Ukrajinský odpor Rusov stále prekvapuje, tvrdia britskí spravodajcovia. Núti ich meniť taktiku

Rusko Ukrajina invázia Èeèensko Snímka z prehliadky príslušníkov bezpečnostných síl a vojenskej techniky v Groznom 25. februára 2022.. Foto: TASR/AP

Britské ministerstvo obrany dnes vo svojej spravodajskej aktualizácii uvádza, že „rozsah a sila ukrajinského odporu Rusko naďalej prekvapuje“. Aj preto musí Moskva meniť taktiku a zameriava sa na obývané oblasti, aby zlomila domácu morálku.

Spravodajské informácie britských úradov priniesol Washington Post.  

Ukrajinská armáda brzdí ruský postup aj tým, že vedie svojich dobrovoľníkov civilnej obrany, aby namiesto obrnených vozov útočili na nákladiaky s palivom. Sú totiž často neozbrojené a obsluhované slabo vycvičenými vojakmi.

Ukrajinci sú kreatívni aj v ďalších oblastiach snahy o zmätenie nepriateľa. Postupujúci Rusi napríklad nachádzajú mnohé dopravné značky premaľované alebo strhnuté, obzvlášť neskúsení vojaci sa tak môžu ľahko stratiť. Podľa britských úradov je možné, že Rusko sa aktuálne pokúša ukryť nákladné autá s palivom a kamuflovať ich ako bežné nákladiaky – s cieľom minimalizovať straty.  

Podľa britských tajných služieb Rusko na ukrajinský odpor reaguje aj zameraním sa na civilné oblasti Charkova, Černigova a Mariupoľu. Takto chcú podľa Britov zlomiť ukrajinskú morálku.  

Rusko použilo podobnú leteckú a pozemnú taktiku v Čečensku, kde došlo v roku 1999 k ťažkému bombardovaniu po invázii ruských síl po vyhlásení nezávislosti, a taktiež v Sýrii v roku 2016. Mesačné bombardovanie sýrskeho Aleppa USA označili za vojnové zločiny.  


Ďalšie články