Lavrov: Tretia svetová vojna by bola jadrová a zničujúca

Stretnutie ruského šéfa diplomacie Lavrova s vyslancom OSN pre Sýriu Pedersenom Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Tretia svetová vojna by podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova bola jadrová a zničujúca. Lavrov to uviedol v rozhovore, ktorého časti zverejnila televízia Al-Džazíra a o ktorom informovala ruská tlačová agentúra TASS.

Ruský minister zahraničných vecí pritom podľa TASS poukázal na údajný výrok amerického prezidenta Joe Bidena, že alternatívou k tvrdým sankciám, ktoré Washington uvalil na Moskvu, by bola tretia svetová vojna. Biden ale v spomínanom vyjadrení dal, naopak, najavo, že sa snaží tretej svetovej vojne zabrániť.

„Tretia svetová vojna bude zničujúcou jadrovou vojnou,“ povedal podľa TASS Lavrov.

Biden v rozhovore, ktorý v sobotu vysielala americká televízia CNN, ohľadom sankcií uviedol, že verí, že je to jeden z mála spôsobov, ako potrestať Rusko bez riskovania vojny v globálnom meradle. „Máte dve možnosti. Začať tretiu svetovú vojnu, ísť fyzicky do vojny s Ruskom, alebo zabezpečiť, aby krajina, ktorá koná v rozpore s medzinárodným právom, zaplatila za to, čo urobila,“ povedal Biden.

Ruský prezident Vladimír Putin v nedeľu nariadil uviesť ruské jadrové sily do vysokého stupňa bojovej pohotovosti. Išlo podľa neho o reakciu na „agresívne vyhlásenie“ vedúcich predstaviteľov členských krajín Severoatlantickej aliancie na adresu Ruska a na „nelegitímne sankcie“, prijímané Západom po začatí ruskej invázie na Ukrajinu.

Cieľom ruskej operácie na Ukrajine je podľa Lavrova odzbrojiť susednú krajinu. „Rusko nedovolí Ukrajine získať jadrové zbrane,“ vyhlásil.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články