Mikulec: Pani Lučanská prešla do zbytočného útoku a vynechala fakty

Roman Mikulec. Foto: Martin Baumann/TASR Roman Mikulec. Foto: Martin Baumann/TASR

Minister vnútra Roman Mikulec hodnotí šíriace sa pochybnosti pri prípade Milana Lučanského ako záležitosť konšpirátorov a neúspešných analytikov. Dementoval správy, že by policajtom zakazoval uctiť si pamiatku ich niekdajšieho šéfa či skutočnosť, že príbuzní mali k Lučanskému obmedzený prístup. Vyjadril sa aj ku kritickému vyhláseniu manželky bývalého policajného prezidenta.

Na spochybňovanie okolností samovraždy väzobne stíhaného policajného exprezidenta Milana Lučanského, ktoré si našli publikum na sociálnych sieťach a priestor im vytvorili denníky Pravda či Plus jeden deň, reaguje ďalší člen vládneho kabinetu. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) sa na sociálnej sieti vyjadril hneď k trom okolnostiam prípadu.

V prvom rade je podľa neho smutné, že tragédia sa stala živnou pôdou pre „konšpirátorov“ a kvázi bezpečnostných analytikov, ktorých už väčšina médií k relevantným témam vraj ani neoslovuje.

Minister mal zrejme na mysli Milana Žitného, ktorý oficiálnu verziu o okolnostiach smrti policajného exprezidenta spochybňuje azda najhlasnejšie. „Pravda je taká, že došlo k slovnej potýčke s dozorcami, strkaniu a tí Lučanského zbili a dokopali tak veľmi, že ho museli previezť do nemocnice,“ uviedol pre Pravdu Lučanského priateľ Milan Žitný

V druhom bode sa bránil voči obvineniu, že zakázal príslušníkom Policajného zboru (PZ) uctiť si pamiatku generála Milana Lučanského. Výhrady tohto charakteru sa totiž krátko po skone bývalého policajného šéfa objavili na internete a zdieľal ich aj niekdajší poslanec Peter Marček, ktorý hlasoval spoločne s bývalou vládnou koalíciou.

„Nie, nie je to pravda. Žiadny takýto zákaz som nedal. Vo vestibule prezídia bola pre príslušníkov policajného zboru, pri fotografii generála Lučanského, k dispozícii kondolenčná kniha, kde mohli vyjadriť sústrasť. Sviečky rovnako horia pred budovou prezídia, kde vznikla aj fotka salutujúcich policajtov,“ napísal Mikulec a svoje slová doložil fotografiou.

Napokon reagoval aj na špekulácie o tom, že by kompetentný vyšetrovateľ zamedzoval styku Lučanského s jeho príbuznými.

„Vyšetrovateľ žiadnym spôsobom neobmedzoval styk obvineného s rodinnými príslušníkmi, príslušná žiadosť o umožnenie návštevy vyšetrovateľovi doteraz doručená nebola,“ napísal.

Pietne miesto na pamiatku generála Milana Lučanského vo vestibule Prezídia Policajného zboru v Bratislave (Zdroj: FB/Roman Mikulec)

Kritika Lučanského manželky

Výhrady tohto charakteru mala aj manželka policajného exprezidenta Martina Lučanská, ktorá krátko predtým na Facebooku opísala posledné momenty strávené s jej manželom.

„Kým ja som mala za chrbtom Mikulcove komando pri posteli môjho muža, v nepriestreľných vestách a so samopalmi v ruke, pán minister vnútra R. Mikulec sa zabával na chate v Martine na Martinských holiach, kde je do dnešného dňa,“ uviedla, pričom kritizovala aj nenáležité si uctenie pamiatky jej muža. Konkrétne to, že pred rezortom vnútra neviala čierna vlajka.

Mikulec: Zbytočný útok

Mikulec na slová Lučanského manželky reagoval obsiahlym statusom na Facebooku. Minister konštatoval, že ľudia Lučanského poznali ako muža, ktorý sa vždy problémom postavil čelom:

„Len on sám vie, prečo tomu tentokrát tak nebolo. Prečo sa po troch týždňoch rozhodol pre takéto zásadné a definitívne riešenie? Prečo to urobil po 23 dňoch vo väzbe? Prečo nevypovedal pred vyšetrovateľmi a neskôr na súde, kde by mohol povedať všetko a preukázať svoju nevinu, ak bol presvedčený, že sa žiadneho trestného činu nedopustil?“ Mikulec si nemyslí, že Lučanský bol mužom, ktorý sa vzdáva bez boja. Najmä, ak bol o svojej nevine skutočne presvedčený.

Minister konštatoval, že mu je ľúto p. Lučanskej a straty jej manžela. Prešla však podľa neho do zbytočného útoku a vynechala fakty, ktoré stáli úplne na začiatku celého príbehu.

„Generál Lučanský čelil závažným obvineniam z prijímania úplatkov v dvoch skutkoch, pričom ich výška mala prekročiť pol milióna eur. Samozrejme, že na Slovensku platí prezumpcia neviny a pán Lučanský nebol ešte právoplatne odsúdený, o to zásadnejšia je preto otázka – prečo sa rozhodol konať tak, ako konal? Je mi veľmi ľúto, že manželka p. Lučanského v statuse o nesmiernej bolesti a žiali súčasne rieši moje súkromie,“ vysvetlil Mikulec s tým, že si dovolil stráviť pár dní so svojou rodinou.

Dodal, že je štandardným postupom, keď v nemocnici dohliadajú na hospitalizovaného väzobne stíhaného, príslušníci policajného zboru.

Policajti pred budovou Prezídia Policajného zboru SR vzdávajú česť Milanovi Lučanskému. Foto: Facebook.

Zranenie počas cvičenia

Lučanského polícia zadržala v rámci akcie Judáš, pri ktorej v putách skončilo viacero bývalých vysokých funkcionárov polície a SIS. Lučanský sa v tej dobe nachádzal v Chorvátsku. Na výsluch prišiel sám, pričom následne ho zadržali. Obvinený bol z korupcie a podľa medializovaných výpovedí spoluobvinených mal vziať úplatky v celkovej výške cez pol milióna eur.

V prvej polovici decembra priniesol portál Týždeň informáciu, že Lučanský bol počas väzby zbitý a web Refresher pre zmenu hovoril o pokuse o samovraždu. Tieto informácie však všetci kompetentní, počnúc Lučanského advokátom a ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí), vylúčili. Uviedli, že si zranil oko počas cvičenia v cele a priťažiť mu malo to, že po úraze ďalej klikoval.

Na prelome rokov 2020 a 2021 na verejnosť unikla lekárska správa o Lučanského zdravotnom stave po tomto incidente. Jej pravosť nepriamo potvrdil aj šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

V nej sa píše, že Lučanský mal zranené pravé oko, pričom krvný výron tlačil na očnú guľu. Mal mať aj krvné zrazeniny v tkanivách okolo oka. Lekári preto museli policajnému exšéfovi spraviť tzv. endoskopickú dekompresiu očnice, čiže chirurgicky v nej znížiť tlak. Okrem toho mal mať zlomeninu očnicového oblúka.

Milan Lučanský. Foto: Jakub Kotian/TASR

Samovražda na teplákovej bunde

Podľa oficiálnych informácií si Lučanský o menej ako tri týždne potom v utorok 29. decembra o 16:39 siahol na život. V cele sa mal obesiť na teplákovej bunde. Na druhý deň zomrel. Ministerka Kolíková cudzie zavinenie vylúčila, keďže aj kamerové záznamy podľa jej slov potvrdzujú, že Lučanský bol v cele sám.

Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan po informovaní o Lučanského pokuse o samovraždu uviedol, že k žiadnemu zanedbaniu povinností nedošlo, po dohode s ministerkou ale zo svojho postu odstúpil.


Ďalšie články