Ruské straty sú katastrofické. Putin má zrejme blízko k prehre na Ukrajine

hugni Vyradená ruská húfnica na Ukrajine. Foto: Internet

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v piatok vyhlásil, že víťazstvo Ukrajiny je na dosah. To, čo sa môže na prvý pohľad zdať ako zbožné prianie Ukrajincov a propaganda, však môže v skutočnosti byť triezvym hodnotením vojenskej situácie.

Reznikov konštatoval, že ukrajinskí obrancovia z väčšiny smerov ruských útočníkov zastavili. Po ôsmich dňoch boja mali zabiť alebo zraniť až 10-tisíc ruských vojakov vrátane generála. Ukrajinské ozbrojené sily vraj od ruských okupantov ako trofeje získali viac kusov vojenskej techniky ako za posledných osem rokov vyrobil ukrajinský vojenský priemysel.

Čitateľ si zrejme povie, že ide len o chvastanie a klasickú propagandu. Veď Rusi postupujú každý deň, obzvlášť na juhu. Obsadili Melitopol, Cherson, obliehajú Mariupoľ, Charkov a Kyjev. Ako môžu prehrať?

Sociálne siete sú zaplavené stovkami a stovkami videí zničenej a ukoristenej ruskej techniky. Obrovské straty priznala napríklad ruská poslankyňa Lyudmila Narusova, ktorá hovorila o prípade istej roty na Ukrajine, ktorá stratila 96 zo 100 mužov. Potvrdený je tiež fakt, že Kremeľ do invázie zapojil množstvo vojakov základnej vojenskej služby.

Viacerí analytici (napríklad Sergej Sumlenny) si všimli, že Rusi už nemajú žiadne rezervy a technika, ktorú posielajú do boja, je zastaraná. Videá tiež ukazujú, že Rusko vlakmi presúva starú výzbroj z Ďalekého východu.

Bombardovanie ukrajinských miest kazetovými bombami je tiež opakom toho, čo chcel pri okupácii svojho suseda Putin dosiahnuť. Nakoniec zarážajúce je aj to, že elementy ukrajinskej protiraketovej obrany aj po týždni stále fungujú a zostreľujú ruské lietadlá a vrtuľníky.

Zákaz Facebooku a Twitteru v Rusku treba čítať v tomto kontexte. Rovnako ako nový Putinom podpísaný zákon, ktorý za šírenie „klamlivých“ správ o ruskej armáde umožňuje 15-ročné tresty odňatia slobody. Kremeľ nechce, aby Rusi videli, ako sa vojna vyvíja. Podľa vládnych aj opozičných prieskumov vojnu podporuje asi 60 percent Rusov, to sa však zmení.

Putinovi zostáva bombardovanie civilistov alebo nepredstaviteľná jadrová možnosť, to však nie sú cesty k víťazstvu. Delegácie Ruska a Ukrajiny stále rokujú a dohoda je možná. Ukrajina je však v oveľa silnejšej pozícii ako pred niekoľkými dňami. Rusko čelí realistickej hrozbe možno najväčšej porážky v jeho povojnových dejinách. Takej, ktorá môže posilniť separatistické tendencie v jeho národnostných republikách a viesť k jeho rozpadu.

Pohľad na Putinovu katastrofu

https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1499814530272092165
https://twitter.com/RALee85/status/1499814376873902081

Ďalšie články