Bezpečnosť po požiari v Záporožskej atómovej elektrárni je zaistená. Úrad jadrového dozoru neeviduje zmeny v radiácii

Na snímke z videozáznamu zverejneného jadrovou elektrárňou v Záporoží je plameň v areáli jadrovej elektrárne v Enerhodare na Ukrajine v piatok 4. marca 2022. Foto: TASR/AP Na snímke z videozáznamu zverejneného jadrovou elektrárňou v Záporoží je plameň v areáli jadrovej elektrárne v Enerhodare na Ukrajine v piatok 4. marca 2022. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny vypukol požiar v dôsledku útoku ruských jednotiek. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na hovorcu elektrárne, podľa ktorého ostreľovanie začalo v piatok skoro ráno. Požiar sa medzitým podarilo uhasiť.

„V dôsledku ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne ruskými jednotkami vypukol požiar,“ uviedol hovorca Andrij Tuz vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram.

„Požadujeme zastavenie paľby ťažkými zbraňami,“ povedal Tuz, ktorý zároveň varoval, že hrozí reálne jadrové nebezpečenstvo.

Hovorca podľa AP s odvolaním sa na ukrajinské médiá ďalej uviedol, že granáty dopadali priamo na elektráreň a horí jeden zo šiestich blokov zariadenia. Ten nie je v súčasnosti prevádzke, ale vnútri je jadrové palivo, povedal.

Kuleba: Rusi musia okamžite zastaviť paľbu

„Ruská armáda strieľa zo všetkých strán na Záporožskú jadrovú elektráreň, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. Požiar už vypukol. Ak nastane výbuch, bude 10-krát väčší ako Černobyľ! Rusi musia OKAMŽITE zastaviť paľbu, umožniť prístup hasičom, zriadiť bezpečnostnú zónu!“ napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Bezpečnosť zaistená

Bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny je nateraz zaistená po tom, čo v jednej jej budove v piatok nadránom vypukol požiar v dôsledku útoku ruskej armády. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa.

„Riaditeľ elektrárne povedal, že bezpečnosť (tohto zariadenia) je momentálne zaistená. Podľa osôb zodpovedných za elektráreň požiar zasiahol výcvikovú budovu a laboratórium,“ povedal Oleksandr Staruch, šéf vojenskej správy regiónu Záporožie. Živel sa neskôr podarilo uhasiť a boje v lokalite už neprebiehajú.

Hovorca elektrárne Andrij Tuz vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram predtým v súvislosti s ostreľovaním ruskými jednotkami varoval, že hrozí reálne jadrové nebezpečenstvo. Neskôr podľa britského denníka Guardian povedal, že paľba nateraz prestala, ale situácia je mimoriadne neistá.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) na Twitteri uviedla, že bola informovaná ukrajinským jadrovým regulátorom, že v zmienenej jadrovej elektrárni „nedošlo k žiadnej zmene úrovne radiácie“. MAAE dodala, že jej generálny riaditeľ Mariano Grossi je v súvislosti so situáciou v kontakte s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom a ukrajinským jadrovým úradom.

Predstaviteľ úradu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámil, že reaktory nie sú poškodené a úroveň radiácie je normálna. Predstaviteľ hovoril pod podmienkou anonymity, nakoľko nemá oprávnenie hovoriť o tejto veci verejne, píše agentúra AP.

Záporožská jadrová elektráreň, najväčšia v Európe, produkuje štvrtinu elektriny vyrábanej na Ukrajine. Elektráreň sa nachádza pri meste Enerhodar na brehu rieky Dneper.

Zelenskyj obvinil Rusko z jadrového terorizmu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy „zopakovať“ jadrovú katastrofu v Černobyle. Povedal, že v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni už hovoril aj so svetovými lídrami vrátane amerického prezidenta Joea Bidena. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP.

„Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu,“ uviedol Zelenskyj vo videu.

Biden v piatok naliehal na Rusko, aby umožnilo príchod do oblasti jadrovej elektrárne pohotovostným zložkám. „Prezident Biden sa pripojil k prezidentovi Zelenskému a vyzval Rusko, aby zastavilo svoje vojenské aktivity v oblasti a umožnilo hasičom a záchranárom príchod na miesto,“ uviedol Biely dom na margo telefonátu medzi oboma lídrami.

Požiar v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne sa podarilo uhasiť

Požiar, ktorý v noci na piatok vypukol v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny, sa hasičom podarilo uhasiť. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú záchrannú službu. Podľa Kyjeva požiar vypukol v dôsledku ruského ostreľovania tohto objektu.

Záchranná služba oznámila, že jej jednotkám sa požiar podarilo uhasiť o 6.20 h miestneho času (5.20 h SEČ). Záchranári už predtým uviedli, že do hasenia požiaru výcvikovej budovy mimo komplexu hlavného reaktora bolo nasadených 40 ľudí a desať vozidiel. Požiar si nevyžiadal žiadne obete na životoch.

Záchranné zložky predtým upozornili, že ruské jednotky im bránia dostať sa k požiaru v elektrárni.

Záporožská jadrová elektráreň v ukrajinskom meste Enerhodar. Foto: TASR/AP

Elektráreň ovládli ruskí vojaci

Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny, v ktorej v noci na piatok horelo, ovládli ruskí vojaci. S odvolaním sa na vyjadrenie ukrajinských činiteľov o tom informovala agentúra AP.

Požiar, ktorý podľa Kyjeva vypukol v dôsledku ruského ostreľovania, sa podarilo ráno uhasiť. Vojenská správa Záporožskej oblasti krátko nato uviedla, že elektráreň ovládli ruské vojenské sily. V zariadení sa však podľa ukrajinskej armády naďalej nachádza obslužný personál, ktorý dohliada na jeho bezpečnú prevádzku. Zatiaľ nie je jasné, či si ruské ostreľovanie vyžiadalo obete.

Časť reaktoru číslo 1 je síce poškodená, ale toto nepredstavuje bezpečnostnú hrozbu, dodala vojenská správa.

„Systémy a prvky dôležité pre bezpečnosť jadrovej elektrárne sú v prevádzkovom stave,“ uviedol podľa stanice Sky News ukrajinský štátny inšpektorát pre jadrovú reguláciu. „Zmeny v hladinách radiácie zatiaľ neboli zaznamenané,“ dodal.

Ruská strana tvrdí, že požiar v jadrovej elektrárni založili Ukrajinci

Na ukrajinskú jadrovú elektráreň podľa ruského ministerstva obrany nezaútočili ruskí vojaci, ale „nacionalistický režim v Kyjeve“, ktorý sa pokúšal o „obludnú provokáciu“. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruský rezort obrany tvrdí, že elektráreň a jej okolie dostali ruské vojská pod kontrolu ešte v pondelok 28. februára, teda štyri dni po začiatku invázie na Ukrajinu.

„Včera (vo štvrtok) večer sa však na území susediacom s elektrárňou pokúsil kyjevský nacionalistický režim vykonať obludnú provokáciu,“ uviedol hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov. Hliadka Národnej gardy pri elektrárni sa podľa neho stala terčom útoku ukrajinskej sabotážnej skupiny, ktorá následne pri odchode podpálila objekt elektrárne.

ÚJD neeviduje zmeny v radiácii v okolí Záporožskej elektrárne ani na území Slovenska

Bezprostredné ohrozenie Slovenska pre situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine, kde vypukol požiar po ostreľovaní areálu elektrárne zo strany ruských vojsk, momentálne nehrozí. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásila predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Marta Žiaková s tým, že nedošlo k poškodeniu takých zariadení elektrárne, ktoré by uvoľnili radiáciu. Radiačná situácia je podľa nej normálna.

„Na základe dostupných informácií došlo k požiaru školiaceho centra, ktoré je pred vstupom do jadrovej elektrárne. Neprišlo k poškodeniu zariadení, ktoré by radiáciu mohli uvoľniť. Bezprostredné ohrozenie elektrárne i jej okolia, a teda ani Slovenska, nehrozí,“ uviedla šéfka ÚJD.

Verejnosť upokojuje a odporúča, aby ľudia zbytočne nezháňali a preventívne neužívali jodid draselný. „Neodporúčam to, môžu si uškodiť,“ povedala Žiaková. Deklaruje, že situácia ohľadom radiácie na Slovensku je stabilná a momentálne „netreba nič robiť“. V prípade vojny na Ukrajine sú podľa nej nutné diplomatické rokovania s ukrajinskou i ruskou stranou a dohoda na pravidlách, ktoré by vylúčili jadrové zariadenia na Ukrajine z bojových cieľov.

„Máme v reálnom čase k dispozícii výstupy dôležitých meraní a radiačné a meteorologické údaje od Slovenského hydrometeorologického ústavu,“ ubezpečil ÚJD, ktorý taktiež prijíma pravidelne aktualizované správy zo strany Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE/IAEA). Za monitoring radiačnej situácie zodpovedá Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý zároveň navrhuje opatrenia.

V prípade Záporožskej jadrovej elektrárne, kde vypukol požiar po ostreľovaní areálu elektrárne zo strany ruských vojsk, nemajú vzniknuté poškodenia podľa ÚJD vplyv na bezpečnosť elektrárne. „V prevádzke tu zostáva jeden blok na znížený výkon, ostatné bloky sú odstavované alebo mimo prevádzky,“ skonštatoval úrad.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu s odvolaním sa na informácie od ukrajinského jadrového regulátora skonštatovala, že v elektrárni nedošlo k zvýšeniu radiácie a požiar nezasiahol jej „zásadné“ zariadenia.

Putin by mohol ohroziť bezpečnosť celej Európy, tvrdí Johnson

Britský premiér Boris Johnson v piatok obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z ohrozenia celej Európy. Informovali o tom agentúra AFP a stanica BBC.

„Predseda vlády povedal, že neuvážené činy prezidenta Putina by teraz mohli priamo ohroziť bezpečnosť celej Európy,“ uviedla Downing Street vo vyhlásení. Johnson sa v najbližších hodinách bude snažiť o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).

Johnson v piatok telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovor sa uskutočnil krátko po tom, čo sa objavili správy o požiari.

Snímka z Jadrovej elektrárne Záporožie. Foto: Wikimapia

Hovorkyňa Downing Street označila podľa BBC situáciu za „vážne znepokojujúcu“ a dodala: „Obaja lídri sa zhodli, že Rusko musí okamžite zastaviť útok na elektráreň a umožniť pohotovostným zložkám neobmedzený prístup do elektrárne.“

Štátna záchranná služba (SES) medzitým oznámila, že jej jednotky boli v piatok ráno pustené do oblasti. Uviedla, že do hasenia požiaru výcvikovej budovy mimo komplexu hlavného reaktora bolo nasadených 40 ľudí a desať vozidiel.

Podľa starostu mesta Enerhodar Dmytra Orlova už boje v oblasti jadrovej elektrárne prestali, píše BBC. Stalo sa tak po tom, čo bol objekt údajne niekoľko hodín ostreľovaní ruskou armádou.

Stoltenberg kritizoval po útoku na jadrovú elektráreň bezohľadnosť Ruska

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v piatok odsúdil „bezohľadnosť“ Ruska v súvislosti s ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine a vyzval Moskvu, aby zastavila vojnu proti svojmu susedovi. 

„V noci sme boli svedkami správ o (ruskom) útoku na ukrajinskú jadrovú elektráreň. To len dokazuje bezohľadnosť tejto vojny a dôležitosť jej ukončenia. Rusko musí stiahnuť všetky svoje jednotky a zapojiť sa v dobrej viere do diplomatického úsilia,“ povedal Stoltenberg krátko pred začiatkom mimoriadneho zasadnutia Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí.

Slovensko na podujatí zastupuje šéf diplomacie Ivan Korčok. Ten pred odletom do Bruselu na sociálnej sieti napísal, že od stretnutia očakáva „vyhodnotenie doterajších krokov na zastavenie ruskej agresie na Ukrajine“.

(tasr)


Ďalšie články