Heger: Rusku hrozia ďalšie sankcie vrátane ropy a plynu. Sľúbil dodať dôkazy, na základe ktorých štát vypína alternatívne médiá

Rokovanie vlády SR Eduard Heger. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Ruská armáda zabíja civilistov a pre vojnu hrozia Moskve ďalšie sankcie, vyhlásil to dnes premiér Eduard Heger. Nevylúčil ani sankcie zamerané na ropu a plyn, pri ktorých je Slovensko od ruského importu závislé. Podporil vypnutie viacerých slovenských portálov. Sľúbil zverejniť dôkazy, ktoré preukazujú, že šírili škodlivé dezinformácie.

S pokračujúcou vojnou na Ukrajine pribúdajú aj sankčné opatrenia, ktoré Európska únia a ďalší medzinárodní hráči uvaľujú na Rusko. Medzi návrhmi je aj obmedzenie dovozu plynu a ropy, hoci je Únia surovinovo závislá od Moskvy.

“Diskusia sa uberá skôr z hľadiska strategickej závislosti a je úplne jasné, že ju budeme musieť zmeniť. Do zimy sme úplne v pohode,” povedal premiér v relácii RTVS Sobotné dialógy. O téme budú diskutovať o týždeň lídri členských štátov na samite vo Francúzsku.

Napriek možným dôsledkom pre európsku ekonomiku sú podľa Hegera aj tieto sankcie na mieste, a to vzhľadom na ruské konanie na Ukrajine. Zvyšuje sa počet mŕtvych civilistov, v piatok Rusko zaútočilo v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne, použilo zakázané kazetové bomby. Najnovšie sľúbilo pokoj zbraní a otvorenie humanitárnych koridorov pri Mariupoli, ale napriek tomu pokračuje v ostreľovaní.

„To, že ruská armáda zabíja civilistov a teraz neumožňuje evakuáciu civilistov, je veľmi zlé,“ skonštatoval Heger.

Tempo ruskej invázie

Premiér tvrdil, že ruská invázia sa nespomaľuje a neustupuje. Podľa neho sa pokúša dobyť Ukrajinu napriek aktuálnym sankciám, a tak je potrebné pridať ďalšie.

V ostatných hodinách sa však ukazuje opačný trend. Rusi prišli o mnoho kusov vojenskej techniky, posielajú staršie tanky a miestami dokonca ukrajinská armáda prechádza do protiútoku.

Na juhu v ukrajinskom Mariupoli a Chersone, ktoré sú obkľúčené Rusmi, sa začali búriť obyvatelia. Masovo protestujú v uliciach, skandujú proti ruským vojakom a civilisti blokujú vojenskú techniku okupantov holými rukami.

Ukážeme dôkazy proti dezinformátorom

„Klamstvo nie je sloboda slova ani názor,“ reagoval Heger na otázku o vypnutí online portálu Hlavné správy a webu Armádny magazín. Umožnila to horúcou niťou šitá novela zákona, ktorá bola primárne zameraná na Ukrajinu. Oficiálnym argumentom malo byť to, že portál uverejnil texty dezinformujúce o afrických imigrantoch, už pred tým tento portál minister obrany Naď obvinil, že sú financované Ruskom. Šéfredaktor portálu to popiera s tým, že nemá ani oficiálne odôvodnenie vypnutia webu.

Postupne vznikajú rôzne zoznamy s médiami, portálmi a jednotlivcami, ktorí dostali nálepku dezinformátorov a konšpirátorov. Azda najširší zostavila firma Gerulata. Minister obrany naznačil, že zablokovanie čaká viacero slovenských médií a portálov.

Nie je však jasné, čím konkrétne sa vypnuté servery previnili. „Zákon sa nezmení, ale treba to vysvetliť. V najbližších týždňoch predložíme dôkazy,“ odvetil na otázku premiér Heger. Dezinformácie podľa neho „rozleptávajú obyvateľstvo, vyvolávajú strach a môžu ohroziť banky“, keď si vystrašení ľudia začnú masovo vyberať peniaze.


Ďalšie články