Izrael mediátorom? Izraelský premiér rokoval s Putinom, z Moskvy odletel do Berlína

Vladimir Putin a Naftali Bennett. Foto: TASR/AP Vladimir Putin a Naftali Bennett. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Naftali Bennett v sobotu v Moskve rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. V čase, keď západní lídri hovoria s ruským prezidentom telefonicky, ak vôbec. Nemenovaný zdroj uviedol, že Bennett z Moskvy odcestoval do Berlína na stretnutie s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia izraelskej vlády rozhovor Bennetta s Putinom trval približne tri hodiny. Jeho návšteva v Moskve nebola vopred avizovaná.

Bennett je praktizujúci žid, ktorý v sobotu, v židovský sabat, nevykonáva oficiálne záležitosti – s výnimkou mimoriadnych udalostí. Zdroj v izraelskej delegácii uviedol, že Bennettovu návštevu v Moskve odobrila aj americká strana.

Tlačová služba Kremľa informovala, že Putin a Bennett diskutovali „o rôznych aspektoch situácie na Ukrajine“.

Nemenovaný izraelský predstaviteľ podľa AFP uviedol, že Bennettov diplomatický tlak je koordinovaný s Nemeckom a Francúzskom. Dodal, že izraelský líder vedie „pokračujúci dialóg s Ukrajinou“.

Bennett pred tromi dňami separátne telefonicky hovoril s Putinom i s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý vtedy vyzval Izrael, aby sprostredkoval dosiahnutie prímeria na Ukrajine.

Zatiaľ čo Izrael odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu prostredníctvom vyhlásenia ministra zahraničných vecí Jaira Lapida, samotný Bennett sa vyhýba priamej kritike Ruska alebo Putina, poznamenala AFP.

Izrael sa v posledných rokoch snažil udržiavať dobré vzťahy s Ruskom, aby mohol pokračovať v leteckých útokoch proti iránskym cieľom v Sýrii. Izrael ich totiž považuje za rozhodujúce, ak chce proiránskemu hnutiu Hizballáh zabrániť v presune technológií na výrobu presne navádzaných striel do Sýrie.

V Izraeli je navyše početná ruská židovská diaspóra. Spolu s diplomatickými úsilím by to z Bennetta mohlo spraviť sprostredkovateľa medzi Ruskom na jednej strane a Ukrajinou so Západom na druhej.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell prišiel v sobotu s iným návrhom. Otvorene sa vyjadril v prospech Číny ako sprostredkovateľa vo vojne Ruska proti Ukrajine. „Neexistuje alternatíva. My (Európania) nemôžeme byť sprostredkovateľmi. A nemôžu to byť ani USA. Kto teda iný? Musí to byť Čína, o tom som presvedčený,“ povedal Borrell v rozhovore pre španielsky denník El Mundo.

(tasr, haj)


Ďalšie články