Analytici: Rusko sa snažilo bojovať inak. Neuspelo a teraz sa vráti k svojej overenej stratégii

Boje v meste Buèa neïaleko Kyjeva Ľudia si prezerajú vraky ruských vojenských vozidiel na ceste v meste Buča na západ od Kyjeva. Foto: TASR/AP

Ruskí vojaci označujú tradične delostrelectvo za „boha vojny“. Jeho vypustenie ich v minulosti neraz doviedlo k víťazstvám. Cenou za ne však bývali zruinované mestá a obrovské množstvo civilných obetí.

Vojenský expert Michael Kofman, ktorý ako jeden z mála dlhodobo predpovedal začiatok ruskej invázie na Ukrajinu, zhodnotil pre portál War on the Rocks prvé dni ruského ťaženia. Ruské velenie podľa jeho slov napáchalo hneď v prvých dňoch veľmi vážne chyby na strategickej aj taktickej úrovni. Ruská vojenská mašinéria sa však podľa jeho slov historicky vedela často zo svojich chýb poučiť a opäť sa nezastaviteľne rozbehnúť.

Kombinácia chýb z fínskej a prvej čečenskej vojny

Kofman súhlasí s väčšinou vojenských analytikov v tom, že cieľom ruskej operácie bola blesková vojna s cieľom rýchleho obsadenia Kyjeva pomocou malých mobilných jednotiek, ktoré sa snažili obísť väčšie mestá. Podľa experta viedli Kremeľ k voľbe tejto stratégie dva špecifické ciele v kombinácii s trestuhodným podcenením pripravenosti ukrajinskej armády. Prvou motiváciou bola snaha vyhnúť sa zdĺhavej vojenskej kampani, ktorá by zákonite viedla k veľkým stratám v radoch vlastných vojsk.

Druhým dôvodom mala byť snaha vyhnúť sa ničeniu ukrajinskej infraštruktúry a zabíjaniu miestneho civilného obyvateľstva. „Väčšina ruských vojakov je mladá a nemá záujem bojovať konkrétne proti Ukrajincom.“ Z dostupných materiálov Kofman usudzuje, že Kremeľ dal prednosť tajnostiam a neočakávanosti útoku na úkor dostatočnej propagandistickej prípravy svojej armády, ale aj ruského obyvateľstva.

„Z toho, čo som doteraz videl, vyplýva, že ruské sily o príkaze na inváziu nevedeli a nie sú veľmi ochotné sa na tejto vojne zúčastňovať. Ukrajincov nevnímajú ako nepriateľov, pričom velenie ich na túto kampaň nepripravilo. Až na Čečenov sa morálka zdá byť nízka,“ uviedol v rozhovore.

V kombinácii s vážnym podcenením bojaschopnosti a pripravenosti ukrajinskej armády, zmenil tento faktor prvé dni ruskej kampane z pohľadu Kremľa na vojenskú katastrofu.

V snahe dosiahnuť tieto ciele ruská armáda v prvých dňoch v boji nevyužívala podľa slov Kofmana svoj základný prvok – práporové taktické skupiny. Namiesto nich sa (neúspešne) snažila využívať malé izolované mobilné oddiely, prieskumníkov a výsadkárov. Táto stratégia mala za následok neschopnosť logisticky pokryť potreby veľkého množstva malých oddielov, ktoré boli medzitým ľahko likvidované, prípadne dovolili likvidáciu podporných oddielov a artilérie, ktoré nechali za sebou.  

Nepripravenosť na dlhšiu vojenskú kampaň má tiež za dôsledok dlhé kolóny ruskej bojovej techniky na cestných komunikáciách, ktoré neboli dostatočne chránené protivzdušnou obranou, keďže tá bola neraz uviaznutá tiež.

Keď Moskva posilňuje ukrajinskú morálku

Snaha Kremľa skryť vojnu pred ruskou verejnosťou má z vojenského hľadiska ešte jeden zásadný dôsledok, upozorňuje Kofman. Rusko, na rozdiel od Ukrajiny, prevažne nezverejňuje zábery zničenej nepriateľskej techniky a zabitých alebo zajatých vojakov. Kyjev tak absolútne dominuje informačnému prostrediu a formuje ho tak, že to vyzerá, ako keby vojnu jasne vyhrával. To výrazne posilňuje morálku ukrajinských ozbrojených síl aj obyvateľstva.

Približná frontová línia na Ukrajine. Hore dňa 1. 3., dole dňa 28. 2. 2022. Zdroj: Twitter

„Ruské straty sú značné a nejaké ich jednotky boli zajaté, avšak ruské jednotky v niektorých smeroch stále postupujú,“ uviedol s tým, že vojnu preto v skutočnosti úplne prehrávať nemôžu.

Na to, že postup ruských vojsk sa na všetkých frontoch zďaleka nezastavil, upozornil aj americký generálmajor vo výslužbe Mick Ryan. „Rusi na juhu takmer dokončili pozemný most z Ruska na Krym. To odreže Ukrajinu od prístupu k Azovskému moru, čo bude mať implikácie pre jej ekonomiku,“ napísal s tým, že ruská armáda môže čoskoro obkľúčiť ukrajinské sily na východe krajiny.

Nástup „boha vojny“

Kofman Ukrajincov a Západ varuje pred prílišným optimizmom. Rusi v snahe vyhnúť sa civilným obetiam podľa jeho slov v prvých dňoch vojenského konfliktu nebojovali pomocou svojej štandardnej taktiky, pričom ruská armáda sa v minulosti opakovane dokázala nielen dopustiť vážnych chýb, ale sa z nich aj rýchlo poučiť a adaptovať sa.

„Faktom však zostáva, že veľká časť ruských síl ešte len vstúpi do boja, pričom ruská armáda doteraz, v snahe vyhnúť sa civilným obetiam, vôbec nevyužívala väčšinu svojich spôsobilostí,“ uviedol s tým, že počas prvých štyroch dní Moskva využila len minimálnu časť vzdušných síl, ktoré pre operáciu na Ukrajine vyhradila. Vo väčšej miere boli využívané len riadené strely.

Dôsledok ruského bombardovania v Charkove. Zasiahnutý bol pravdepodobne muničný sklad alebo sklad paliva. Zdroj: Twitter.

Expert zároveň zdôraznil, že ruské ozbrojené sily sú tradične vo svojej podstate „delostreleckou armádou“, ktorej chrbticu tvoria artiléria a raketometné systémy. „Okrem bombardovania Charkova bolo využitie delostrelectva, v porovnaní s tým ako ruská armáda bežne funguje, veľmi limitované. Žiaľ, toto sa podľa mňa zmení.“

V stredu, necelý deň po zverejnení Kofmanovho interview, sa začala jeho temná predpoveď napĺňať. Ruská armáda do bojov podľa dostupných informácií začala v omnoho výraznejšej miere zapájať letectvo a delostrelectvo vrátane raketometných systémov, pričom mesto Mariupol, posledná bašta Ukrajincov na pobreží Azovského mora, sa dostala do úplného obkľúčenia ruskej armády. Tá sa môže po páde tohto prístavného a priemyselného mesta pokúsiť uväzniť v kotle veľkú časť ukrajinskej armády na východ od Dnepra.

Kyjev sa bude musieť rozhodnúť medzi zlým a horším

Ako Ryan napísal pre portál The Sydney Morning Herald, ukrajinskú vládu v prípade ďalšieho ruského postupu a hrozby obkľúčenia armády na východe čakajú tri vážne rozhodnutia.

Prvým z nich je otázka, kedy sa v prípade takéhoto vývoja stiahnuť na líniu východne od miest Charkov, Dnipro, Melitopol. Podľa amerického generála treba brať do úvahy možné politické dosahy vypratania takmer celej východnej Ukrajiny.

Druhou vážnou dilemou pre Kyjev je podľa jeho slov rozhodnutie, či preventívne posilniť obranu západu krajiny, alebo nie.

Na záver Ryan upozorňuje rovnako ako Kofman na skutočnosť, že Rusko ani zďaleka nevyužilo potenciál svojich vzdušných síl. Vláda ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa preto podľa jeho názoru musí vážne zamyslieť nad tým, ako sa adaptuje na variant, že Rusi začnú za cenu nárastu počtu civilných obetí intenzívnejšie využívať bombardéry.

Spravodajské služby Spojených štátov medzitým varovali, že hoci sa Rusi na začiatku kampane dopustili viacerých vážnych chýb, ak prehodnotia svoju stratégiu na viac agresívnu, Ukrajincov prevalcujú. „Hoci Ukrajinci urputne vzdorujú, myslím, že omnoho lepšie než Rusi predpokladali, že príde okamih, keď im dôjde munícia. Príde čas, keď im dôjde palivo a nebudú sa vedieť pohnúť. My si to uvedomujeme. Oni si to uvedomujú,“ uviedol pre CNN nemenovaný predstaviteľ USA.

Budú sa Rusi nečinne prizerať?

Experti sa zhodujú, že návrat ruskej armády k jej tradičnej forme boja môže zlomiť odpor Ukrajincov. Vojenská kampaň však nezávisí len od schopnosti zničiť oponentove sily a infraštruktúru. Netreba zabúdať na to, že Kremeľ mal svoje dôvody, aby zariskoval a pokúsil sa Ukrajinu zlomiť novým, pre svoju armádu neobvyklým spôsobom. Tým dôvodom je zjavná neochota ruskej spoločnosti aj armády zrovnať ukrajinské mestá so zemou. Ak ruská vláda nechce, aby jej inváziu zastavili sily vo vnútri krajiny, bude musieť v najbližších týždňoch vynaložiť extrémne úsilie na elimináciu narastajúceho domáceho disentu. A to ako prostriedkami propagandy, tak aj surovej represie.


Ďalšie články