Kuciakova vražda je opäť na Špecializovanom trestnom súde, proces prerušili

Ján Kuciak a Martina Kušnírová Investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová. Foto: Facebook/ Ján Kuciak

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa opätovne začal proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obžalovaní, podnikateľ Marian Kočner a Alena Zsuzsová, sa nachádzajú v pojednávacej miestnosti. Súd zároveň rozhodol o spojení veci s prípadom plánovanej vraždy prokurátorov.

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice bude súd opäť rozhodovať o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb – Marian Kočner, Alena Zsuzová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragovič. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zsuzsová.

Proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a príprave vrážd prokurátorov prerušili. ŠTS bude v pojednávaní pokračovať až po rozhodnutí Najvyššieho súdu (NS) SR o námietke zaujatosti podanej na sudkyňu Pamelu Záleskú.

Nesúhlas s účasťou Záleskej v senáte vyjadrili podnikateľ Marian K. a Alena Zs. Namietali, že v minulosti predsedala senátu, ktorý v decembri 2019 v rovnakej kauze schválil dohodu o vine a treste Zoltána Andruskóa. Senát ŠTS v pondelok námietke nevyhovel. Obhajoba podala proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať NS SR.

Senát argumentoval, že nebol dotknutý aspekt nestrannosti sudkyne. Tiež zdôraznil, že námietka prišla zo strany obhajoby až na začiatku pojednávania, hoci bolo dlhodobo známe, že Záleská rozhodovala v prípade Andruskó.

„Rozumieme tomuto rozhodnutiu. Náš postoj preto vyústil aj do toho, že sme sa vzdali práva podať sťažnosť voči tomuto uzneseniu,“ povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus. Považuje za správne, že súd nepokračoval v pojednávaní a počká na rozhodnutie NS SR.

(tasr)


Ďalšie články