Prieskum: Slováci odsudzujú útok ruských vojsk a podporujú humanitárnu pomoc. Dodávka zbraní na Ukrajinu sa im až natoľko nepáči

Príchod uteèencov z Ukrajiny cez hranièný priechod vo Ve¾kých Slemenciach Ženy s deťmi prichádzajúce na Slovensko z Ukrajiny na slovenskej strane hraničného priechodu pre peších v obci Veľké Slemence, Foto: TASR/Roman Hanc

Väčšina obyvateľov je podľa prieskumu spokojná s doterajšou oficiálnou reakciou Slovenska na vojnu na Ukrajine.

Až 78,2 percenta respondentov schvaľuje oficiálnu reakciu Slovenska, ktorá odsúdila útok vojsk Ruskej federácie na Ukrajinu. Plne ju schvaľuje 42 percent respondentov, 22,4 percenta ju schvaľuje s menšími výhradami, s väčšími výhradami ju schvaľuje 13,8 percenta a neschvaľuje ju 21,8 percenta respondentov.

Najviac podporovanou reakciou Slovenska na útok vojsk Ruskej federácie na Ukrajinu je vyslanie humanitárnej pomoci, ktorú podporuje 77,8 percenta respondentov. Prijatie utečencov z oblasti vojnového konfliktu podporuje 74,6 percenta účastníkov prieskumu.

Respondenti viac podporujú, ako nepodporujú zákaz šírenia ruskej propagandy o vojne na Ukrajine, zavedenie tvrdých sankcií proti Rusku a tesne aj obmedzenie vydávania víz a prítomnosti ruských občanov na Slovensku.

Naopak, menšiu podporu má dodávka zbraní a vojenskej techniky ukrajinskej armáde, prerušenie diplomatických stykov s Ruskom a odmietnutie účasti ruských športovcov na vrcholných podujatiach. Odpovede respondentov sa výrazne líšia podľa toho, ako sa stavajú k členstvu Slovenska v NATO.

Vyplýva to z on-line prieskumu na vzorke 1000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca. Autormi projektu „Ako sa máte Slovensko?“, v rámci ktorého bol prieskum realizovaný, sú Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV), Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV, prieskumná agentúra MNFORCE a komunikačná agentúra Seesame.

(tasr)


Ďalšie články