Zvrat v hodine dvanástej. Hendikepovaným športovcom z Ruska a Bieloruska zatrhli účasť na paralympiáde

Vladimir Putin, paralympijskí športovci spoloèná fotografia Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred vpravo) pózuje s paralympijskými športovcami počas jeho návštevy Ruskej medzinárodnej olympijskej univerzity v čiernomorskom rezorte v Soči 3. decembra 2019. Foto: TASR/AP

Športovci z Ruska ani Bieloruska nakoniec nemôžu súťažiť na zimných paralympijských hrách v Pekingu. Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) im zakázal účasť len deň pred otváracím ceremoniálom, keď zmenil svoje predchádzajúce rozhodnutie, že reprezentanti týchto krajín sa na podujatí môžu zúčastniť pod neutrálnou vlajkou.

Vedenie MPV vo štvrtok prehodnotilo iba deň starý krok. Viaceré národné výbory, tímy a niektorí športovci totiž hrozili, že nebudú súťažiť, a vyhrotila sa aj situácia v paralympijských dedinách. Nesúhlasili so štartom Rusov a Bielorusov po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorú podporuje aj Bielorusko.

„Sme presvedčení, že šport a politika by sa nemali miešať. Vojna však ovplyvnila aj tieto ZPH a mnohé vlády zasahujú v zákulisí nášho vzácneho podujatia. MPV zo svojej podstavy musí prihliadať na názory členských organizácií. V stredu sme sa riadili snahou o dlhodobú prosperitu a prežitie paralympijského hnutia. Na naše princípy a hodnoty sme nesmierne hrdí, ale eskalujúca situácia nás takto krátko pred štartom ZPH postavila pred neriešiteľnú úlohu,“ povedal prezident MPV Andrew Parsons na webe paralympic.org.

„Prisľúbili sme, že budeme naslúchať, a v uplynulých dvanástich hodinách sa nám ozvalo veľmi veľa členov. Hovorili veľmi otvorene, čo oceňujem. Povedali nám, že ak neprehodnotíme naše rozhodnutie, bude to mať obrovské dôsledky pre ZPH 2022. Mnohé národné výbory, z ktorých niektoré kontaktovali ich vlády, výpravy a športovci hrozili bojkotom súťaží,“ uzavrel.

(tasr)


Ďalšie články