Nemecko zvažuje odložiť odstavenie jadrových elektrární. Na krok je už podľa energetikov neskoro

Komíny jadrovej elektrárne, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Komíny jadrovej elektrárne, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda hľadá cesty, ako znížiť energetickú závislosť od Ruska. Zháňa plyn aj uhlie, dokonca zvažuje nechať v prevádzke jadrové elektrárne. Energetické firmy sú však proti. Prípravy na odstavenie posledných troch reaktorov sa začali a zostáva len desať mesiacov.

Ďalší zvrat v nemeckej politike. Po zablokovaní takmer dokončeného plynovodu Severný prúd 2 a zaslaní zbraní Ukrajine Berlín opäť prekvapil.

Nemecký minister hospodárstva a klímy Robert Habeck zobral do úvahy návrhy, aby vzhľadom na vojnu na Ukrajine prehodnotil energetickú politiku. Vicekancelár za nemeckých Zelených pripustil, že jadro je stále v hre a posledné funkčné reaktory by mohli zostať v prevádzke dlhšie, hoci to jeho strana dlhodobo odmietala.

„Je to relevantná otázka, určite by som ju ideologicky neodmietal,“ cituje Habecka Euractiv. Vlani Nemecko odstavilo tri jadrové elektrárne a zvyšné tri reaktory chce vyradiť z prevádzky do konca tohto roka. Do roku 2030 chce zastaviť výrobu elektriny zo spaľovania uhlia (predošlá vláda plánovala až rok 2038).

Habeck zároveň uviedol, že Nemecko si vytvára strategické rezervy uhlia a zemného plynu, ktoré by mali vydržať do konca leta 2022. Zvažované predĺženie prevádzky reaktorov by popri budovaní terminálov na spracovanie skvapalneného plynu (LNG) bolo ďalším krokom, ako znížiť energetickú závislosť od ruského plynu.

Nemecké energetické firmy majú iný názor. Zatvorenie reaktorov je podľa nich dlhodobo naplánované a v tejto fáze už nereálne. „Pokračovanie prevádzky jadrovej elektrárne Isar 2 po roku 2022 pre nás nie je témou. O konci jadrovej energetiky sa rozhodlo roky dozadu. Je zvláštne túto debatu otvárať krátko pred odstavením reaktorov,“ vyhlásil hovorca energetického giganta Eon.

Podobne sa pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung vyjadrila aj firma EnBW, energetická spoločnosť RWE zas tvrdí, že by to ani nebolo technicky možné. Firmy to však nevylučujú úplne a sú otvorené rokovaniam.

Habeck priznáva, že predĺženie prevádzky reaktorov by podľa energetických firiem počas zimnej sezóny 2022/2023 nepomohlo. Prípravy na odstavovanie elektrární sa navyše už začali a nie je zabezpečené jadrové palivo.


Ďalšie články