Gruzínsko oznámilo, že okamžite požiada o členstvo v EÚ

Vláda v Tbilisi navrhla prevoz Saakašviliho do vojenskej nemocnice v Gori

Gruzínsko sa inšpirovalo Ukrajinou. Rovnako žiada o členstvo v EÚ. V stredu ukrajinské smerovanie do EÚ podporil europarlament a časť členských štátov.

Gruzínsko „okamžite“ požiada o členstvo v Európskej únii, oznámila v stredu tamojšia vládnuca strana Gruzínsky sen. TASR o tom informuje na základy správy agentúry AFP.

Rozhodnutie oznámil predseda Gruzínskeho sna Irakli Kobachidze. Gruzínsko podľa jeho slov EÚ žiada, aby jeho žiadosť urýchlene posúdila a prijala rozhodnutie, ktoré Gruzínsku udelí štatút kandidátskeho štátu na členstvo v Únii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok požiadal o prijatie Ukrajiny za členskú krajinu Európskej únie, pripomína AFP. Urobil tak v piaty deň ruskej invázie na Ukrajinu.

V stredu europoslanci v uznesení vyzvali inštitúcie EÚ, aby pracovali na udelení štatútu kandidátskeho štátu Ukrajine. Rovnako apelovali na Európsku komisiu a členské štáty EÚ, aby Ukrajine poskytli ďalšiu núdzovú humanitárnu pomoc v spolupráci s humanitárnymi agentúrami OSN a ďalšími medzinárodnými partnerskými organizáciami.

Gruzínsko sa podobne ako Ukrajina stalo terčom ruskej agresie. Na jeho územie v roku 2008 vstúpili ruskí vojaci. Keď Tbilisi spustilo proti malému Moskve naklonenému separatistickému regiónu vojenskú operáciu, Rusko sa rozhodlo poskytnúť Južnému Osetsku vojenskú pomoc. Ruská armáda za pár dní premohla gruzínske jednotky.

Separatistické regióny Abcházsko a Južné Osetsko, susediace s Ruskom, vyhlásili nezávislosť. Rusko 9. septembra 2008 s nimi oficiálne nadviazalo diplomatické styky.

Pred týždňom zas Moskva uznala Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku v Donbase. Obe sa v roku 2014 po bojoch tamojších proruských separatistov podporovaných Moskvou odtrhli od Ukrajiny.

Gruzínska vláda minulý rok oznámila svoj zámer požiadať o členstvo v EÚ v roku 2024. Úsilie tejto krajiny i Ukrajiny o členstvo v Únii sa už dlhodobo stretáva s prejavmi hnevu v Rusku, pripomína AFP. Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina v roku 2014 v bruselskom sídle EÚ podpísali asociačné zmluvy s Úniou.

(tasr, haj)


Ďalšie články