Rusko sľúbilo obyvateľom Mariupola zastavenie paľby a možnosť odísť. Sľub nedodržalo, v ostreľovaní pokračovalo

DPR Volnovacha Jednotky DĽR v meste Volnovacha. Foto: Internet

AKTUALIZOVANÉ Ruské vojská sľúbili zastaviť paľbu, aby mohli civilistom odísť humanitárnymi koridormi z Mariupola a Volnovachy. Ukrajinci pripravovali evakuačný plán. Rusi však v ostreľovaní pokračujú, evakuáciu preto odložili.

Na vytvorení humanitárnych koridorov sa na štvrtkových rokovaniach dohodli Rusko s Ukrajinou. V sobotu ráno to vyzeralo, že pre obyvateľov miest Mariupol a Volnovacha budú skutočne k dispozícii. Informáciu potvrdil ukrajinský veliteľ vojenskej správy Donbase Pavlo Kirilenko. Povedal, že aktuálne pripravujú evakuačný plán, informuje BBC.

Ruská armáda nedodržala dočasné zastavenie paľby pozdĺž celej evakuačnej trasy z Mariupola, ktorá je súčasťou dohodnutého humanitárneho koridoru. Ruské vojská toto mesto podľa zástupcu starostu naďalej ostreľovali. Informovali o tom agentúra Reuters a stanica BBC s odvolaním sa miestnych činiteľov.

„Rusi nás bombardujú a ostreľujú, je to šialené. V Mariupole nie je pokoj zbraní. Civilisti sú pripravení utiecť, ale pri ostreľovaní utekať nemôžu,“ cituje BBC viceprimátora mesta Serhija Orlova.

Podľa agentúry TASS to tiež potvrdil zástupca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Miestne úrady chceli využiť humanitárne koridory na dodávanie jedla a liekov.

Starosta Mariupola Vadym Bojčenko v piatok varoval, že v meste nie je voda, teplo ani elektrina a dochádzajú zásoby jedla. Vznik humanitárneho koridoru je podľa neho príležitosťou na opravu infraštruktúry, napríklad mobilných sietí či rozvodov vody a elektriny.

Obe mestá sú na juhu Ukrajiny pri Donbase. Rusko sa ich snaží získať, čím by prepojilo územie takzvaných ľudových republík v Donbase s okupovaným Krymom.

Ukrajinské mesto Mariupol má takmer pol milióna obvateľov. Je to jeden z najväčších ukrajinských prístavov. Rusi ho niekoľko dní ostreľovali a napokon sa dostalo pod blokádu ruskej armády. Oznámil to v sobotu jeho starosta a vyzval na vytvorenie humanitárneho koridoru. „Zatiaľ hľadáme riešenia humanitárnych problémov a všetky možné spôsoby, ako dostať Mariupol spod blokády,“ napísal na webovej komunikačnej sieti Telegram mariupolský starosta Vadim Bojčenko.

„Našou prioritou je nastolenie prímeria, aby sme mohli obnoviť životne dôležitú infraštruktúru a zriadiť humanitárny koridor, ktorým sa do mesta dostanú potraviny a lieky,“ dodal.

Volnovacha je menšie mesto s vyše 20-obyvateľmi severne od Mariupola. Významné je tým, že ním prechádza hlavná cesta medzi Mariupolom a ruskými separatistickými republikami v Donbase.


Ďalšie články