Saber Strike na Lešti: 2 200 vojakov nacvičuje vedenie obranných operácií

Slovenskí vojaci na prebiehajúcom cvièení Saber Strike vo Vojenskom výcvikovom priestore v Lešti Na sníme slovenskí vojaci počas prebiehajúceho cvičenia Saber Strike vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť. Foto: TASR/Michal Svítok

V centre výcviku Lesť pokračuje plánované vojenské cvičenie Saber Strike 22. Nejde o odozvu na aktuálnu situáciu na Ukrajine, pripomenul v pondelok hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

Ozrejmil, že výcvik v slovenských priestoroch je súčasťou širšieho cvičenia s účasťou 13 krajín v 26 výcvikových priestoroch v Nemecku, Česku, Poľsku a v pobaltských krajinách. „Cieľom je preveriť našu spoločnú pripravenosť na rýchle a efektívne presuny spojeneckých jednotiek v zimných podmienkach, vedenie obranných operácií a ich komplexnú logistickú podporu v prostredí spoločných spojeneckých operácií,“ povedal Zemanovič s tým, že ho organizujú každé dva roky.

V súčasnosti je podľa neho na cvičení približne 2 200 vojakov, z toho 1 500 amerických, so 700 kusmi bojovej a zabezpečovacej techniky. „Hlavnou modelovou situáciou cvičenia bol presun amerických jednotiek z ich základní v Nemecku cez Českú republiku na Slovensko. Malo to byť tak, aby ľudia dorazili v správny čas na správne miesto so správnym vybavením,“ podotkol.

Časť, ktorá je v Lešti do 14. marca, je podľa jeho slov taktickou situáciou. „Opozičné jednotky nám vytvárajú situáciu útočníka, ktorý útočí na naše postavenie. Naši sa bránia a sú tu aj likvidácia a vytlačenie protivníka z vyznačeného územia,“ konštatoval Zemanovič. Scenáre sa menia podľa situácie i podľa reakcie oboch strán.

Po skončení sa vykonávacej časti cvičenia sú plánované presuny späť do stálych posádok v Nemecku. „Opäť to bude niekoľko večerných a nočných konvojov,“ uzavrel Zemanovič.

(tasr)


Ďalšie články