Beňová: Ak Smer čo i len naznačí spoluprácu s Uhríkovou Republikou, odídem zo strany

Monika Beòová poslanec do Európskeho parlamentu Monika Beňová. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenská europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová odmieta akýkoľvek náznak spolupráce s europoslancom Milanom Uhríkom a jeho neparlamentnou stranou Republika. V prípade takýchto náznakov avizuje odchod zo Smeru-SD.

Zároveň podporila Ukrajinu a nesúhlasí s tým, že ide o konflikt USA a Ruskej federácie. Jej stranícky šéf Robert Fico opakovane hovorí, že Ukrajina sa stala obeťou mocenského konfliktu medzi USA a Ruskom.

„Som úplne zásadne proti akýmkoľvek čo len náznakom o spolupráci či o nevýlučení spolupráce s Milanom Uhríkom a so ‚stranou‘ Republika. Je to pre mňa osobne ‚no go‘. Verím, že aj pre Smer a jeho členov. Ak nie, ja zo strany odídem. Náznaky akejkoľvek ‚spolupráce‘ sú pre mňa osobne neakceptovateľné. V žiadnej podobe,“ vyhlásila Beňová na sociálnej sieti.

Ako vníma konflikt na Ukrajine

Doplnila tiež, že v súvislosti s aktuálnym vojenským konfliktom podporuje našich východných susedov. „Nie je to konflikt USA a Ruskej federácie. Je to útok na Ukrajinu zo strany Putina a jeho blízkych spolupracovníkov. Som si istá, že väčšina Rusov to tak rovnako vníma,“ napísala.

Smer dosiaľ otvorene nevylúčil spoluprácu s Republikou. Podobný názor mali strany napríklad na dohodu o obrannej spolupráci s USA. Predstavitelia Smeru vystúpili na proteste pred budovou parlamentu, keď o dohode rokovali poslanci. Protest organizovala Republika. Fico vtedy uviedol, že opozícia by mala byť jednotná.

Čo tomu predchádzalo

Osem slovenských europoslancov v stredu v otvorenom liste vyzvalo predsedov Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) a Strany európskych socialistov (PES), aby zo svojich radov vylúčili slovenskú opozičnú politickú stranu Smer-SD.

„Strana Smer-SD je dnes stranou, ktorá sa spreneverila nielen hodnotám sociálnej demokracie, ale aj ľudským právam a demokracii,“ napísali v otvorenom liste slovenskí europoslanci.

„Vojenský konflikt na Ukrajine nie je konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom, je to konflikt medzi Spojenými štátmi a Ruskom,“ povedal minulý týždeň predseda strany Smer-SD Robert Fico, ktorý podľa iniciátorov listu stále pomáha šíriť kremeľskú propagandu.

Europoslanci v otvorenom liste vyzvali partnerov zo socialistickej frakcie v Európskom parlamente, aby prehodnotili zotrvanie strany Smer-SD vo svojich radoch.

Otvorený list inicioval europoslanec Vladimír Bilčík a podpísali ho Ivan Štefanec, Peter Pollák, Miriam Lexmann, Martin Hojsík, Michal Šimečka, Michal Wiezik a Lucia Ďuriš Nicholsonová.

(tasr)


Ďalšie články