V roku 2021 sa dozvieme pravdu o covide

49994733341_384fbba39f_k Foto: prachatai/flickr.com

Bude to Rok vakcíny, ale bolo by dobre, aby sa stal aj rokom štatistiky.

Prosím, len sa nebojte, že si tu prečítate nejakú najnovšiu konšpiráciu o tom, čo nám bolo zatajené, a kým, a samozrejme zámerne. Nie. Len verím, alebo aspoň dúfam, že v roku 2021 sa pokojne dozvieme fakty o pandémii koronavírusu, ktoré sa už ukazujú, len od nich ešte nemáme časový odstup, potrebný na ich odborné spracovanie a vyhodnotenie.

Samozrejme, rok 2021 bude aj u nás najmä Rokom vakcíny. Ale možno bude i Rokom štatistiky. Alebo Rokom Interpretácie štatistiky. Sme zvedaví napríklad na to, aká bude slovenská úmrtnosť za rok 2020, najmä za posledný štvrťrok. Aby sme sa dozvedeli, aká bola miera nebezpečenstva, ktorému sme pri pandémii čelili.

Naše oficiálne štatistiky hovoria o 2 138 zomretých na koronavírus v roku 2020, z toho skoro 1 300 za december. V roku 2019 u nás zomrelo 53 234 ľudí. Bude to za rok 2020 zhruba o tých dvetisíc viac? Inými slovami, je týchto vyše dvetisíc zomretých tými, ktorí by, nebyť pandémie, žili ďalej, alebo by títo zomreli tak,či tak kvôli iným zdravotným ťažkostiam? Skôr si myslím, že odpoveď znie, že niektorí áno, niektorí nie. A koľkí áno, a koľkí nie?

A čo keď to bude iba o tisíc viac? V takom prípade by sme sa nedozvedeli skoro nič. Počet zomretých na Slovensku sa od roka k roku bežne líši o tisíc hore, dole. Napríklad v roku 2018 zomrelo 54 293 ľudí.

Rovnako zaujímavé bude porovnanie Slovenska s inými európskymi krajinami

Pred pár dňami sme si v médiách prečítali správu s titulkom: „Holandsko zaznamenalo najviac úmrtí od druhej svetovej vojny: Prispel k tomu aj koronavírus.“ Trochu som surfoval na nete, a zistil som, že by sa žiadalo všeličo dodať.

Napríklad, že v Holandsku bol každý z rokov 2015 – 2019 okrem roku 2019 v tomto smere rekordný, teda aj bez koronavírusu. Avšak tohtoročný nárast má byť v porovnaní s rokom 2019 veľmi vysoký, až o 13 tisíc (ale iba o 11 tisíc viac ako v roku 2018, lebo v roku 2019 bol výnimočne pokles). To by nasvedčovalo tomu, že naozaj bežne zomierali ľudia pre covid, ktorí  by inak neumreli. Či sú takými všetci, čo sú vykazovaní ako obete covidu, sa však tiež nedá povedať s istotou, lebo vysoké medziročné prírastky zomretých sa objavovali aj v nedávnej minulosti, napríklad nárast v roku 2015 oproti roku 2014 bol 8 tisíc. Takže ani v Holandsku to nebudú vedieť presne.

Bol by som veľmi rád, keby sa nám v budúcom roku dostalo čo najviac presných analýz toho, koľko obetí Covidu je naozaj takých, ktoré sú takpovediac „navyše“, a koľko je takých, čo by zomreli tak či tak. Aby sme tú chorobu spoznali seriózne, nielen cez hrôzostrašné titulky, a aby sme aj spoznali našu úspešnosť v zápase s protivníkom.

Tiež bude zaujímavé vidieť, ako sa zmenili počty tých, ktorých skosili naši tradične najväčší killeri, totiž srdcovo-cievne ochorenia a rakovina. Som zvedavý i na úmrtnosť podľa vekových kategórií, prípadne podľa prostredia, v ktorom došlo  k nákaze.           

Myslím, že jedna vec je nebezpečenstvo Covidu, ktoré je reálne a vymyká sa normálnosti, a druhá vec je prvoplánový covidový balast z médií a politiky, ktorý k nám dolieha.

Neverím deleniu na čistých popieračov pandémie a osvietených bojovníkov proti pandémii. Nikdy som nestretol niekoho, kto by hovoril o „chripôčke“. Myslím, že ľudia v drvivej väčšine vnímajú nebezpečenstvo pandémie, a že sa od seba líšia iba v onej miere nebezpečenstva, akú vidia, a v miere vnímania potreby prijímaných opatrení.

A rozdeľuje nás skôr ten balast ako samotná pandémia. Preto si prajme v roku 2021 viac faktov a poctivých analýz miesto balastu. A samozrejme veľa zdravia všetkým! 


Ďalšie články