Putin si nikdy nezíska srdcia Iráncov, povedal Joe Biden. Pomýlil si ich s Ukrajincami

Joe Biden poèas prejavu o stave Únie Joe Biden. Foto: TASR/AP

Bojujú Rusi o Kyjev či Teherán? Zdvihnuté obočie vyvolali ďalšie slovné brbty amerického prezidenta Joea Bidena. Ten počas svojho prejavu o stave Únie vyriekol viacero zvláštnych vyjadrení. Reakcie na seba nenechali dlho čakať.

Americký prezident Joe Biden vo svojom marcovom prejave k stavu Únie hovoril aj o vojne na Ukrajine. Snaha vyzdvihnúť statočný odpor Kyjeva však poškvrnila jeho snaha opustiť predpripravený text – pre mnohých s očakávanými následkami.

„Putin môže obkľúčiť Kyjev tankami, ale nikdy si nezíska srdcia a duše iránskeho národa,“ vyhlásil americký prezident, keď parafrázoval predpripravený prejav. Namiesto Ukrajincov sa mu však na jazyk dostali Iránci.

V inej časti reči zasa uviedol, že americké vojská idú do Európy brániť členské štáty NATO, nie „bojovať s Ukrajinou“. V pôvodnom texte prejavu to bolo „bojovať na Ukrajinu“. Zmätok sa dostal aj do časti prejavu, kde prezident hovoril o očkovaní.

Srdcia Iráncov

„Zaslali sme 475 miliónov vakcín do 112 krajín sveta, viac ako ktorýkoľvek národ na Zemi. Neprestaneme, pretože sa nedá postaviť dostatočne vysoký múr, ktorý by zabránil… ktorý by zadržal očkovanie, ktoré môže zastaviť šírenie týchto chorôb,“ zabrbtal Biden.

Pošmyknutia jazyka amerického prezidenta si okamžite získali pozornosť na sociálnych sieťach, najmä medzi republikánmi a americkými konzervatívcami. „Biden povedal, že Putin si nikdy nezíska srdcia a mysle iránskeho národa. To je úľava,“ podotkla sarkasticky komentátorka Ann Coulterová.

https://twitter.com/AnnCoulter/status/1498845839082639361

„Biden predstavil nekonvenčný plán, ako si získať srdcia a duše Iráncov v Kyjeve,“ napísal na sociálnej sieti Twitter kongresman Matt Gaetz. Ďalej upozornil, že nejde o nadpis zo satirickej stránky Babylon Bee.

Čo sa týka Bidenovej poznámky o múroch a očkovaní, nie je isté, či narážal na plán bývalého prezidenta Donalda Trumpa postaviť múr na hranici s Mexikom. Niektorí ľudia si to však spojili.

Klasik

„Nemôžete postaviť dostatočne vysoký múr na zastavenie očkovania. Ale môžete postaviť múr na zastavenie neočkovaných nelegálnych migrantov,“ podotkla kongresmanka Lauren Boebertová.

https://twitter.com/laurenboebert/status/1498853957480980484

Súčasný americký prezident je už známy pre svoje rozpačité vyjadrenia či slovné brbty. V marci roku 2021 si napríklad nevedel spomenúť na meno svojho ministra obrany. „Chcel by som poďakovať minis… tomu, tomu bývalému generálovi, ja mu stále hovorím generál, ale môjmu, môjmu… tomu chlapíkovi, čo to tam riadi,“ súkal zo seba vtedy prezident.

V septembri minulého roku Biden v priamom prenose zabudol meno austrálskeho premiéra Scotta Morrisona. „Ďakujem vám, Boris [Johnson, pozn. red.] a… rád by som tiež poďakoval ech… tamtomu protinožcovi,“ vyjadril sa nakoniec americký prezident.

V roku 2020 zasa Biden viackrát uviedol, že na koronavírus zomrelo v Spojených štátoch niekoľko sto až dvesto miliónov ľudí. Niekoľkokrát tiež označil svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú za prezidentku USA.


Ďalšie články