Predčasne vydaný komentár z RIA Novosti: Prečo sú Rusi na Ukrajine a ako si predstavujú budúcnosť

Rusko si pripomenulo výroèie víazstva nad nacistickým Nemeckom Vladimir Putin v Moskve. Foto: TASR/AP

Ako vidí ruské vedenie vojnu na Ukrajine? Pohľad do „jeho mysle“ ponúka predčasne zverejnený komentár v ruskej tlačovej agentúre RIA Novosti. Autor v ňom už predpokladá víťazstvo nad Ukrajinou, pričom hovorí o opätovnom spojení „ruského“ ľudu.

V ruskej tlačovej agentúre RIA Novosti vyšiel v sobotu ráno komentár s titulkom „Ofenzíva Ruska a nového sveta“. Vydaný bol podľa všetkého predčasne, krátko po zverejnení ho zmazali. Z internetu však nezmizol, v celom znení ho zachoval archív Wayback Machine.

Text od komentátora Petra Akopova ponúka pohľad na to, ako si Rusko predstavuje riešenie takzvaného ukrajinského problému či obnovenie „ruskej jednoty“. Podobne ako Putin aj Akopov podotýka, že nezávislosť Ukrajiny (i Bieloruska) je „hrozná pohroma“ ruských dejín.

Táto pohroma však bola vraj prekonaná – autor zrejme očakával, že v dobe vydania článku bude vojna už vyhraná. „Áno, za veľkú cenu, áno, cez tragické udalosti občianskej vojny, keď bratia oddelení príslušnosťou k ruskej a ukrajinskej armáde po sebe strieľajú, ale už nebude existovať Ukrajina ako anti-Rusko,“ píše Akopov.

Autor ďalej v texte hovorí, že sa po vojne obnoví historická veľkosť Ruska a zjednotí sa ruský svet, respektíve svet Rusov. „Veľkorusov, Bielorusov aj Malorusov,“ uvádza sa v príspevku, odkazujúc na starobylé názvy pre Rusov, Bielorusov a Ukrajincov.

Spojenie Rusov

Putin sa podľa komentátora rozhodol na seba vziať historickú zodpovednosť, keď sa rozhodol „neponechať riešenie ukrajinskej otázky na budúce generácie“. Riešenie tohto problému bolo tak či tak hlavným problémom Ruska, a to vraj z dvoch dôvodov.

Prvá bola otázka národnej bezpečnosti, teda potenciál využitia Ukrajiny ako predsunutej základne pre Západ, aby vyvíjala tlak na Rusko. Druhý a dôležitejší dôvod je dvojaký – jednak komplex „rozdeleného ľudu“ a komplex „národného poníženia“, keď „ruský dom najprv stratil časť svojich základov (Kyjev) a potom bol nútený vyrovnať sa s existenciou dvoch štátov, dvoch národov“.

Podľa Akopova stála teda Moskva pred dilemou. Vrátiť Ukrajinu k Rusku, alebo sa vyrovnať so stratou časti svojich dejín a škrípať zubami pri spomienke na časy, keď stratili Ukrajinu. Nehovoriac o tom, že každým ďalším desaťročím by bola „náprava“ súčasného stavu ťažšia a ťažšia.

„V prípade upevnenia plnej geopolitickej a vojenskej kontroly Západu nad Ukrajinou by sa jej návrat do Ruska stal úplne nemožným – muselo by sa o ňu pobiť s atlantickým blokom,“ dodáva komentátor.

Navrátená Ukrajina

Teraz je však vraj problém preč – Ukrajina sa vrátila do Ruska. „Neznamená to, že jej štátnosť bude zlikvidovaná, ale bude reorganizovaná, znovu nastolená a vrátená do prirodzeného stavu súčasti ruského sveta,“ mieni Akopov.

Otázka, akým spôsobom bude Ukrajina začlenená do Ruska, je podľa komentátora zatiaľ nevyriešená. Rozhodne sa o tom až potom, ako sa ukončí protiruská časť dejín Ukrajiny. V každom prípade sa podľa Akopova končí obdobie rozkolu ruského ľudu.

„Tu sa začína druhý rozmer nastupujúceho nového veku – týka sa vzťahov Ruska so Západom. Ani nie Ruska, ale ruského sveta, teda troch štátov, Ruska, Bieloruska a Ukrajiny, vystupujúcich z geopolitického hľadiska ako jeden celok,“ píše sa v texte a autor podotýka, že Západ bude rozhorčený, ale v hĺbke duše bude vedieť, že to inak nemohlo dopadnúť.

Ani Paríž, ani Londýn nemohol podľa Akopova čakať, že sa Moskva vzdá Kyjeva a Rusi budú naveky rozdeleným národom. Najmä v čase, keď sa nemecké a francúzske elity snažia prevziať kontrolu nad európskou integráciou z rúk Anglosasov.

Rusko sa vracia

„V snahe potrestať nás si Západ myslí, že vzťahy s ním sú pre nás životne dôležité. Ale to už dávno neplatí – svet sa zmenil a dobre to chápu nielen Európania, ale aj Anglosasi, ktorí ovládajú Západ,“ podotýka komentátor.

Podľa neho tlak západných krajín voči Rusku k ničomu nepovedie. Áno, budú tu straty, ale Moskva je na ne morálne i geopoliticky pripravená. Zároveň Akopov veští hrozbu a zrútenie pre projekt zjednotenej Európy pre stratu nezávislosti, ktorá je podľa komentátora v rukách Anglosasov.

„Multipolárny svet sa konečne stal realitou – operácia na Ukrajine nie je schopná postaviť proti Rusku nikoho iného ako Západ. Pretože zvyšok sveta dokonale vidí a chápe – toto je konflikt medzi Ruskom a Západom, toto je odpoveď na geopolitickú expanziu atlantistov, toto je návrat Ruska do jeho historického priestoru a miesta vo svete,“ pokračuje komentátor.

Čína, Latinská Amerika či moslimský svet vraj už neverí vo vedenie Západu, čo sa týka určovania svetového poriadku alebo stanovovania pravidiel hry. Svetovú nadvládu západnej civilizácie považuje za definitívne ukončenú. „Nový svet vybudujú všetky civilizácie a mocenské centrá, prirodzene spolu so Západom (zjednoteným, alebo nie) – ale nie podľa jeho podmienok a pravidiel,“ ukončuje Akopov.  


Ďalšie články