Rusko presunulo rokovania s Ukrajinou na štvrtok, témou má byť aj prímerie

Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin počas videokonferencie. Foto: TASR/AP

VOJNA NA UKRAJINE: SLEDUJEME ONLINE

23:28 Ukrajina: Starosta Chersonu naznačil, že mesto ovládli ruskí vojaci

Starosta ukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev v stredu naznačil, že toto mesto nachádzajúce sa na juhu krajiny ovládli ruskí vojaci, informovali televízia BBC a agentúra Reuters.

Kolychajev uviedol v príspevku na sociálnej sieti Facebook, že na zasadnutí mestskej rady „boli dnes ozbrojení návštevníci“ a že ruským vojakom povedal, že v Chersone sa nenachádza ukrajinská armáda. „Sú tu iba civilisti a ľudia, ktorí tu chcú žiť!“, stojí v príspevku starostu mesta.

Ten zároveň uviedol, že ruské jednotky nariadili zákaz vychádzania od 20:00 h večer do 6:00 h ráno. Podľa Kolychajeva budú do mesta tiež vpustené vozidlá naložené jedlom, liekmi a inými zásobami.

„Zatiaľ je takto. Veje nad nami ukrajinská vlajka a aby to tak bolo aj naďalej, tieto požiadavky musia byť splnené. V tejto chvíli nemám viac, čo ponúknuť,“ cituje Kolychajeva BBC, ktorá uviedla, že vyhlásenie starostu nedokázala nezávisle overiť.

Ruské ministerstvo obrany v stredu ráno informovalo, že ruské ozbrojené sily prevzali plnú kontrolu nad Chersonom. Ukrajinská vláda však počas dňa popierala správy, že mesto padlo do rúk ruských ozbrojených zložiek. Ak by sa ruskej armáde skutočne podarilo prevziať kontrolu nad Chersonom, išlo by o prvé veľké mesto, ktoré od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ovládla, píše agentúra Reuters.   

22:47 Ukrajina: Silný výbuch blízko vlakovej stanice v Kyjeve nespôsobil priamy úder

Silný výbuch blízko vlakovej stanice v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev nebol spôsobený priamym úderom, informovala v stredu večer britská televízia Sky News.

Televízia uviedla, že o silnom výbuchu pôvodne informovala v správe o 19.01 h a nahlásil ho poradca ukrajinského ministerstva vnútra. Povedal, že explózia pravdepodobne prerušila centrálne zásobovanie teplom niektorých častí ukrajinskej metropoly.

Tento poradca teraz oznámil, že príčinou explózie nebol priamy útok, ale spôsobili ho trosky zostrelenej ruskej strely s plochou dráhou letu.

Aj tlačová agentúra AP predtým zverejnila správu, že ukrajinskí predstavitelia hlásili silný výbuch v Kyjeve, medzi Južnou železničnou stanicou a hotelom Ibis, čo je oblasť blízko ukrajinského ministerstva obrany. Úrad prezidenta vtedy uviedol, že išlo o raketový útok.

22:07 Blinken: Toto nie vojna Rusov, ale Putinova vojna

„Toto je vojna prezidenta Putina, nie vojna ruského národa. Chcel by som odkázať Rusom, ak sú vôbec schopní sa o tom dopočuť: viem, že mnohí z vás nechcete mať s touto vojnou nič spoločné,“ cituje ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena BBC.

Blinken ohlásil, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine plánuje 6-dňovú pracovnú cestu do Európy. Pôjde do Bruselu a potom navštívi Poľsko, Moldavsko a pobaltské štáty.

21:08 Ukrajinci hlásia silný výbuch v Kyjeve

Ukrajinskí predstavitelia hlásili v stredu večer silný výbuch v hlavnom meste Kyjev, medzi Južnou železničnou stanicou a hotelom Ibis, čo je oblasť blízko ukrajinského ministerstva obrany. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pre agentúry Associated Press (AP) v stredu neskoro večer uviedol, že išlo o raketový útok. Predstavitelia doplnili, že zatiaľ nie je jasné, akú škodu útok spôsobil, či sú nejaké obete alebo kde presne raketa dopadla.

20:57 Česká vláda vyhlásila núdzový stav, má pomôcť zvládnuť vlnu utečencov z Ukrajiny

Česká vláda vyhlásila v stredu núdzový stav súvisiaci s vlnou utečencov z Ukrajiny. Informovali o tom české portály ako Novinky.cz a nemecká tlačová agentúra DPA. Núdzový stav začne platiť v piatok 4. marca, oznámil minister vnútra Vít Rakušan po zasadnutí kabinetu. Vláda tak môže prijímať opatrenia bez predchádzajúcich konzultácií v parlamente.

Česko tiež vzhľadom na inváziu Ruska na Ukrajine zvyšuje svoj rozpočet na obranu o približne miliardu českých korún (38,66 milióna eur). Premiér Petr Fiala však zdôraznil, že bezpečnosť krajiny nie je bezprostredne ohrozená.

„Chcem všetkých občanov uistiť, že nemusia mať obavy,“ povedal Fiala. „Núdzový stav je čisto z technických dôvodov, aby sme boli schopní zvládnuť príliv utečencov. Nijako sa nedotkne českých občanov,“ dodal.

20:53 Steinmeier nabáda Putina, aby našiel odvahu ukončiť vojnu

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyhlásil, že vojna na Ukrajine „nemá žiadne opodstatnenie“, a naliehavo vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ju ukončil. TASR správu prevzala od agentúry DPA. Steinmeier uviedol, že nikto, dokonca ani Putin, „nemôže pred dejinami ospravedlniť to, čo sa deje na Ukrajine, že státisíce ľudí utekajú, že umierajú nevinní ľudia a že krajina je zničená“.

„Preto apelujeme na ruského prezidenta: Ihneď ukončite túto vojnu,“ povedal nemecký prezident. Napadnúť menšiu susednú krajinu si podľa neho nevyžaduje odvahu. „Ukončiť túto vojnu si však vyžaduje odvahu. A to je to, čo teraz požadujeme,“ povedal nemecký prezident na bohoslužbe v kostole Frauenkirche v Drážďanoch.

„Ale tiež vieme, že keď sa modlíme tu, v tomto kostole, počúvame koncert za mier, v tú istú hodinu prebiehajú nálety na Charkov, Mariupol a ďalšie ukrajinské mestá. Ľudia na Ukrajine zomierajú,“ dodal. Luteránsky kostol Frauenkirche v Drážďanoch bol počas druhej svetovej vojny zničený a následne zrekonštruovaný ako symbol mieru.

20:48 Macron: Francúzsko nie je a nechce byť vo vojne s Ruskom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyhlásil, že Francúzsko nie je vo vojne s Ruskom. Upozornil však, že mnohé oblasti francúzskeho hospodárstva budú trpieť v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy spravodajskej televízie Sky News.

„Vraciame sa k jednej tragédii v dejinách a musíme odpovedať tým, že prijmeme historické rozhodnutie,“ povedal prezident v príhovore vo francúzskej televízii.

Francúzsko bude podľa Macrona aj naďalej požadovať prímerie v konflikte. Dodal, že jeho krajina bude takisto „chrániť zvrchovanosť“ Ukrajiny. Macron sa podľa svojich slov aj naďalej bude usilovať udržiavať spojenie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 „Ukrajina, EÚ ani NATO nechcú vojnu. Rusko nebolo vyprovokované, Rusko je agresorom,“ zdôraznil a poukázal na to, že o diplomatické riešenie konfliktu sa snaží už od roku 2017.

Macron pripustil, že vojna bude mať negatívny ekonomický vplyv na Francúzsko i Európu, pretože je veľa priemyselných odvetví závislých od dodávateľov z Ruska. Očakáva preto zdražovanie niektorých produktov a zvyšovanie cien energií. Preto poveril francúzskeho premiéra Jeana Castexa vypracovaním plánu na prípravu na tieto ekonomické dôsledky. V príhovore oznámil aj plánované zvýšenie výdavkov na obranu.

19:15 Prvé čísla o ruských stratách na Ukrajine. Moskva hovorí o stovkách, Ukrajinci o tisíckach

Rusko v stredu vyhlásilo, že od vpádu na Ukrajinu, ktorý sa začal minulý týždeň vo štvrtok, prišlo o život 498 ruských vojakov. Ide o prvé oficiálne vyjadrenie Moskvy v súvislosti s vlastnými stratami. Ukrajina tvrdí, že táto bilancia je omnoho vyššia.

„Pri výkone služby zahynulo už 498 ruských vojakov,“ uviedol vo vyhlásení odvysielanom štátnou televíznou stanicou hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. Dodal, že zranenia utrpelo „1 597 našich druhov“. Správy o tom, že Rusko utrpelo omnoho väčšie straty, Konašenkov označil za „centralizované dezinformácie“.

Ukrajinský Inštitút pre štúdium vojny (ISW) predtým uviedol, že Rusko masívne bagatelizuje svoje straty a zverejňuje údaje o „nepravdepodobne nízkom“ počte vojakov, ktorí boli zabití alebo utrpeli zranenia v tomto konflikte.

Ukrajinské ozbrojené sily, ktoré priebežne zverejňujú aktualizáciu o ruských stratách, tvrdia, že Moskva zaznamenala dosiaľ 5 840 obetí. Kyjev v stredu uviedol, že od začiatku invázie zahynulo 2 000 ukrajinských civilistov.

18:50 Ukrajinský veľvyslanec pri OSN obviňuje Rusko z genocídy

Stály predstaviteľ Ukrajiny pri Organizácii Spojených národov (OSN) Serhij Kyslycia v stredu Rusko obvinil z úsilia spáchať v jeho krajine genocídu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Prichádzajú, aby Ukrajinu pripravili o samotné právo existovať,“ povedal Kyslycia počas mimoriadneho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. „Je už jasné, že cieľom Ruska nie je len okupácia. Je ním genocída,“ vyhlásil.

18:45 USA zvažujú zakázať dovoz ruskej ropy do USA

Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že Spojené štáty ešte zvažujú zákaz dovozu ruskej ropy do USA v reakcii na inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. „Nič ešte nie je mimo hry,“ povedal Biden, ktorý reagoval na otázku novinárov, či by ďalšie sankcie Spojených štátov a Západu mohli zasiahnuť ropu.

USA, Európska únia a ďalší spojenci už prijali sankcie, ktoré majú za úlohu oslabiť ruskú menu, bankový sektor, letecké spoločnosti a ďalšie oblasti, pripomína AFP.

Zákaz dovozu ruskej ropy by mohol mať silný vplyv na ceny pohonných hmôt v USA, pripomína stanica CNN. Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová však povedala, že hlavnou prioritou Bieleho domu je minimalizovať vplyv sankcií na domáce obyvateľstvo USA.

18:42 Lavrov: Rusko chce zoznam zbraní, ktoré nemôžu byť nikdy umiestnené na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že Moskva stále trvá na „demilitarizácii“ Ukrajiny a mal by existovať zoznam konkrétnych zbraní, ktoré by nikdy nemali byť umiestnené na ukrajinskom území. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

„Musia sa stanoviť konkrétne druhy útočných zbraní, ktoré nikdy nebudú umiestnené na Ukrajine a nebudú sa ani vyrábať,“ povedal Lavrov pre arabskú televíziu al-Džazíra v interview, ktorého text zverejnili na webovej stránke jeho ministerstva.

Lavrov povedal, že Rusko uznáva prezidenta Volodymyra Zelenského ako ukrajinského lídra a privítalo ako „pozitívny krok“ tú skutočnosť, že Zelenskyj chce prijať bezpečnostné záruky. „Naši vyjednávači sú pripravení na druhé kolo diskusií s ukrajinskými zástupcami o týchto zárukách,“ doplnil Lavrov.

18:40 Rusko presunulo rokovania s Ukrajinou na štvrtok, témou má byť aj prímerie

Ruskí predstavitelia v stredu oznámili, že ukrajinskú delegáciu očakávajú na druhom kole mierových rozhovorov vo štvrtok. Témou rokovaní má byť podľa ruských vyjednávačov aj prímerie. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Pôvodne mali byť rokovania v stredu.

Obe strany sa podľa agentúry DPA zhodli, že rokovania sa uskutočnia v bieloruskej Brestskej oblasti, ktorá sa nachádza na juhozápade krajiny pri hraniciach s Ukrajinou a Poľskom. Ukrajinská delegácia je podľa AFP už na ceste na miesto rokovania.

Hlavný ruský vyjednávač Vladimir Medinskij podľa AFP oznámil, že ukrajinská delegácia už opustila Kyjev. „Očakávame, že tu budú vo štvrtok ráno,“ povedal. Úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského potvrdil, že jeho delegácia je na ceste na miesto rozhovorov.

Prvé kolo rozhovorov sa uskutočnilo v pondelok v Bielorusku neďaleko hraníc s Ukrajinou pri rieke Pripiať. Trvalo päť hodín a neprinieslo nijaké konkrétne výsledky okrem dohody, že mierové rozhovory budú pokračovať.

18:30 Valné zhromaždenie OSN žiada Rusko o stiahnutie vojakov z Ukrajiny

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo v stredu rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Hlasovalo o návrhu právne nezáväznej rezolúcie počas tretieho dňa mimoriadneho zasadnutia o rusko-ukrajinskom konflikte. Za návrh sa vyslovilo 141 členských štátov, proti ich hlasovalo len päť. Hlasovania sa zdržalo 35 krajín vrátane Číny, píše AFP.

Uznesenie „čo najdôraznejšie odsudzuje“ ruskú agresiu voči Ukrajine a požaduje úplne stiahnutie ruských síl zo susednej krajiny. Kritizuje tiež rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina o uvedení ruských jadrových síl do stavu vysokej pohotovosti. Dokument však nie je právne záväzný.

17:55 Ukrajinskí civilisti nepustili ruských vojakov do elektrárne

Kolónu ruských vojakov zablokoval dav ukrajinských civilistov. Vojaci smerovali do Enerhodar a tamojšej jadrovej elektrárne. Informovala o česká agentúra ČTK s odkazom na agentúru Unian. Cestu im skrížili obyvatelia mesta a pracovníci elektrárne, povedal jej hovorca Andrij Tuz.

„Vysvetlili sme im [ruským vojakom, pozn. red.], že jadrová elektráreň a mesto sú spoľahlivo chránené. Ľudia ich nepustili do mesta. Vypočuli si to a odišli to nahlásiť svojmu veleniu,“ povedal starosta mesta Dmytro Orlov.

Záporožská jadrová elektráreň je považovaná za najväčšiu v Európe s celkovým výkonom 6 000 megawattov.

17:30 Kuleba: Na Ukrajinu už prišlo bojovať vyše tisíc cudzincov

Podľa údajov ukrajinských úradov sa do boja proti Rusku doteraz zapojilo viac ako 1 000 cudzincov. V stredu to oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorého citovala agentúra DPA.

„Dobrovoľníci zo 16 krajín z celého sveta už prišli na Ukrajinu pripravení bojovať s ukrajinskými obyvateľmi proti agresorom,“ uviedol novinárom Kuleba. Prišlo ich už viac ako tisíc. Tieto informácie však podľa DPA nie je možné nezávisle overiť.

Z ktorých štátov dobrovoľníci pochádzajú, Kuleba neuviedol. Zdôraznil, že dodávky zbraní Ukrajine doteraz prisľúbilo 19 krajín. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o dočasnom bezvízovom režime pre zahraničných dobrovoľníkov, ktorí sa chcú pripojiť k obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou. Netýka sa to však občanov Ruska.

17:20 Korčok: Slovensko neochvejne stojí pri Ukrajine

Slovensko neochvejne stojí pri Ukrajine, ubezpečil šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku Jurija Mušku. Počas stredajšieho stretnutia zároveň minister opätovne odsúdil ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine ako hrubé porušenie medzinárodného práva. Minister tiež veľvyslanca informoval o balíkoch pomoci i ďalších krokoch. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

„Ukrajina potrebuje všestrannú politickú podporu vrátane európskej perspektívy i finančnú a humanitárnu pomoc medzinárodného spoločenstva. Slovensko svojimi činmi opakovane dokázalo, že stojí pri Ukrajine,“ podčiarkol Korčok.

Okrem odsúdenia ruskej vojenskej agresie zdôraznil, že Ruská federácia musí predovšetkým okamžite ukončiť svoje vojenské aktivity na Ukrajine a plne rešpektovať jej územnú celistvosť. Aktuálna situácia je podľa neho bezprecedentná aj z pohľadu bezpečnostného poriadku na európskom kontinente. Minister veľvyslanca informoval aj o balíkoch pomoci pre Ukrajinu, ktoré schválila vláda SR, ako aj o ďalších plánovaných krokoch pre efektívne poskytovanie pomoci. Ubezpečil, že Slovensko bude Ukrajine naďalej všemožne pomáhať.

17:12 EÚ uvalila sankcie na 22 bieloruských dôstojníkov

Európska únia v stredu uvalila sankcie na 22 vysokopostavených bieloruských vojenských dôstojníkov za úlohu Minska pri napomáhaní Rusku pri invázii na Ukrajinu. Na „čiernom zozname“ EÚ sa ocitlo šesť generálov a 16 plukovníkov. TASR o tom informovala na základe správ od agentúr AFP a DPA.

„Bielorusko sa zúčastňuje na nevyprovokovanej ruskej invázii proti Ukrajine tým, že umožňuje vojenskú agresiu zo svojho územia,“ uvádza sa v oficiálnom sankčnom dokumente. Osobám na čiernom zozname je zakázané cestovanie do štátov EÚ a majú zmrazené aktíva.

Európska únia zároveň vyzvala Bielorusko, aby dodržiavalo medzinárodné záväzky a prestalo sa zapájať do agresie voči svojmu južnému susedovi. „Rusko svojimi protiprávnymi vojenskými akciami hrubo porušuje medzinárodné právo a zásady Charty OSN a oslabuje európsku a celosvetovú bezpečnosť a stabilitu. Európska rada takisto dôrazne odsúdila, že sa do tejto agresie voči Ukrajine zapojilo aj Bielorusko, a vyzvala ho, aby sa zdržalo takéhoto konania,“ píše sa ďalej v oficiálnom texte.

16:25 Poľský nemocničný vlak privezie ďalších zranených

Poľsko vyšle v najbližších dňoch nemocničný vlak na ďalšie jazdy, aby dopravil z Ukrajiny deti a tehotné ženy. V stredu to oznámil námestník poľského ministra zdravotníctva Waldemar Kraska, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra PAP.

Kraska na tlačovej konferencii vo Varšave povedal, že hlavným účelom organizovania nemocničného vlaku je pomôcť zraneným na Ukrajine a priviezť ich do Poľska na poskytnutie lekárskej starostlivosti. Avšak pri prvej jazde dopraví z Ukrajiny aj matky s deťmi, dodal Kraska.

„V najbližších dňoch plánujeme aj ďalšie jazdy tohto vlaku. Budeme sa pri nich zameriavať prevažne na deti a tehotné ženy,“ pokračoval minister. Dodal, že v pohraničnej oblasti sa nachádza mnoho zraniteľných ľudí a ministerstvo zdravotníctva chce, aby „k hranici docestovali špeciálnymi vlakmi, my sa o nich postaráme“.

„Pre občanov, ktorí prekročia našu hranicu, máme pripravený systém nemocníc a zdravotnej starostlivosti,“ spresnil Niedzielski. Doplnil, že v Poľku môže poskytnúť liečbu ukrajinským občanom približne 120 nemocníc, čo predstavuje celkovo 7 000 lôžok.

16:15 Ukrajina žiada ruské matky, aby si prišli po zajatých vojakov

Ukrajina v stredu vyzvala znepokojené matky ruských vojakov zajatých na bojisku, aby si prišli vyzdvihnúť svojich synov. Podľa agentúry AFP je tento krok zjavnou snahou skomplikovať situáciu Moskve.

„Bolo prijaté rozhodnutie odovzdať zajatých ruských vojakov ich matkám, ak si ich prídu vyzdvihnúť na Ukrajinu, do Kyjeva,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany vo vyhlásení. Týždeň po ruskej invázii na Ukrajinu Kyjev tvrdí, že doteraz zajal desiatky ruských vojakov, pričom na internete kolujú videá zmätených a odzbrojených mladých mužov v uniformách.

Kyjev sa snažil oslabiť podporu ruskej verejnosti v súvislosti s inváziou zriadením telefonickej linky pre ruských rodičov, aby zistili, či sú ich synovia mŕtvi alebo zajatí, pripomína AFP. Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo telefónne čísla a e-mailovú adresu na poskytovanie informácií o zajatých Rusoch. Matky následne pozvú do Kyjeva, aby si vyzdvihli svojich nezvestných synov.

15:42 Nemecko je pripravené na to, že Rusko zastaví dodávky plynu

Nemecko je pripravené na situáciu, ak by Rusko zastavilo export plynu do krajiny. Berlín pracuje na novom energetickom pláne, aby ukončil túto závislosť. Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck povedal v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk, že Nemecko je pripravené posilniť strategické rezervy, ak Rusko preruší dodávky plynu. „Sme na to pripravení. Môžem ubezpečiť, že počas tejto zimy a leta nič nehrozí. Pre budúcu zimu prijmeme nové opatrenia,“ uviedol Habeck.

https://standard.sk/176443/prieskum-vojna-posilnila-poziciu-orbana-nad-opoziciou-uz-vyrazne-vedie/

VIDEO Útok dronom na ruské jednotky pri Mariupole

15:18 Stránka portálu Hlavné správy je oficiálne zablokovaná.

Na sociálnej sieti redakcia už ráno informovala, že Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) pravdepodobne vydá príkaz na ich vypnutie.

Na zablokovanie Hlavných správ upozornil na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď. Ten v rozhovore z utorka 1. marca informoval, že podnikajú kroky voči „tým alternatívnym médiám, ktoré presadzujú záujem iných mocností“.

VIDEO: Ruské jednotky v meste Balakleja v Charkovskej oblasti

14:21 EÚ zakázala na svojom území prokremeľské médiá RT a Sputnik

Európska únia prijala sankcie proti Rusku v oblasti dezinformácií a manipulácií s informáciami. Členské krajiny eurobloku sa s platnosťou od stredy rozhodli zablokovať na území celej EÚ prístup k štátom vlastneným dezinformačným médiám – televízii RT (predtým Russia Today) a agentúre Sputnik. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR na základe informácií zverejnených na stránke Európskej komisie. 

„Nedovolíme, aby podporovatelia Kremľa vylievali svoje jedovaté lži ospravedlňujúce Putinovu vojnu a aby rozdeľovali našu Úniu,“ konštatovala šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Šéf diplomacie EÚ v tejto súvislosti uviedol, že Únia robí dôležitý krok a „zatvára kohútik ruským štátom kontrolovaným médiám“.

VIDEO: Po raketovom útoku na budovu polície v Charkove, ktorý zničil aj budovy univerzity

14:15 V stredu bude druhé kolo mierových rokovaní, tvrdí zdroj od Zelenského

Druhé kolo mierových rokovaní medzi ukrajinskými a ruskými delegáciami by sa malo uskutočniť v priebehu stredy, povedal pre stanicu CNN nemenovaný poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Teraz je to oficiálne. Druhé kolo rozhovorov medzi Ukrajinou a okupantom (Ruskom) sa uskutoční dnes,“ uviedol v stredu prezidentský poradca s tým, že rokovať budú tie isté delegácie ako v prvom kole.

Ruská agentúra RIA Novosti predtým informovala, že druhé kolo rokovaní sa opäť odohrá v Bielorusku neďaleko poľských hraníc. Prvé kolo sa uskutočnilo v Bielorusku neďaleko hraníc s Ukrajinou pri rieke Pripiať – trvalo päť hodín a neprinieslo nijaké konkrétne výsledky okrem dohody, že mierové rozhovory budú pokračovať.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu zdôraznil, že Moskva trvá na požiadavkách, ktoré sformuloval ruský prezident Vladimir Putin. Kremeľ žiada, aby Kyjev uznal Luhanskú i Doneckú ľudovú republiku a suverenitu Ruska nad Krymským polostrovom a aby sa uskutočnila „demilitarizácia“ Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v utorok povedal, že Rusko musí zastaviť bombardovanie ukrajinských miest, skôr než sa začnú zmysluplné rokovania o prímerí.

https://standard.sk/176359/lavrov-tretia-svetova-vojna-by-bola-jadrova-a-znicujuca/

13:56 EÚ odstrihla viacero ruských bánk od systému SWIFT. Sberbank a Gazprombank ušetrila

Členské krajiny EÚ v stredu súhlasili s vylúčením kľúčových ruských bánk zo systému SWIFT, ktorý je dominantným svetovým systémom finančných správ. Európska komisia zdôraznila, že toto opatrenie rýchlo a efektívne zabráni sankcionovaným bankám vykonávať svoje finančné transakcie po celom svete. Rozhodnutie EÚ bolo úzko koordinované s jej medzinárodnými partnermi, ako sú Spojené štáty a Británia.

Zoznam dotknutých bánk bol zverejnený v Úradnom vestníku EÚ. Patria tam napríklad VTB – druhá najväčšia banka v Rusku –, Bank Rossija, Otkrytije, Novikombank, Promsviazbank, Sovkombank a VEB.RF.

EÚ však neodpojila od systému SWIFT banky Sberbank a Gazprombank, ktoré sú hlavnými sprostredkovateľmi platieb za energiu v EÚ. Členské krajiny eurobloku vyjadrili obavy, že sankcionovanie týchto dvoch finančných inštitúcií povedie k nárastu cien energií v Európe. Účinnosť sankcií nadobudne platnosť do desiatich dní.

13:26 Zatiaľ máme dostatok síl a prostriedkov na monitorovanie hranice

Slovensko má zatiaľ k dispozícii dostatok síl a prostriedkov na monitorovanie hranice s Ukrajinou. Pomáha aj 50 policajtov z Česka, podporu ponúkli aj ďalšie krajiny. Pomoc z agentúry Frontex je v procese. Po stredajšom rokovaní vlády o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec.

Deklaroval, že všetkých občanov tretích krajín z Ukrajiny kontrolujú. Pre občanov napríklad z Maroka alebo Indie sa riešia repatriačné lety. Slovensko spolupracuje s ich ambasádami. Odmieta, že by bol na slovenskej hranici chaos. Nelegálne prekročenie tzv. zelenej hranice s Ukrajinou zatiaľ nezaznamenali.  

V súvislosti so zvýšeným záujmom o pasy minister vyzval ľudí, aby nepodliehali panike. „SR zatiaľ nič také nehrozí, aby museli mať do dvoch dní pasy. Nápor je zbytočný, sme na kapacitách toho, čo vieme vyprodukovať,“ povedal.

12:43 Pápež poďakoval Poliakom za pomoc ukrajinským obyvateľom

Pápež František v stredu počas generálnej audiencie vo Vatikáne poďakoval poľským obyvateľom za ich štedrosť voči ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine.

„Boli ste prví, ktorí podporili Ukrajinu otvorením svojich hraníc, sŕdc a dverí svojich domovov pre Ukrajincov, ktorí utekajú pred vojnou,“ povedal v príhovore pápež.

František dodal, že poľský ľud veľkodušne ponúka utečencom „všetko, čo potrebujú na dôstojný život, napriek dráme tohto okamihu,“ a udelil mu svoje požehnanie.

Počas audiencie František pri zmienke o ruskej invázii na Ukrajinu pripomenul, že dnešnú Popolcovú stredu vyhlásil za medzinárodný deň pôstu a modlitieb za mier.

12:31 OSN: Z Ukrajiny ušlo pred vojnou už takmer 863-tisíc ľudí

Z Ukrajiny utieklo pred ruskou inváziou už takmer 836-tisíc ľudí, oznámil v stredu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Viac ako polovica z nich prišla do Poľska.

Podľa podrobnejších údajov OSN zverejnených ešte v utorok takmer 90-tisíc utečencov prišlo do Maďarska, vyše 65-tisíc do Moldavska, približne 54-tisíc na Slovensko a takmer 39-tisíc do Rumunska, informovala televízia Sky News.

12:27 Mnohí ruskí vojaci sú prekvapení. Povedali im, že Ukrajinci ich budú vítať

V mnohých mestách a obciach Ukrajiny vidieť podľa hovorcu Ozbrojených síl (OS) SR Štefana Zemanoviča silný pasívny odpor domáceho obyvateľstva, ktorý spôsobuje ruským vojakom vážne problémy pri postupe do vnútrozemia. Mnohí ruskí vojaci sú prekvapení a vystrašení, pretože od svojho velenia dostali informácie, že Ukrajinci ich budú vítať a že pôjde o mierovú, a nie bojovú operáciu.

„Ukrajinské jednotky ukoristili veľké množstvo ruskej vojenskej techniky, mnohokrát opustenej bez boja alebo viditeľnejšieho poškodenia. Časť z nej po minimálnej oprave a vyčistení uvádzajú do služby v rámci svojich vojsk. Uvedené svedčí o tom, že časť ruských vojsk podieľajúcich sa na agresii v dôsledku utrpených strát a ukrajinského celonárodného odporu trpí nízkou bojovou morálkou,“ skonštatovali OS SR.

12:04 Rusko sa napokon rozhodlo neposlať svoje lode cez turecké vody

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v utorok informoval, že Rusko na základe požiadavky Turecka zrušilo svoju žiadosť poslať štyri bojové lode cez turecké vody do Čierneho mora. Informuje o tom v stredu agentúra Reuters.

Čavušoglu pre tureckú televíziu Habertürk povedal, že Ankara požiadalo Rusko, aby nevyslalo vojenské lode ešte predtým, než v nedeľu označila ruskú operáciu na Ukrajine za „vojnu“. To jej v pondelok umožnilo uzavrieť prieplavy Bospor a Dardanely pre bojové lode podľa Konvencie z Montreux.

„Rusko informovalo, že ich štyri lode prejdú prielivmi 27. a 28. februára,“ povedal Čavušoglu a dodal, že Moskva následne rešpektovala požiadavku Ankary, aby tieto lode tureckými vodami nepreplávali.

„Toto rozhodnutie by nemalo nikoho uraziť, pretože Konvencia z Montreaux platí včera, dnes aj zajtra, takže ho budeme implementovať,“ informoval turecký minister zahraničných vecí.

Čavušoglu zopakoval, že Turecko sa nepridá k sankciám západných krajín proti Rusku.

11:40 Korčok: Ambasádu v Kyjeve sme evakuovali

Slovenskú ambasádu v ukrajinskej metropole Kyjev evakuovali, diplomatický konvoj už smeruje na Slovensko. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok pred stredajším rokovaním vlády.

Korčok spresnil, že rozhodnutie o evakuácii zastupiteľského úradu v Kyjeve prišlo po zhodnotení situácie so slovenskými bezpečnostnými zložkami, čakalo sa len na vhodnú bezpečnostnú situáciu. Diplomatický konvoj má tvoriť desať áut a 26 osôb. „Momentálne najkratšou cestou smerujú na Slovensko,“ uviedol s tým, že sú v ňom aj cudzí štátni príslušníci, novinári z Británie, Nemecka, ale aj občania Ukrajiny a deti.

Rezort podľa jeho slov ďalej situáciu na Ukrajine sleduje, no ostáva neprehľadná. Nechcel špekulovať, či ruské vojská úplne obkľúčia Kyjev a znemožnia odchod civilistov z mesta.

11:35 Kremeľ: Rusko je pripravené pokračovať v rokovaniach s Ukrajinou

Kremeľ v stredu oznámil, že ruská delegácia je pripravená pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou. Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom by sa mali podľa očakávaní začať v stredu večer. Informovala o tom agentúra AFP.

„Naša delegácia bude pripravená pokračovať v rozhovoroch,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že ruská delegácia očakáva, že vzájomné rozhovory sa obnovia už v stredu večer.

Peskov nespresnil, kde by mali rokovania prebiehať. Konštatoval však, že poradca prezidenta Vladimira Putina Vladimir Medinskij zostáva hlavným ruským vyjednávačom.

Prvé kolo rokovaní zameraných na ukončenie ozbrojeného konfliktu sa uskutočnilo v pondelok v Bielorusku neďaleko hraníc s Ukrajinou pri rieke Pripiať, avšak neprinieslo konkrétne výsledky.

Peskov zdôraznil, že Moskva trvá na požiadavkách, ktoré sformuloval ruský prezident Vladimir Putin. Ako pripomína agentúra DPA, Kremeľ žiada, aby Kyjev uznal Luhanskú a Doneckú ľudovú republiku a suverenitu Ruska nad polostrovom Krym a uskutočnila sa „demilitarizácia“ Ukrajiny.      

11:30 Szijjártó sa vyjadril k ruskému vyznamenaniu, ktoré dostal od Lavrova

Rad priateľstva, ktoré udelil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vlani v decembri šéfovi maďarskej diplomacie Péterovi Szijjártóovi, podľa slov maďarského ministra „nemá význam“. Szijjártó to povedal v stredu v Budapešti v reakcii na otázku komerčnej televízie ATV, či toto vyznamenanie pre ruskú agresiu voči Ukrajine nemieni vrátiť.

„Toto vyznamenanie v danej situácii nemá žiadny význam – rovnako, ako nemá význam ani skutočnosť, že Ferenc Gyurcsány prijal ruského prezidenta Vladimira Putina ako priateľa vo svojom domove,“ povedal Szijjártó. Expremiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Gyurcsány s manželkou Klárou Dobrevovou, ktorá je v súčasnosti podpredsedníčkou Európskeho parlamentu, prijali Putina vo svojej budínskej vile 1. marca 2006.

11:26 Ruské bombardovanie sa pravdepodobne ešte zintenzívni, vraví britský minister obrany

Bombardovanie ukrajinských miest ruským letectvom sa pravdepodobne ešte zvýši, čím bude Putinova invázia na Ukrajinu ešte brutálnejšia. V rozhovore pre spravodajskú televíziu Sky News to v stredu uviedol britský minister obrany Ben Wallace.

„Vidíme zmenu v ruskej taktike. Rusi si uvedomili, že bojovať s Ukrajincami ich bude stáť veľmi veľa. Rusi už utrpeli výrazné straty, ktoré sú omnoho vyššie, než pôvodne plánovali. Preto si myslím, že (Rusi) menia taktiku a bombardujú v noci. Nesnažia sa prenikať do miest, ale namiesto toho zrejme používajú kazetovú muníciu… Myslím si, že budeme svedkami brutality, ktorá bude ešte intenzívnejšia,“ povedal Wallace. Britský minister obrany si myslí, že väčšia brutalita bude dôsledkom toho, že sa Rusi na začiatku invázie prepočítali.

Ben Wallace. Foto: TASR/AP

„Ruská taktika bola zlá, nemali to premyslené. Boli presvedčení, že mnoho miest obsadia v priebehu niekoľkých hodín. Keďže invázia trvá už dlhšie, logistická podpora (ruskej) armády je na tom horšie. Keď dáte vojakom stravu na dva dni a operácie zrazu trvajú šesť dní, zrazu máte problém. Rusov zároveň prekvapila sila Ukrajincov a ich tvrdý odpor,“ uviedol minister.

11:20 Vláda pozastavila dohodu s Ruskom o bezvízových cestách diplomatov

Dohoda medzi vládou SR a vládou Ruskej federácie o bezvízových cestách držiteľov diplomatických pasov alebo služobných pasov sa dočasne pozastaví. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok má o dočasnom pozastavení vykonávania tejto dohody informovať Rusko diplomatickou cestou.

11:15 Eurokomisia aktivuje smernicu EÚ o dočasnej ochrane pre ukrajinských utečencov

Európska komisia (EK) v stredu navrhla aktivovať smernicu EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov z Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca TASR na základe informácií zverejnených na stránke EK.

Podľa návrhu bude osobám, ktoré utekajú pred vojnou, najmenej na rok poskytnutá dočasná ochrana v krajinách EÚ, čo znamená, že dostanú povolenie na pobyt a budú mať prístup k vzdelaniu, na trh práce a k poskytovaniu lekárskej starostlivosti.

EK zároveň predložila operačné usmernenia, ktorých cieľom je pomôcť príslušníkom pohraničnej stráže členských štátov efektívne riadiť príchody utečencov z Ukrajiny pri zachovaní vysokej úrovne bezpečnosti. Usmernenia členským štátom odporúčajú, aby na hraničných priechodoch zriadili špeciálne pruhy pre vozidlá s humanitárnou pomocou.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že „všetci tí, ktorí utekajú pred Putinovými bombami, sú v Európe vítaní“. Zdôraznila, že EÚ poskytne ochranu tým, ktorí hľadajú úkryt a pomôže tým, ktorí hľadajú bezpečnú cestu domov.

Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

11:07 Slovensko daruje Ukrajine motorovú naftu a letecké palivo

Slovenská republika daruje Ukrajine 10 miliónov litrov motorovej nafty a 2,4 milióna litrov leteckého paliva. Odsúhlasila to v stredu vláda na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

11:06 Kremeľ: Rusko je pripravené pokračovať v rokovaniach s Ukrajinou

Kremeľ v stredu oznámil, že ruská delegácia je pripravená pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou. Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom by sa mali podľa očakávaní začať v stredu večer.

11:04 Na Ukrajinu smerujú zo Západu ďalšie zbrane; prispeje aj Španielsko

Na Ukrajinu smerujú ďalšie dodávky protilietadlových a protitankových rakiet, ako aj zásielka tureckých dronov, uviedol v stredu ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Vojenskú techniku sľúbilo Ukrajine medzičasom aj Španielsko.

10:52 Lengvarský: Zdravotnícky systém je v súvislosti s migračnou vlnou pripravený

Náš zdravotnícky systém je pripravený splniť všetky výzvy spojené s migračnou vlnou. Uviedol to pred rokovaním vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Informoval tiež, že na rokovaní vlády chcú zosúladiť právne predpisy tak, aby mohli začať poskytovať zdravotnú starostlivosť všetkým, ktorí ju potrebujú. „Verím tomu, že hotspoty, ktoré sú spustené, budú vo veľmi krátkej dobe fungovať aj po legislatívnej stránke tak, aby zdravotná starostlivosť poskytovaná ukrajinským utečencom bola v súlade s našimi zákonmi a predpismi,“ povedal.

10:46 Korčok: Evakuovali sme zastupiteľský úrad v ukrajinskom Kyjeve

Slovenskú ambasádu v ukrajinskom Kyjeve sa rozhodli evakuovať. Informoval o tom minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) pred stredajším rokovaním vlády. Konvoj už smeruje podľa jeho slov na Slovensko.

Ozbrojený muž stojí na prázdnom Námestí nezávislosti (Majdan) v Kyjeve. Foto: TASR/AP

10:37 Naď: Zvyšujú sa počty nelegálnych prechodov zelenej hranice SR a Ukrajiny

Zvyšujú sa počty nelegálnych prechodov zelenej hranice SR a Ukrajiny, upozornil minister obrany Jaroslav Naď. Deklaroval pripravenosť Ozbrojených síl SR ďalej poskytovať asistenciu Policajnému zboru, v prípade potreby aj zvyšovať počty vojakov na hraniciach.

10:14 Zelenskyj: Rusko chce vymazať Ukrajincov, vyzval Židov, aby sa postavili Moskve

Rusko chce podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského „vymazať“ Ukrajincov, ich krajinu a jej dejiny. Povedal to v novom videopríhovore zverejnenom v stredu. Zelenskyj reagoval na ruské raketové útoky, ktoré v utorok zasiahli televíznu vežu v hlavnom meste Kyjev. Tá sa nachádza v blízkosti rokliny Babyn Jar, kde nacisti počas druhej svetovej vojny zavraždili za dva dni vyše 30 000 ľudí, prevažne Židov. Útok na miesto, kde sa nachádza pamätník tejto masakry, je podľa Zelenského dôkazom, „že mnohým ľuďom v Rusku je Kyjev úplne cudzí“.

„Nevedia nič o našom hlavnom meste. O našich dejinách. Ale majú príkaz vymazať našu históriu, vymazať našu krajinu, vymazať nás všetkých,“ povedal ukrajinský prezident. Zelenskyj vyzval Židov na celom svete, aby sa postavili proti ruským útokom. „Teraz sa obraciam na všetkých Židov vo svete: Nevidíte, čo sa deje? Preto je veľmi dôležité, aby ste práve teraz vy, milióny, milióny Židov na celom svete, nemlčali. Nacizmus sa rodí z mlčania. Preto kričte o zabíjaní civilistov. Kričte o zabíjaní Ukrajincov,“ vyzval Zelensky, ktorý má židovské korene.

09:25 Rusko môžu občania opustiť s cudzou menou v prepočte najviac 10 000 dolárov

Ruský prezident Vladimir Putin na základe dekrétu, ktorý podpísal, zakázal obyvateľom Ruska opustiť krajinu s finančnou hotovosťou v cudzej mene, ktorá by prekročila v prepočte 10 000 dolárov (približne 9 000 eur).

08:55 Ruské ministerstvo obrany: Ruské ozbrojené sily ovládli Cherson

Ruské ozbrojené sily prevzali plnú kontrolu nad mestom Cherson ležiacim na juhu Ukrajiny. Oznámil to v stredu hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Civilná infraštruktúra a mestská doprava v Chersone fungujú podľa Konašenkova v bežnom režime. Mesto takisto nepociťuje nedostatok potravín a základného tovaru. Prebiehajú rokovania medzi ruským velením a správou mesta a regiónu o zachovaní fungovania sociálnej infraštruktúry, zabezpečení poriadku a bezpečnosti obyvateľstva, dodal Konašenkov.

Ľudia si prezerajú vraky ruských vojenských vozidiel na ceste v meste Buča na západ od Kyjeva. Foto: TASR/AP

06:45 Ruskí vojaci sú už v uliciach Chersonu, dobyli stanicu a prístav

Starosta juhoukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci nadnes miestnu železničnú stanicu a prístav. Podľa jeho slov sa ruská okupácia mesta už začala, informovala v stredu stanica BBC.

Situácia v Chersone zostáva podľa BBC nejasná. Podľa správ miestnych médií sa už ruskí vojaci pohybujú po uliciach tohto takmer 300-tisícového mesta.

„Boje stále pokračujú a okupácia nášho mesta už začala,“ povedal chersonský starosta pre miestnu rozhlasovú stanicu.

Podľa jeho slov už v meste zahynulo množstvo ľudí, vojakov aj civilistov. Miestne úrady sa podľa neho snažia, aby sa obyvatelia evakuovali alebo uchýlili do krytov.

06:01 Poľsko prijme 2 000 detí z ukrajinských detských domovov

Poľská katolícka charitatívna organizácia Caritas Poland v utorok oznámila, že prijme 2000 detí z ukrajinských sirotincov. Prvá skupina pozostávajúca z 300 detí príde do Poľska v stredu, informovala agentúra AFP.

„Naši východní susedia hovoria o humanitárnej katastrofe, ktorá sa rýchlo blíži,“ povedal pre agentúru PAP riaditeľ poľskej charity Marcin Izycki.

„Rozhodli sme sa reagovať na krízu na Ukrajine a poskytnúť útočisko v našej krajine tým najzraniteľnejším,“ dodal.

Deti pochádzajú najmä z detských domovov z oblastí na východe Ukrajiny, najviac postihnutých inváziou Ruska, ktorá sa začala  24. februára.

05:18 Ukrajina tvrdí, že v Charkove pristáli ruskí výsadkári; prebiehajú ťažké boje

Ukrajinská armáda oznámila, že na druhé najväčšie mesto Charkov v noci zaútočili ruskí výsadkári. V meste podľa nich po výsadku Rusov vypukli ťažké boje, informovala agentúra AFP.

„Príslušníci ruských výsadkových jednotiek pristáli v Charkove… a napadli miestnu nemocnicu. Pokračujú boje medzi útočníkmi a Ukrajincami,“ uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii Telegram.  

Podľa stanice BBC, ktorá sa odvolala na ukrajinskú agentúru UNIAN a predstaviteľov ukrajinskej armády, ruskí výsadkári napadli jednu z miestnych vojenských nemocníc. BBC však túto informáciu nedokázala overiť z iných zdrojov.

Podľa informácii Ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU k ruskému výsadku v približne 1,5-miliónovom Charkove došlo krátko pred 3.30 h miestneho času, píše denník The Guardian.

04:33 Apple a ExxonMobil sa odstrihávajú od ruského trhu

Americká spoločnosť Apple v utorok oznámila, že úplne pozastavuje predaj svojich produktov v Rusku v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

K podobnému kroku z rovnakých dôvodov pristúpila aj nadnárodná spoločnosť ExxonMobil. V utorok uviedla, že postupne ukončí svoje aktivity pri ťažbe ropy pri Sachaline a že už v Rusku nebude investovať nijaké ďalšie prostriedky.

Ďalšia veľká americká spoločnosť Boeing krátko nato oznámila, že pozastavuje technickú podporu pre ruské letecké spoločnosti, ako aj fungovanie svojej pobočky v Moskve. Podľa AFP môže tento krok tvrdo postihnúť ruské aerolínie Aeroflot, ktoré prevádzkujú Boeingy 737 a 777.

04:08 Biden: Americkí vojaci budú brániť „každý kúsok“ územia členov NATO

Americkí vojaci budú s plným nasadením brániť „každý kúsok“ územia členských krajín NATO pred prípadným ruským útokom. Na samotnej Ukrajine však proti ruským inváznym silám bojovať nebudú. V prejave o stave Únie to v utorok vyhlásil americký prezident Joe Biden.

„Úplne jasne som už deklaroval, že Spojené štáty a ich spojenci budú brániť každý kúsok územia krajín NATO s plným nasadením našej kolektívnej sily,“ vyhlásil Biden. Za týmto účelom boli podľa neho zmobilizované americké pozemné sily, letectvo aj námorníctvo, aby chránili Poľsko, Rumunsko, Litvu, Lotyšsko, Estónsko a ďalšie krajiny Severoatlantickej aliancie.

Joeb Biden. Foto: TASR/AP

02:29 CNN: Spojené štáty uzavrú svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá

Spojené štáty uzavrú svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Uviedla to stanica CNN a ďalšie americké médiá, podľa ktorých tento krok oznámi americký prezident Joe Biden vo svojom prejave o stave Únie, ktorý prednesie v noci na stredu.

Odvolali sa pritom na nemenovaných amerických predstaviteľov oboznámených s celou záležitosťou. Biely dom túto informáciu ešte oficiálne nepotvrdil.

Rozhodnutie o uzavretí vzdušného priestoru pre ruské aerolínie v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine prijala Kanada a viacero európskych krajín vrátane Nemecka, Česka či Poľska. Rusko následne rozhodlo, že lety z dotknutých krajín taktiež nevpustí do svojho vzdušného priestoru.

01:44 CNN: Americké tajné služby sa pokúšajú preskúmať Putinov duševný stav

Americké tajné služby začali v posledných dňoch prioritne skúmať duševné rozpoloženie šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho možnú súvislosť s eskalujúcou vojnou na Ukrajine. Informovala o tom v utorok televízia CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s celou záležitosťou.

Správa prichádza v čase, keď niektorí pozorovatelia, ktorí dlhodobo sledujú kroky ruského prezidenta, vyjadrujú presvedčenie, že jeho kroky z poslednej doby sú čoraz nepredvídateľnejšie a iracionálnejšie.

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu poprední predstavitelia americkej administratívy požiadali tajné služby, aby získali aktuálne informácie o Putinovom psychickom rozpoložení a o tom, ako na neho vplýva neočakávane jednotná a razantná reakcia Západu.

Niektorí predstavitelia amerických tajných služieb sa domnievajú, že Putinov duševný stav mohla ovplyvniť napríklad aj dlhodobá izolácia po vypuknutí pandémie koronavírusu. Relevantných informácií týkajúcich sa Putinovho bežného fungovania však majú Spojené štáty len veľmi málo.

„Všetko, čo majú USA k dispozícií, je len v ríši domnienok, pretože sa zdá, že Putinove (najnovšie) rozhodnutia a vyhlásenia nedávajú zmysel,“ uviedol pre CNN jeden zdroj oboznámený so súvisiacimi správami amerických tajných služieb. Ruský líder sa podľa neho odchýlil od špecifického modelu správania, ktorý sa u neho prejavoval celé desaťročia.

Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu k národu v Moskve vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

01:19 Svetová banka pripravuje pre Ukrajinu trojmiliardový balík pomoci

Svetová banka (SB) pripravuje balík pomoci pre Ruskom napadnutú Ukrajinu vo výške troch miliárd dolárov. Balík bude zahŕňať aj minimálne 350 miliónov dolárov určených na okamžitú pomoc Kyjevu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie SB.

00:49 Európsku divíziu ruskej Sberbank čaká v dôsledku sankcií bankrot

Európsku divíziu najväčšej ruskej banky čaká bankrot v dôsledku tvrdých sankcií, ktoré západ uvalil na Rusko v reakcii na útok voči Ukrajine. Oznámila to v utorok večer agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie európskeho regulačného orgánu.

V Sberbank Europe, ktorá má sídlo v Rakúsku, sa začne „štandardné insolvenčné konanie“. Jej dcérske spoločnosti v Chorvátsku a Slovinsku boli odpredané miestnym bankám, uvádza sa vo vyhlásení európskej Jednotnej rady pre riešenie krízových situácií (SRB), ktorá tvorí jeden z pilierov Európskej bankovej únie.

Vklady v Sberbank Europe v Rakúsku budú v súlade s európskou legislatívou chránené do výšky 100 000 eur, zatiaľ čo v Chorvátsku a Slovinsku „bez obmedzení“, píše AFP.

00:18 Biden: Putin podcenil razanciu a jednotu Západu.

Šéf Kremľa Vladimir Putin pri svojom útoku voči Ukrajine podcenil reakciu Západu a neočakával, že západné krajiny zareagujú tak razantne a jednotne. Uvádza sa to v texte prejavu o stave Únie, ktorý prezident USA Joe Biden prednesie v noci na stredu SEČ.

Časti prejavu s niekoľkohodinovým predstihom zverejnil Biely dom, informovala v utorok agentúra AFP.

„Putinova vojna bola vopred naplánovaná a ničím nevyprovokovaná. Odmietol diplomatické snahy. Myslel si, že Západ a NATO nezareagujú. Myslel si, že nás rozdelí… Putin sa mýlil. Boli sme pripravení,“ píše sa v texte Bidenovho prejavu.

UTOROK

23:29 Británia pridala na sankčný zoznam Ruský fond priamych investícií

Británia pridala v utorok na zoznam ruských subjektov sankcionovaných za inváziu na Ukrajinu Ruský fond priamych investícií (RFPI) a jeho šéfa Kirilla Dmitrijeva. Zároveň varovala Kremeľ, že cena, ktorú bude platiť za agresiu voči Ukrajine, sa bude ďalej zvyšovať.

Stalo sa tak deň po tom, ako obdobné sankcie prijali aj Spojené štáty americké. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pritom RFPI označil za symbol korupcie hlboko zakorenenej v ruskej spoločnosti.

Tento fond okrem iného podporoval aj vývoj ruskej vakcíny Sputnik V proti koronavírusu a následne organizoval jej predaj v zahraničí.

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

22:35 Zelenskyj pre západné médiá: Nemôžeme to zvládnuť sami

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok z tajného bunkru v Kyjeve rozprával so západnými médiami. Povedal, že „Ukrajina bude bojovať tvrdšie než ktokoľvek iný“, ale vojnu proti Rusku nemôže zvládnuť sama. Informovala o tom britská stanica BBC.

https://standard.sk/175627/letecky-utok-zasiahol-televiznu-vezu-v-kyjeve-zelenskyj-musite-prestat-bombardovat-inak-rokovania-nemaju-zmysel/

Ďalšie články