Kulturkampf proti všetkému ruskému: na ruskú inváziu doplatila okrem športovcov i zmrzlina, filmy či mačky

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová, v pozradí logo vlády. Foto: reprofoto/YouTube Škótska premiérka Nicola Sturgeonová, v pozradí logo vlády. Foto: reprofoto/YouTube

Je to ruské? Alebo sa to aspoň podobá? Preč s tým. Týmto heslom sa v dnešných dňoch riadia viaceré spoločnosti či inštitúcie po celom svete, ktoré tak reagujú na ruskú agresiu na Ukrajine. Zatiaľ čo niektorí ľudia takéto kroky odmietajú a kritizujú novodobý mccarthizmus, iní to vítajú ako znak podpory pre Ukrajincov.

Krátko po ruskom vpáde na Ukrajinu sa v Európe, ba takmer v celom svete, zdvihla vlna solidarity. Snahy pomôcť ukrajinským utečencom či samotnej krajine brániacej sa útoku badať skoro na každom kroku.

Členské štáty Európskej únie aj ďalšie krajiny medzitým uvalili na Ruskú federáciu a jej predstaviteľov rázne sankcie. Ruských aktérov zároveň vylúčili napríklad z blížiacich sa majstrovstiev sveta v hokeji, paraolympiády či zo speváckej súťaže Eurovízia.

Niektorí ľudia, spoločnosti či inštitúcie však zašli ešte ďalej a na mušku si zobrali takmer čokoľvek, čo má nejakú spojitosť s Ruskom. Pre príklady netreba chodiť ďaleko. V stredu 2. marca oznámila česká spoločnosť Prima zmenu pomenovania Ruskej zmrzliny. Po novom bude Prima vyrábať rovnakú pochúťku pod názvom Ukrajinská zmrzlina.

Mačky i Dostojevskij

Medzinárodná federácia chovateľov a milovníkov mačiek (FIFe) nedávno vykázala ruské mačky zo svojich súťaží na najbližšie tri mesiace. Zákaz sa dotkne zvierat narodených v Rusku, ako aj samotných ruských chovateľov, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť žiadnych súťaží z prostredia FIFe.

Univerzita Bicocca v talianskom Miláne chcela v reakcii na vojnu zrušiť seminár o ruskom spisovateľovi Fiodorovi Michajlovičovi Dostojevskom. Toto rozhodnutie vyvolalo značnú vlnu kritiky a univerzita krátko nato svoje rozhodnutie stiahla.

V Spojenom kráľovstve a Írsku dostal stopku ruský tanec. Divadlá zrušili baletné vystúpenie moskovského Veľkého divadla či Ruského štátneho sibírskeho baletu. Podobne dopadlo aj Labutie jazero, ktoré mal v Dubline zahrať súbor Kráľovský moskovský balet.

Odniesla si to aj surikata

Filmový priemysel sa pre vojnu na Ukrajine taktiež pripojil k tlaku na Moskvu. Veľké korporácie ako Disney, Sony a Warner Brothers oznámili, že prerušia vydávanie či premietanie nových filmov v Rusku.

Filmový festival v Cannes zasa odmietol v tomto roku prijať oficiálnu ruskú delegáciu či ľudí s väzbami na Kremeľ. Nevylúčili však prijatie snímok natočených v Rusku. Medzinárodný filmový festival v Benátkach bude pre zmenu zadarmo premietať ukrajinský film o vojne na východe Ukrajiny.

Obeťou kultúrneho tlaku sa stala aj ruská animovaná postavička, surikata menom Aleksandr Orlov. Tú v Spojenom kráľovstve využívala vo svojich reklamách stránka porovnávajúca ceny s názvom Comparethemarket. Po ruskom vpáde si však Orlov v britskej reklame už nezahrá.  

Škótska vláda pre konflikt na Ukrajine prestala používať jeden zo svojich symbolov, ktorý v zásade vyobrazuje obrátenú škótsku vlajku – svätoondrejský kríž v modrej farbe na bielom poli. Dôvodom je, že toto logo sa podobá ruskej námornej vlajke, ktorú krajina používa zhruba od 18. storočia.

Škótsky fanúšik s národnou vlajkou. Foto: TASR/AP

Ďalšie články