Predseda poľských biskupov píše patriarchovi Kirillovi, aby vyzval ruských vojakov k neposlušnosti

267222821018_449256240103009_8083854091294318958_n Foto: Stranisław Gądecki/FB

Prosím Ťa, aby si vyzval ruských vojakov, aby sa nezúčastňovali tejto nespravodlivej vojny, aby odmietli vykonávať rozkazy, ktorých dôsledkom sú početné vojnové zločiny. Odmietnutie rozkazu v tejto situácii je morálnou povinnosťou, píše poľský arcibiskup Gadecki moskovskému patriarchovi Kirillovi. Prinášame preklad celého listu.

Vaša Svätosť,

ďakujem veľmi pekne za slová, ktoré mi boli včera adresované v liste metropolitu Hilariona. Vaša Svätosť, zdieľam názor, že nepriateľstvo voči akémukoľvek národu je vždy neprípustné. Všetci sme bratia, preto každé nešťastie ukrajinského či ruského národa vnímame ako vlastné. Preto sa z celého srdca modlíme za mier na Ukrajine.

Ale aby naša modlitba nebola uznaná za prejav pokrytectva, musia ju sprevádzať skutky. Verím, Vaša Svätosť, že si človekom pokoja. Náš Pán Ježiš Kristus učil: „Blahoslavení tí, čo šíria pokoj, lebo ich budú volať Božími synmi. (Mt 5,9) Preto Ťa prosím, brat, aby si apeloval na Vladimira Putina, aby ukončil nezmyselný boj s ukrajinským národom, v ktorom hynú nevinní ľudia a utrpenie sa dotýka nie iba vojakov, ale aj civilného obyvateľstva – najmä žien a detí. Jeden človek môže jedným slovom zastaviť utrpenie tisícov ľudí – je ním prezident Ruskej federácie. Prosím Ťa, čo najpokornejšie, aby si vyzval na stiahnutie ruských vojsk zo suverénneho štátu, ktorým je Ukrajina.

Žiaden dôvod, žiadny ohľad neospravedlňuje rozhodnutie o začiatku vojenskej invázie do nezávislej krajiny, bombardovanie obytných sídlisk, škôl či škôlok. Vojna je vždy porážkou ľudstva. Táto vojna – ako som písal v predchádzajúcom liste –, z dôvodu blízkosti oboch národov a ich kresťanských koreňov, je o to väčšmi pozbavená zmyslu. Je vari možné ničiť kolísku kresťanstva na slovanskej zemi, miesto krstu Rusi?

Prosím Ťa tiež, aby si vyzval ruských vojakov, aby sa nezúčastňovali tejto nespravodlivej vojny, aby odmietli vykonávať rozkazy, ktorých dôsledkom sú – ako to už vidíme – početné vojnové zločiny. Odmietnutie rozkazu v tejto situácii je morálnou povinnosťou. Príde čas zodpovedať sa za tieto zločiny pred medzinárodnými tribunálmi. Ak by sa aj podarilo niekomu pred touto ľudskou spravodlivosťou uniknúť, jestvuje súd, ktorému sa vyhnúť nedá. „Veď sa všetci musíme ukázať pred Kristovou súdnou stolicou, aby každý dostal odplatu, za to, čo konal, kým bol v tele, či už dobré a či zlé (2 Kor, 5,10).

Verím, že mnohí Rusi, ktorí sú poslaní do vojny, sú šľachetní ľudia. „Nevieme, do koho máme strieľať, oni všetci vyzerajú ako my…“ – povedal jeden z vašich vojakov. Prosím teda, aby si na nich apeloval, aby sa čím skôr vrátili domov a nešpinili si ruky nevinnou krvou.

Ako Kristovi učeníci vieme, že hlavným nástrojom boja, ktorým Cirkev disponuje, sú duchovné zbrane. „Tento druh (zlých duchov) sa nedá vyhnať ináč, iba modlitbou a pôstom“ – čítame u svätého Matúša (Mt 17,21; Mk 9,29). V Poľsku sme ako odpoveď na výzvu pápeža Františka vyhlásili dnešný deň ako deň modlitby a pôstu na úmysel nastolenia spravodlivého mieru na Ukrajine. Prosím Ťa, brat, aby si vyzval všetkých pravoslávnych bratov v Rusku, aby pristúpili k podobnému duchovnému dielu. Verím, že Pán Boh nebude ľahostajný k našim modlitbám a obetám. Verím, že pôst a modlitba menia srdce človeka.

V Kristu Pánu,

+Stanisław Gądecki
Arcibiskup-metropolita poznaňský a predseda Poľskej biskupskej konferencie. Text vyšiel na stránke poľského episkopátu, preložil Dariusz Żuk-Olszewski.


Ďalšie články