Úsmev ako dar: Postavme spolu humanitárny most Slovensko – Užhorod

Úsmev ako dar priviezol pomoc priamo do Užhorodu Foto: archív Úsmev ako dar

Na ukrajinskej strane hranice so Slovenskom čakajú utečenci dlhé hodiny v mraze, bez jedla a vody či hygienických možností. Väčšinou ide o ženy s deťmi a starších ľudí. Neziskovej organizácii Úsmev ako dar sa ako jedinej nateraz podarilo dostať s pomocou priamo na Ukrajinu. Čo videli za hranicami, opisujú ako humanitárne peklo, a preto chcú vybudovať humanitárny most Slovensko – Užhorod.

Úsmev ako dar pomáha ukrajinským rodinám, ktoré museli utiecť pred konfliktom v separatických oblastiach, už od roku 2015. Vďaka kontaktom, ktoré si organizácia za tie roky na Ukrajine vybudovala, sa im podarilo aj v tejto krízovej situácii dostať s pomocou priamo až do Užhorodu.

Len hlad, chlad, striedajúca sa tma a horiace sudy so smolou

Kamión spoločnosti Labaš so 14,5 tonami humanitárnej pomoci už dorazil na Ukrajinu, súčasťou posádky bol aj predseda košickej pobočky Úsmev ako dar Radoslav Dráb: „Pohľad, ktorý sa mi naskytol po prekročení hraníc, bol hrôzostrašný. Približne 40-tisíc seniorov, matiek s deťmi, ktorí čakali už druhú noc v rade na cestu do bezpečia. Tí bez áut mrznú vonku. Kým sa im podarí skutočne prejsť hranicu, potrvá to aj pár dní. Na ukrajinskej strane hranice však nie je žiadna pomoc, žiadne stany, žiadne humanitárne organizácie, žiadne jedlo, žiadna voda, lieky, toalety, proste nič. Len hlad, chlad, striedajúca sa tma a sem-tam horiace sudy so smolou, kde sa môžete zohriať. Peklo. Myslíte si, že ste v Afganistane, ale toto je sto kilometrov od Košíc,“ opisuje Dráb svoju cestu do Užhorodu.

Jeho kamión hneď po prechode cez hranicu zmizol z GPS. So slovenským dispečingom bol v spojení len cez satelitný telefón. Najkritickejší úsek cesty mal dĺžku dva kilometre a aj s policajným sprievodom trvalo kamiónu takmer šesť hodín, kým ho prešiel. Po príchode do Užhorodu sa dočkali privítania ako hrdinovia.„Čakali nás tam miestni novinári, vítal nás dokonca predseda Regionálnej štátnej administratívy Zakarpatskej oblasti Viktor Mykyta. Nečakali sme to. Všetci boli ozbrojení, lebo každú chvíľu očakávajú útok. V Užhorode je totiž stále funkčné ukrajinské letisko, väčšina ďalších bola zbombardovaných,“ približuje Dráb.

Vypravia ďalšie kamióny s pomocou

V nadchádzajúcom týždni plánuje Úsmev ako dar dopraviť v spolupráci so spoločnosťou Labaš na Ukrajinu ďalšie kamióny s humanitárnou pomocou. Organizácia však upozorňuje, že kým sa Slovenskej republike nepodarí vybudovať most humanitárnej pomoci z Košíc do Užhorodu, posielať kamióny je ako boj s veternými mlynmi.

Vo vyostrenom vojenskom konflikte sa Úsmev ako dar zameral na tých najzraniteľnejších – matky, ich deti a seniorov. Na dvanásťkilometrovom obchvate Užhorodu sa ich nachádza približne 40-tisíc.

„Pripravili sme riešenia, ktoré zmiernia utrpenie stoviek utekajúcich matiek s deťmi pred vojnou smerom na Slovensko, ale aj tých, ktorí v obavách váhajú a zostávajú v Užhorode a jeho okolí. Úsmev ako dar má tímy na oboch stranách hranice a prosíme vás o pomoc. Či už finančne, alebo materiálne. Nadchádzajúce týždne budú veľmi náročné. Na slovenskej strane je aktuálne pomoci dosť, no na druhej stoja v mraze desaťtisíce matiek a detí a ďalšie stovky tisíc sú uväznené vo vojnovej zóne,“ vyzýva Jozef Mikloško, predseda organizácie Úsmev ako dar.

Ako pomôcť?

Verejná zbierka sa robí online. Prispieť môže každý prostredníctvom stránky.

Za vaše peniaze Úsmev ako dar na Ukrajine nakúpi všetky potrebné veci. Aktuálne potrebujeme na Ukrajine nakúpiť najmä:

  • pitnú vodu,
  • lieky, dezinfekciu, testy, ochranné pomôcky,
  • deky, spacie vaky, karimatky,
  • termosky,
  • trvanlivé potraviny,
  • hygienické potreby.

Priamo na Ukrajine pôjde ďalej vaša finančná pomoc na: podporu nákupu a prepravy všetkých potrebných komodít na zmiernenie situácie v Užhorode a jeho okolí, na podporu nášho tímu v Užhorode, na podporu 32 rodín so 74 deťmi, ktoré sú ubytované v rôznych prenajatých domácnostiach už od prvého konfliktu v Donbase a Luhansku, na vytvorenie ďalších ubytovacích kapacít pre matky, deti a seniorov, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu opustiť Ukrajinu.

Na Slovensku pôjde vaša finančná pomoc na: prevádzkové náklady bytov v Bratislave, Trnave, v okolí Popradu, v Prešove, Košiciach, Svidníku, ktoré nám poskytli súkromné osoby a partnerské spoločnosti. Pomoc pôjde aj na odborné sprevádzanie týchto rodín s deťmi, ich zdravotnú, psychologickú a pracovnú rehabilitáciu v mieste ich pobytu, na zabezpečenie vzdelávania ukrajinských detí, pokiaľ možno v ich rodnom jazyku.


Ďalšie články