Fínsko nepovolí Rusku a Bielorusku štart na domácich majstrovstvách sveta v hokeji

Ruský hokejista Vladimir Tkačov po strelení gólu v zápase základnej B-skupiny na olympiáde v Pekingu. Foto: TASR/AP Ruský hokejista Vladimir Tkačov po strelení gólu v zápase základnej B-skupiny na olympiáde v Pekingu. Foto: TASR/AP

Rusi a Bielorusi si na najbližších hokejových majstrovstvách nezahrajú. Účasť im odoprelo Fínsko, ktoré májový šampionát organizuje. Je to ďalšie zo série športových podujatí, na ktorých sa ruskí športovci pre inváziu na Ukrajinu nezúčastnia.

Fínsko neumožní štart Rusku a Bielorusku na tohtoročných majstrovstvách sveta v hokeji, ktoré sa uskutočnia od 13. do 29. mája v  Helsinkách a Tampere. Zároveň požaduje vylúčenie oboch krajín zo všetkých medzinárodných hokejových akcií. V pondelok to na oficiálnej stránke tamojšej federácie uviedol jej predseda Harri Nummela.

Fíni sa rozhodli pre tvrdý krok v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu, na ktorej sa podieľa aj Bielorusko. „Cez víkend sme aktívne rokovali a taktiež sme mali míting s prezidentom Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF Lucom Tardiffom. Povedali sme, že Fínska hokejová asociácia požaduje, aby boli Rusko a Bielorusko úplne vylúčené z medzinárodných hokejových aktivít a že nehodláme hrať proti národným tímom tejto krajiny. Taktiež sme uviedli, že pre Rusko a Bielorusko nie je možné zúčastniť sa na májových MS v Tampere a Helsinkách,“ uviedol v stanovisku na oficiálnej stránke Nummela.

Stopka aj na Euro Hockey Tour

Fínsko v pondelok rokovalo aj s predstaviteľmi Švédska a Česka o vylúčení Ruska z turnajov Euro Hockey Tour.

Fínska asociácia tvrdo odsúdila kroky Ruska už v piatkovom stanovisku a klub Jokerit Helsinki v rovnaký deň oznámil, že nedohrá sezónu KHL. V pondelok by mali rokovať o vylúčení či inom potrestaní Ruska a Bieloruska aj zástupcovia IIHF.

Ruskí hokejisti mali byť súpermi Slovenska v helsinskej A-skupine tohtoročných MS, Bielorusi mali nastúpiť v béčku. Rusko by malo na prelome rokov hostiť juniorský šampionát v Novosibirsku a Omsku a na budúci rok sa má v Petrohrade konať elitný šampionát.

Výzva olympijského výboru

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vyzval medzinárodné športové federácie, aby zrušili všetky nadchádzajúce podujatia v Rusku a Bielorusku. V stanovisku exekutívy vyjadril odpor k porušeniu olympijského mieru ruskou inváziou na Ukrajinu.

Vojenskú agresiu v plnej miere odsúdili predstavitelia MOV aj Medzinárodného paralympijského výboru (MPV). „Výkonný výbor MOV apeluje na všetky medzinárodné športové federácie, aby presunuli alebo zrušili všetky podujatia, ktoré sú momentálne plánované v Rusku a Bielorusku. Mali by zohľadniť porušenie Olympijského mieru ruskou a bieloruskou vládou. Ich najvyššou prioritou musí byť zaistenie bezpečnosti športovcov,“ citovala z piatkového vyhlásenia agentúra AFP.

Ministerstvo vyzýva slovenské kluby na bojkot

Nesúhlas s vojnou by mali vyjadriť aj športové kluby a organizácie na Slovensku. Myslí si to štátny tajomník rezortu školstva pre šport Ivan Husár. Naše kluby a organizácie by mali podľa neho bojkotovať súťaže, ktoré sa odohrávajú v Ruskej federácii.

„Musíme izolovať ruský šport. Nemôžeme sa tváriť, že sa nič nedeje. Aj slovenské športové kluby a organizácie musia bojkotovať súťaže, ktoré sa odohrávajú v Ruskej federácii. Všetky akcie, eventy pomôžu jedine prezentácii režimu Putina a Lukašenka, alebo prinesú zisky, ktoré sa môžu využiť na financovanie vojny,“ uviedol Husár v stanovisku, ktoré TASR zaslal hovorca SaS Ondrej Šprlák.      

Podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Radovan Sloboda (SaS) považuje za dôležité, aby slovenský šport ukázal, že stojí na strane Ukrajiny a mieru. Aj preto podporuje okamžité zastavenie účasti našich športovcov v Ruskej federácii a Bielorusku.

(tasr)


Ďalšie články