Prieskum: Vojna posilnila pozíciu Orbána. Nad opozíciou už výrazne vedie

Orban Foto: Viktor Orbán/FB

Pred vypuknutím rusko-ukrajinského vojenského konfliktu viedol blok vládnych strán Fidesz-KDNP pred opozičným zoskupením V jednote za Maďarsko v prieskume inštitútu Medián o štyri percentuálne body. Po vypuknutí vojny si Fidesz-KDNP polepšil a vedie pred opozíciou o 12 percentuálnych bodov. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na výsledky aktuálneho prieskumu Mediánu, zverejnené v stredu serverom hvg.hu.

Volebná kampaň parlamentných volieb, ktoré sa budú konať 3. apríla, nepriniesla zlom v podpore opozičného zoskupenia, dokonca sa zdá, že vojnové správy z Ukrajiny prospeli Fideszu-KDNP, ktorý si posilnil vedenie, píše hvg.hu.

Prieskum robil Medián minulý týždeň od štvrtka do soboty. Otázky sa konkrétne vojny netýkali.

Podpora vládneho bloku pri predchádzajúcom prieskume, v čase avizovania priaznivých ekonomických krokov vlády, akými bolo vrátenie dane z príjmu či znovuzavedenia 13. dôchodku, viedol Fidesz-KDNP iba o štyri percentá, po ruskej invázii však tento rozdiel v podpore stúpol na 12 percent.

Orbánov klip k vojne na Ukrajine má jednoduché posolstvo: Maďarsko sa nesmie do tejto vojny zapojiť. Ukazuje to aj klip nižšie. Opozícia má naopak stanovisko, že Maďari by mali Ukrajincom posielať zbrane podobne, ako to robia iné národy.

Orbánovi jeho postoj zjavne vychádza, opozičné zoskupenie stratilo od decembra dva percentuálne body, čo sa prejavilo aj v raste tábora nerozhodnutých z 13 na 20 percent.

(tasr, fed)


Ďalšie články