Sabaka: Putin zabil v zime na Slovensku možno až 4-tisíc ľudí

Výzva zdravotníkov z nemocníc verejnosti na podporu oèkovania proti ochoreniu COVID-19 Vladimír Lengvarský a vpravo lekár Peter Sabaka. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Vladimir Putin na Slovensku zabil možno až 4-tisíc ľudí. Na sociálnej sieti to uviedol mediálne známy infektológ Peter Sabaka. Vysvetlenie, ako sa mu to malo podariť, je dostupné iba sčasti.

Ruský prezident Vladimir Putin je po rozpútaní vojny na Ukrajine terčom najťažších obvinení z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Zodpovedať by sa mohol pred Medzinárodným trestným súdom v Haagu, na ktorý sa medzičasom obrátila Ukrajina.

Obrovské straty na životoch však má Putin na rováši aj u nás na Slovensku. Aspoň tak to tvrdí infektológ z bratislavských Kramárov a jedna z najviac citovaných pandemických autorít na Slovensku Peter Sabaka.

„To je tá hybridná vojna. Putin zabíjal už aj u nás. A to najmä minulú a túto zimu… Putin u nás v zime zabil možno 4-tisíc ľudí, ktorí by inak žili, ak by sa zaočkovali,“ skonštatoval lekár v diskusii pod jedným zo svojich posledných facebookových príspevkov.

Sabaka neuviedol, ako dospel k pomerne konkrétnemu číslu, a ani to, akým spôsobom šéf Kremľa zabil tisícky obyvateľov na Slovensku. Z kontextu debaty však vyplýva, že infektológ naráža na dezinformačné aktivity v neprospech očkovania, ktoré na Slovensku Rusko podľa neho šíri.

Ruský prezident Putin je pritom podľa správ z vlaňajška sám trikrát zaočkovaný. V novembri dostal posilňujúcu tretiu dávku v podobe jednodávkovej ruskej vakcíny Sputnik Light. Politik viackrát vyzval na očkovanie aj radových občanov Ruska, napríklad koncom decembra a aj predtým v lete. Krajina tiež pristúpila k povinnému očkovaniu vo viacerých pracovných sférach a oblastiach.

Úroveň vakcinácie proti covidu je v Rusku a na Slovensku podľa údajov webu Our World In Data veľmi podobná. V počte osôb, ktoré dostali jednu dávku, nás dokonca rozlohou najväčší štát sveta mierne predbehol.

Nielen o Sabakovi, ale aj o ostatných odborníkoch spolu s útlmom pandemickej situácie sprevádzaným ruskou agresiou počuť v médiách pomenej. Jedna z posledných správ hovorila o tom, že Sabaka požaduje od členov mimoparlamentného hnutia Republika Milana Mazureka a Milana Uhríka odškodné v súčte 48-tisíc eur za ohováranie. Pri prvom menovanom už uspel. Viac v článku.


Ďalšie články