Rusko stále trvá na rovnakých požiadavkách. Chce Krym, nezávislý Donbas a Ukrajinu mimo NATO

Dmitrij Peskov a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP Dmitrij Peskov a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko zastaví vojenskú operáciu na Ukrajine, ak Kyjev splní tri podmienky. Musí uznať Krym za ruský, udeliť nezávislosť republikám v Donbase a vzdať sa plánu členstva v západných štruktúrach.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zverejnil v pondelok varovanie Ukrajine krátko predtým, ako majú ruskí a ukrajinskí vyjednávači o 15.00 h SEČ začať nové kolo mierových rozhovorov. Informácie priniesli britská stanica Sky News a tlačová agentúra Reuters.

Kremeľ uviedol, že kým Ukrajina nesplní jeho určité požiadavky, bude pokračovať v „demilitarizácii“ Ukrajiny – čo je zámienka Ruska pre inváziu.

Medzi týmito požiadavkami je ukončenie snahy Ukrajiny o členstvo vo vojenskej aliancii NATO – na čo podľa Peskova musí krajina zmeniť svoju ústavu a zakotviť v nej svoju neutralitu –, uznanie separatistickej Doneckej aj Luhanskej ľudovej republiky za samostatné štáty, ako aj uznanie Krymu ako súčasti Ruska.

Peskov dodal, že Rusko Ukrajine povedalo, že útoky „zastaví vo chvíli“, keď budú tieto požiadavky splnené. Hovorca Kremľa vo vyjadrení pre Reuters tiež tvrdil, že Rusko nemá voči Ukrajine žiadne ďalšie územné nároky.


Ďalšie články