Nie je všetko stratené. Pandémia a zmluva s USA Slovákov rozdivočila, pri pomoci Ukrajincom ukázali ľudskú tvár

Ukrajinskí uteèenci na hraniènom priechode Ub¾a-Malyj Bereznyj Vojnoví utečenci z Ukrajiny na hraničnom priechode Ubľa-Malyj Bereznyj, ktorým podávajú Slováci potraviny, Ubľa, 27. februára 2022. Foto: TASR / František Iván

Slovensko ukázalo zmierlivú tvár. Dobrovoľníci, charitatívne a neziskové organizácie pomáhajú na hraniciach. Slováci sa húfne zapájajú do materiálnych a finančných zbierok. Po vybičovaných politicko-spoločenských sporoch sa ozvala v rozdivených Slovákoch ľudskosť.

Od druhej svetovej vojny nikdy nebol ozbrojený konflikt tak blízko slovenských hraníc. Hrozba bola prítomná, pôsobila ako spôsob nátlaku. Vo štvrtok ráno sme sa prebudili do hrozivej reality, Vladimir Putin vyhrážky pretavil do reality. Odsúdeniahodnú masívnu vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu mnohí nečakali.

Kým sme počúvali o prvých krokoch ruských vojsk na ukrajinskom území, naoko sa vojna mohla zdať niektorým vzdialená. Keď sme videli zábery ľudského utrpenia a prvých utečencov na hraniciach, prišlo precitnutie.

Putinova invázia je neospravedlniteľná a priamo nevyprovokovaná, akokoľvek dlho budeme diskutovať, čo jej nepriamo predchádzalo a ako napätie medzi Ruskom a Západom roky narastalo.

Dobre si pozrite, kto odsúdil ruskú agresiu a krviprelievanie, ktoré Kremeľ ohavne nazýva špeciálnou operáciou. Postavila sa proti nej väčšina slovenských predstaviteľov aj mnoho Rusov, ktorí proti vojne demonštrujú v uliciach.

Odmietavý postoj k vojne na Ukrajine spojil drvivú väčšinu politických síl. Napriek tomu vidíme cynikov, čo neváhajú tvárou v tvár ľudskému utrpeniu prehliadať neprehliadnuteľné a opakovať lži ruskej vojnovej propagandy.

Dobre si pozrite, kto kde stojí. A spozornite pri tých, ktorí sa zastrešujú krížom a kresťanstvom, no nebráni im to obhajovať či tolerovať ruskú inváziu. Napokon, aj Putin sa hlási k pravosláviu a zároveň sa neváha vyhrážať svetu jadrovou vojnou.

Pomerne jednoznačný je aj postoj verejnosti. Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine podľa najnovšieho prieskumu pripisujú Rusku dve tretiny Slovákov, vyše 16 percent sa nevedelo alebo nechcelo vyjadriť – teda len zhruba 20 percent oslovených hľadá vinníka v Ukrajincoch alebo Západe. Treba však dodať, že respondenti prieskumu mohli označiť viacero možností.

Po nekonečnej pandémii, ešte nekonečnejších diskusiách o rozdeľovaní ľudí na očkovaných a neočkovaných a preexponovanej debate o obrannej zmluve s USA, prišla téma, ktorá Slovákov do veľkej miery spojila.

Pomáhajú utekajúcim Ukrajincom na hraniciach, zapájajú sa do materiálnych i finančných zbierok, ponúkajú ubytovanie a pomoc. Rozdivená spoločnosť vyburcovaná prísnymi pandemickými opatreniami a ich agresívnymi odporcami na námestiach, v potravinách a dokonca aj v nemocniciach si uvedomila, že v porovnaní s vojnou sú to malichernosti. Mnoho Slovákov cez víkend vyšlo do ulíc a vyzývalo na stiahnutie ruských vojsk.

Nepochopiteľné sú pre mňa v tejto situácii fašiangové slávnosti. Časť spoločnosti sa mobilizuje na pomoc Ukrajincom, iným to nebráni oslavovať a organizovať fašiangové sprievody. Slávilo sa v Terchovej, fašiangový sprievod v utorok plánuje tiež Prešov, ktorý je od ukrajinských hraníc len sto kilometrov.

Triezvy postoj zaujal aspoň Dolný Kubín. Fašiangovú rozlúčku spojil s charitatívnou pomocou pre Ukrajinu, ktorú pripravil spolu so Spišskou katolíckou charitou. Ľudia prispeli peniazmi i materiálne. Ku kresťanskému odkazu to má rozhodne bližšie ako fašiangové oslavy a formalizmus, s ktorým pôjdu do chrámov katolíci o dva dni na Popolcovú stredu.


Ďalšie články