Lučanského syn reaguje na Naďa: Rodina by zverejnenie lekárskej správy akceptovala

Denisa Saková Horst Seehofer Milan Lučanský. Foto: Jakub Kotian/TASR

Minister obrany Jaroslav Naď, vyhlásil že únik fotografií zo zdravotného záznamu z operácie zosnulého policajného exprezidenta Milana Lučanského prešetria. Syn policajného exprezidenta Adam Lučanský považuje pátranie po informátorovi za bezpredmetné.

„Dal som za úlohu zodpovedným zložkám, aby veľmi dôkladne prešetrili únik fotografií zo zdravotného záznamu z operácie generála Lučanského. Nie kvôli tomu, že by bolo čo skrývať, ten záznam iba potvrdil informácie, ktoré už boli predtým v médiách, ale kvôli tomu, že ide o pravdepodobnosť porušenia zákona,“ vysvetlil minister obrany Jaroslava Naď (OĽaNO), čím nepriamo pravosť lekárskeho záznamu potvrdil.

„Urobíme všetko preto, aby sme identifikovali človeka alebo ľudí, ktorí takýto únik zdravotných informácií umožnili, a aby tento človek alebo ľudia boli za takúto činnosť aj adekvátne potrestaní, vrátane trestnoprávnych následkov,“ vyhlásil. Informácie z lekárskej správy publikovali napríklad denníky Plus jeden deň, Nový čas či Pravda.

Osobe, ktorá poskytne informáciu o tom, ako sa zdravotný záznam dostal na verejnosť, garantuje anonymitu, odmenu a beztrestnosť.  

Lučanského po zranení oka vo väzbe operovali v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP v Ružomberku, ktorá patrí pod rezort obrany. Minister pritom odmietol informácie o údajnom odvolaní riaditeľa nemocnice Vladimíra Lengvarského.

Naď konštatuje, že nemocnica pri operačnom zákroku oka Lučanského nezlyhala. „Naopak po cca. 90 minútovej operácii sa pacientovi výrazne vylepšil zrak a už na druhý deň mohol byť prevezený do nemocnice pre väzňov a odsúdených v Trenčíne,“ uviedol.

Lučanského rodina reaguje

Na vyjadrenia Jaroslava Naďa na sociálnej sieti reagoval syn Milana Lučanského, Adam Lučanský. „Ak toto číta niekto kompetentný v súvislosti s únikom informácií z OČTK, rodina je/bola by akceptovala verejné uverejnenie lekárskej správy. Predpokladáme, že únik lekárskej správy nastal až po smrti. K originálu sme sa stále nedostali ani s plnou mocou od otca, kým ešte žil, nakoľko plná moc nebola overená notárom. Akýkoľvek hon na informátora je už bezpredmetný aj s účelom zastrašovania,“ uviedol syn bývalého policajného prezidenta.

Slová Lučanského syna však vyznievajú zvláštne, keďže podľa zákona má najbližšia rodina po smrti svojho člena právo do lekárskej správy zosnulého nahliadnuť.

Vpáčené oko a pád z vozíka

Lučanského na zákrok priviezli do Vojenskej nemocnice v Ružomberku, kde sa podrobil operácii na ORL oddelení. Neskôr ho vyšetrovalo očné konzílium.

V uniknutej správe datovanej k 10. decembru, ktorú medzičasom zverejnili viaceré médiá, sa píše, že Lučanský mal zranené pravé oko, pričom krvný výron tlačil na očnú guľu. Mal mať aj krvné zrazeniny v tkanivách okolo oka. Lekári preto museli policajnému exšéfovi spraviť tzv. endoskopickú dekompresiu očnice, čiže chirurgicky v nej znížiť tlak. Okrem toho mal mať zlomeninu očnicového oblúka.

Lučanský mal následne utrpieť ďalší úraz, keď sa mu pri pokuse prevozu na kontrolné očné vyšetrenie pošmykol vozíček. „…prevrátil sa a udrel si hlavu vzadu do oblasti temena. Na všetko si pamätá, nezvracal, točenie hlavy neudáva,“ píše sa v správe. Lekár vzhľadom na úraz oka a následný úraz hlavy odporučil CT vyšetrenie.

Obesenie na teplákovej bunde

Podľa oficiálnych informácií si Lučanský v utorok 29. decembra o 16.39 siahol na život. V cele sa pokúsil obesiť na teplákovej bunde. Na druhý deň zomrel. Ministerka Mária Kolíková cudzie zavinenie vylúčila, keďže aj kamerové záznamy podľa jej slov potvrdzujú, že Lučanský bol v cele sám. Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan po informovaní o Lučanského pokuse o samovraždu uviedol, že k žiadnemu zanedbaniu povinností nedošlo, po dohode s ministerkou ale zo svojho postu odstúpil.

Lučanského polícia zadržala v rámci akcie Judáš, pri ktorej v putách skončilo viacero bývalých vysokých funkcionárov polície a SIS. Lučanský sa v tej dobe nachádzal v Chorvátsku. Na výsluch prišiel sám, pričom následne ho zadržali. Obvinený bol z korupcie.

Lučanského samovražda sa začala politizovať, opozícia žiada ministerku Kolíkovú, aby odstúpila, ministerka vyhlásila, že počká, či má dôveru spoločnosti. Okolo samovraždy sa začalo šíriť viacero nepotvrdených konšpirácií. Fedor Flašík obvinil Daniela Lipšica, že žaloba tlačila na Lučanského, aby udal politikov, Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. Lipšic to odmietol a podal na Flašíka trestné oznámenie. Téme sa budeme naďalej venovať.


Ďalšie články