Viaceré technologické spoločnosti zastavili predaje elektroniky v Rusku. Chopí sa príležitosti Čína?

logo koncern Huawei Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Odstavenie predaja technologických výrobkov v Rusku zo strany výrobcov vytvára potenciálny priestor pre čínske firmy. Snaha dominovať ruskému trhu sa však nemusí oplatiť.

V reakcii na inváziu Ukrajiny a boje, ktoré rozpútala armáda pod vedením Kremľa, viaceré technologické spoločnosti zastavili predaje svojich produktov v Rusku. Od notoricky známych výrobcov mobilných technológií ako Apple či Samsung až po počítačové firmy Dell alebo HP. Ruský technologický trh pritom netvorí z globálneho hľadiska svojím dvojpercentným podielom žiadnu významnú časť.

V predajoch smartfónov dominuje kórejský Samsung. Medzi ním a americkým gigantom Apple je na druhej priečke čínske Xiaomi. Najviac počítačov v Rusku predáva HP a Lenovo. O budovanie siete 5G sa v najväčšej krajine sveta dlhodobo bije čínsky Huawei a švédsky Ericsson, píše denník Wall Street Journal.

Odstavením predaja produktov väčšiny konkurenčných spoločností sa vynára príležitosť dominovať na ruskom trhu pre Čínu. Iba na trhu smartfónov pôsobia čínske spoločnosti cez značky Xiaomi, OnePlus, Oppo, Poco či Huawei. Poslednú z menovaných pred niekoľkými rokmi postihol ban zo strany USA, ktorý výrazne ovplyvnil jej súčasnú podobu.

Snaha vyplniť vzniknutú dieru na trhu však môže pre čínske spoločnosti znamenať drahý a stratový krok. Viacerí odborníci sa zhodujú, že pre sankcie namierené voči Rusku bude prípadná logistika výrazne náročnejšia, píše Wall Street Journal. Takisto otázna je situácia v súvislosti s platbami. Nakoniec treba brať do úvahy, že Rusko nie je významnou časťou technologického trhu a Čína by tak pre svoju povesť mohla viac stratiť, než získať.


Ďalšie články