Cieľom Ruska je predísť vojne na Ukrajine, tvrdí Lavrov. Rusko pritom vojnu samo začalo

Stretnutie ruského šéfa diplomacie Lavrova s vyslancom OSN pre Sýriu Pedersenom Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Chceme predísť vojne, preto sme vyvolali vojnu. Aj tak by sa dalo zhrnúť vyjadrenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Toto vyhlásenie uverejnila na sociálnej sieti ruská ambasáda v Spojenom kráľovstve.

Ruské veľvyslanectvo v Spojenom kráľovstve v pondelok 7. marca uverejnilo na sociálnej sieti Twitter príspevok, v ktorom predstavilo pohľad Kremľa na inváziu na Ukrajinu.

„Cieľom ruskej špeciálnej vojenskej operácie je zastaviť akúkoľvek vojnu, ktorá by sa mohla odohrať alebo začať na ukrajinskom území,“ píše veľvyslanectvo citujúce ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

V ďalšom príspevku uverejnili ďalšie Lavrovovo vyhlásenie o tom, že Kyjev nie je vôbec samostatný. „Neexistujú pochybnosti o tom, že Ukrajina dostáva inštrukcie z Washingtonu,“ píše sa v príspevku veľvyslanectva.

Na prvé vyhlásenie zareagoval hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price, ktorý označil slová ruskej strany za „úplné klamstvo“. „Ruská špeciálna vojenská operácia vyvoláva vojnu na Ukrajine. Ukrajina vojnu nechce,“ dodal hovorca.

Moskva označuje vpád na Ukrajinu vyslovene len ako vojenskú operáciu či špeciálnu vojenskú operáciu. Podobne musia útok opisovať aj tamojšie médiá, internetové stránky či školy, inak im hrozí trest od ruských úradov.

„Rusko dnes spustilo špeciálnu vojenskú operáciu, ktorej cieľom je chrániť ľudí, ktorí boli posledných osem rokov obeťami zneužívania a genocídy zo strany vlády v Kyjeve,“ informovala v deň začiatku invázie (24. februára 2022) ruská štátna televízia Rossija 1.

Od začiatku bojov bolo oficiálne potvrdených cez tristo úmrtí civilistov, skutočné číslo však bude zrejme ešte vyššie. Viac ako 1,5 milióna Ukrajincov utieklo z krajiny, mnohí do okolitých štátov vrátane Slovenska, Poľska, Maďarska či Moldavska.


Ďalšie články