Ceny plynu vzrástli od piatka dvojnásobne, ropa pokorila maximá. Sulík sľubuje, že na tento rok máme energie zabezpečené

Richard Sulík Richard Sulík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Invázia ruských vojsk na územie Ukrajiny sa aj v stredu výrazne podpísala pod vývoj na komoditných a finančných trhoch. Skokovo rástli ceny plynu, ropa opäť prekonala svoje maximá. Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík ale upokojuje, že odberatelia energií v tomto roku nemusia mať obavy o ich dodávky. Slovensko má podľa jeho slov energie v tomto roku zabezpečené, či už ide o ropu, plyn alebo palivo pre jadrové elektrárne.

Európsky parlament prijal v utorok podvečer rezolúciu, v ktorej poslanci okrem iného podporili prísnejšie sankcie voči Rusku. Netýka sa však iba opatrení, ktoré majú oslabiť Rusko pri jeho vojnovom ťažení na Ukrajine. Ide aj o to, aby sa Únia v dlhodobejšom horizonte odstrihla od surovín z Ruska.

Širšie reštriktívne opatrenia sa majú zamerať na strategické oslabenie ruskej ekonomiky a jej priemyselnej základne. Podľa nich by sa mal obmedziť najmä dovoz najdôležitejšieho ruského exportného tovaru, ako je ropa a plyn. Europarlament tiež vyzval členské krajiny, aby ukončili všetky formy spolupráce s Ruskom v nukleárnej oblasti, čo sa, samozrejme, týka aj slovenských jadrových elektrární.

Nové investície EÚ v Rusku a nové ruské investície v Únii by sa mali zakázať. Všetky ruské banky by mali byť zablokované v európskom finančnom systéme a Rusku by sa mal zakázať prístup do systému.

https://standard.sk/176037/europarlament-pozaduje-sprisnenie-sankcii-voci-rusku-napriklad-aj-obmedzenie-dovozu-ropy-a-plynu/

Ceny plynu skokovo rástli

Cena zemného plynu v Európe dosiahla v stredu rekordnú úroveň pre obavy obchodníkov, že dodávky tejto komodity by sa mohli prerušiť v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom spravodajský web CNN.

Zemný plyn dosiahol počas stredy hodnotu takmer 195 eur za megawatthodinu. To je 60-percentný skok oproti utorku a viac ako dvojnásobok oproti piatkovým cenám. Súčasne je to nové maximum pre cenu plynu na európskom trhu.

Ako uviedol analytik Alex Froley z Independent Commodity Intelligence Services, toky plynu v ruských potrubiach smerom do Európy normálne pokračujú. Dodal však, že existuje „veľa neistoty a obáv, ako by sa veci mohli zmeniť“.

V roku 2019 dovážala Európska únia viac ako 40 percent svojho zemného plynu z Ruska, viac ako z ktorejkoľvek inej krajiny.

Ropa na najvyšších hodnotách od roku 2014

Útok na Ukrajinu vyhnal nahor aj ceny ďalších surovín, najmä ropy, keďže Rusko je jedným z najväčších ropných producentov. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent prekročila v stredu už niekoľko hraníc, naposledy 113 dolárov za barel, čo bola najvyššia úroveň od leta 2014.

Neskôr sa rast zmiernil a okolo 13.45 h SEČ sa cena Brentu pohybovala okolo 111,60 dolárov za barel. Oproti predchádzajúcemu obchodovaniu to znamená rast o viac než 6,50 dolárov.

Aj cena americkej ľahkej ropy WTI prekonala niekoľkoročné maximá, keď vzrástla na 111,50 dolárov za barel. To bola najvyššia hodnota od roku 2013. Po 13.30 h dosiahla vyše 109,80 dolárov za barel.

Ropné pole pri Greensburgu, v americkom štáte Kansas. Foto: TASR/AP

Aliancia OPEC+ nemení plány, ťažbu bude zvyšovať len postupne

Aliancia producentov ropy OPEC+ v stredu potvrdila svoje plány, týkajúce sa postupného zvyšovania ťažby. Nič na nich nezmenil ani ruský útok na Ukrajinu, ktorý spôsobil prudký nárast cien „čierneho zlata“.

Ako informovala AFP, OPEC +, na čele ktorej stoja Saudská Arábia a Rusko, sa na stredajšom zasadnutí rozhodol „opätovne potvrdiť plán úpravy produkcie tak, že celkovú mesačnú produkciu od apríla zvýši o 0,4 milióna barelov denne“.

Ani rozhodnutie Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) uvoľniť zo svojich rezerv 60 miliónov barelov ropy nezastavilo rast cien „čierneho zlata“, ako sme písali vyššie. Stredajšie rozhodnutie aliancie OPEC+, ktoré je v súlade s plánom o postupnom mesačnom zvyšovaní ťažby prijatom ešte v minulom roku, sa vo všeobecnosti očakávalo. Experti však varujú, že vysoké ceny môžu spôsobiť pokles dopytu.

Produkcia ropy v Rusku vo februári vzrástla, problém s jej predajom

Produkcia ropy v Rusku zaznamenala vo februári mierny rast, predaj komodity sa však v poslednom období skomplikoval. Dôvodom sú sankcie uvalené na Moskvu, jej finančný trh a viaceré firmy po útoku Ruska na Ukrajinu.

Produkcia ropy a plynového kondenzátu v Ruskej federácii sa vo februári oproti januáru tohto roka zvýšila z 11 miliónov na 11,06 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), informuje agentúra Reuters, ktorá podľa údajov z ruských zdrojov urobila vlastné výpočty.

Problém však nastáva pri predaji ropy, keďže po uvalení sankcií na Moskvu sa kupci ruskej rope vyhýbajú. Cena ruskej ropy Urals je v porovnaní s cenou severomorskej ropnej zmesi Brent lacnejšia o viac než 18 dolárov (16,13 eura) za barel. Takýto rozdiel sa nezaznamenal od rozpadu Sovietskeho zväzu na začiatku 90. rokov minulého storočia. Ani po výraznom zlacnení však obchodníci nedokážu nájsť kupcov, ktorí by mali o ruskú ropu záujem.

https://standard.sk/175896/cez-slovensko-sa-prepravuje-viac-ruskeho-plynu-ako-pred-vojnou-ceny-ropy-pokracuju-v-raste/

Sulík: Na tento rok má Slovensko zásoby energie zabezpečené

Slovenských občanov najviac zaujíma, či máme v súčasnej krízovej situácii dostatok energetických zdrojov. Ako v stredu vyhlásil minister hospodárstva Richard Sulík, odberatelia energií v tomto roku nemusia mať obavy o ich dodávky. „Slovensko má energie v tomto roku zabezpečené, či už ide o ropu, plyn alebo palivo pre jadrové elektrárne,“ uviedol v stredu šéf rezortu hospodárstva.

Richard Sulík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

„Na tento rok má Slovensko dodávky energií zabezpečené. Máme aj plán B v každej jednej oblasti. Hovorím najmä o rope, o plyne a jadrovom palive,“ povedal Sulík. Problémy by podľa neho Slovensko nemalo mať ani s dodávkami čierneho uhlia.

Sulík už skôr informoval o prvej dodávke skvapalneného zemného plynu pre Slovensko tankerom, pri rope by Slovensko v prípade prerušenia dodávok z Ruska mohlo využiť ropovod Adria.

Dostatok jadrového paliva by zasa mala pokryť potrebu krajiny v tomto roku utorková letecká dodávka tohto paliva z Ruska. Na aké časové obdobie sa dostatok jadrového paliva vzťahuje, rezort v utorok nespresnil. „Z bezpečnostných dôvodov nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie. Môžeme len dodať, že išlo o dlhodobo plánovanú dodávku a že rezort hospodárstva rovnako ako pri plyne aj pri jadrovom palive pracuje na diverzifikácii dodávok,“ uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková.

Na prevádzku jedného bloku jadrovej elektrárne typu VVER 440 podľa Slovenských elektrární (SE) treba sedem až deväť ton uránového paliva ročne. To znamená, že spotreba jadrového paliva je v súčasnosti na Slovensku od 28 do 36 ton. Koľko paliva priviezol v utorok ruský IL 76 do Bratislavy, nie je známe. Nosnosť tohto stroja je od 30 do 60 ton nákladu.

Rezort hospodárstva v súvislosti so súčasnou situáciou rokoval o možnej diverzifikácii dodávok jadrového paliva aj s americkou firmou Westinghouse. „Hľadáme riešenie, ktoré bude bezpečné, stabilné. Vždy je dobré mať dvoch dodávateľov,“ povedal minister Sulík, no dodal, že riešenie musí byť aj ekonomicky výhodné.

Zmena dodávateľa paliva pre jadrové elektrárne nie je jednoduchá

Slovensko už aj v súčasnosti uvažuje o zmene dodávateľa paliva pre jadrové elektrárne ruského typu VVER 440, ktoré prevádzkujú Slovenské elektrárne v Mochovciach a Jaslovských Bohuniciach. Prechod na palivo od nového dodávateľa však nie je jednoduchý, upozornila v stredu predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Marta Žiaková.

“Proces, keď začínate používať iné palivo, ako bolo pôvodné, je dosť zdĺhavý, pretože musíte preskúmať všetky bezpečnostné aspekty, ktoré sú s tým spojené,“ upozornila Žiaková. Pri prevádzke reaktora totiž nesmie prísť k poškodeniu paliva, ale ani samotného primárneho okruhu reaktora.

Marta Žiaková. Foto: TASR/Jakub Kotian

O zmene dodávateľa paliva sa podľa Žiakovej uvažuje, no iniciátorom tejto zmeny musí byť držiteľ povolenia na prevádzkovanie jadrového zariadenia, ktorým sú u nás Slovenské elektrárne. ÚJD bude v takom prípade spolu so SE posudzovať palivo, ktoré by chceli kúpiť.

Slovensko je v súčasnosti od dodávok paliva pre jadrové reaktory z Ruska závislé.

Odstrihnutie od SWIFT-u sa netýka Sberbank a Gazprombank

Členské krajiny EÚ v stredu súhlasili s vylúčením kľúčových ruských bánk zo systému SWIFT, ktorý je dominantným svetovým systémom finančných správ.

Európska komisia zdôraznila, že toto opatrenie rýchlo a efektívne zabráni sankcionovaným bankám vykonávať svoje finančné transakcie po celom svete.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že EÚ „rýchlosťou svetla“ prijala tri po sebe idúce vlny prísnych sankcií proti ruskému finančnému systému, jeho high-tech priemyslu a proti skorumpovanej elite.

Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Zoznam dotknutých bánk bol zverejnený v Úradnom vestníku EÚ. Patria tam napríklad VTB, druhá najväčšia banka v Rusku, Bank Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB.RF.

Únia však neodpojila od systému SWIFT banky Sberbank a Gazprombank, ktoré sú hlavnými sprostredkovateľmi platieb za energiu v EÚ. Členské krajiny eurobloku vyjadrili obavy, že sankcionovanie týchto dvoch finančných inštitúcií povedie k nárastu cien energií v Európe.

Kurz rubľa klesol na nové historické minimum

Kurz ruského rubľa klesol v stredu na historické minimum, keď na domácom trhu dosiahol hranicu 110 rubľov za dolár. Dôvodom sú rozsiahle sankcie západných štátov, ktoré tak reagovali na inváziu Ruska na Ukrajinu.

Kurz ruskej meny dosiahol krátko predpoludním v Moskve 108,60 RUB/USD, čo znamená pokles o 7,3 percenta. Predtým nakrátko dosiahol 110 rubľov za dolár, nový najnižší kurz ruskej meny oproti doláru. Ako informuje Reuters, od začiatku tohto roka stratil rubeľ oproti doláru zhruba tretinu svojej hodnoty.

Výrazný pokles kurzu zaznamenal rubeľ aj oproti euru, pričom prekonal hranicu 120 rubľov za euro. Počas stredajšieho obchodovania klesol o 7,1 percenta na 120,50 RUB/EUR.

Navyše obchodovanie na moskovskej burze zostalo v stredu aj tretí deň v rade prerušené. Po prvý raz tento týždeň však umožnili uskutočnenie niektorých operácií.

(tasr, sita, im)


Ďalšie články