Dominancia riaditeľa spoločnosti Blackstone na Wall Street rastie. Schwarzman za posledný rok zarobil viac ako miliardu dolárov

stephen-schwarzman Stephen Schwarzman (vpravo). Foto: YouTube/Goldman Sachs

Zárobky firmy Blackstone urobili zo Stephena Schwarzmana jedného z najlepšie zarábajúcich riaditeľov. A to aj napriek tomu, že ako spoluzakladateľ dnes pôsobí v spoločnosti prevažne formálne.

Stephen Schwarzman ako generálny riaditeľ investičnej spoločnosti Blackstone zarobil za rok 2021 viac ako jednu miliardu amerických dolárov. Drvivú väčšinu jeho príjmov tvoril 19-percentný podiel v Blackstone, ktorý mu vyniesol viac ako 941 miliónov dolárov.

K základu atakujúcemu miliardu dolárov sa pripočítali aj kompenzácie v hodnote vyše 160 miliónov a základný plat 350-tisíc dolárov. S výsledným zárobkom 1,1 miliardy amerických dolárov sa tak radí medzi najlepšie zarábajúcich riaditeľov na Wall Street, píše Wall Street Journal.

Za pokorenie osobného finančného rekordu môže Schwarzman vďačiť hlavne prosperite spoločnosti Blackstone, ktorej akcie sa vrátane dividend od začiatku uplynulého roka zdvojnásobili. Chodu firmy prospela aj jej transformácia na korporáciu v roku 2019. Počet akcionárov odvtedy rapídne narástol, s čím prišla aj vyššia výkonnosť.

Stephen Schwarzman je 75-ročným spoluzakladateľom spoločnosti. Napriek tomu, že oficiálne zostáva generálnym riaditeľom, väčšinu funkcií preniesol na prezidenta Blackstone Jonathana Graya. Ten si za uplynulý rok polepšil o viac ako 323 miliónov dolárov, píše WSJ. Blackstone je investičná spoločnosť spravujúca kapitál penzijných fondov, veľkých inštitúcií i jednotlivcov. Okrem iného investuje do nehnuteľností či infraštruktúry.


Ďalšie články