Pani ministerka, prestaňte zavádzať, začnite rokovať

Mária Kolíková Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Naše hnutie Sme rodina na uplynulej schôdzi parlamentu vyjadrilo jasný postoj k reforme justície. My sme nešli do tejto vlády preto, aby sme schválili každú hlúposť, ktorá niekomu napadne. Koalícia má byť o tom, že sa má rokovať, a rokovania k reforme súdnictva neboli dokončené, a preto si myslím, že pani ministerka s tým nemala ísť do parlamentu, keď vedela, že viacerí z koaličných poslancov majú k tejto reforme výhrady. Na koaličnej rade boli tieto výhrady niekoľkokrát prednesené, takže pani ministerka zavádzala v tom, že o nich nevie, lebo o nich bola vopred informovaná. Hnutie Sme rodina je za reformy, ale musí byť všetko dorokované a odsúhlasené koalíciou.

Naše hnutie sa snaží vždy v prvom rade myslieť na ľudí. Preto sa stala jednou z priorít nášho volebného programu exekučná amnestia. Sme šiesty rok v parlamente a presne ten istý čas sa snažíme presadiť exekučnú amnestiu. Ja rozumiem tomu, že keď sme boli v opozícii, tak sa opozičné návrhy neprijímali. Dnes sme ale súčasťou tejto koalície, exekučnú amnestiu máme v programovom vyhlásení vlády, naši koaliční partneri veľmi dobre vedia, že je to jeden z pilierov nášho volebného programu, no dostali sme sa do štádia, že po dvoch rokoch vládnutia na nich musíme zatlačiť a vyzvať ich, aby sme začali napĺňať naše predvolebné sľuby.

Vidíme, s akou obrovskou snahou sa tu niekoľko mesiacov presadzujú reformy nemocníc, lesov, súdnictva, ale keď si to rozoberiete na drobné, kedy uvidia občania efekt z týchto reforiem? Preto sa pýtam, kedy sa táto vládna koalícia a pani ministerka spravodlivosti začne venovať téme, ktorá aj reálne pomôže ľuďom a to je práve téma exekučnej amnestie. Ja som bol niekoľkokrát na rokovaní na ministerstve spravodlivosti a niekoľkokrát sme riešili, akým spôsobom sa bude aplikovať exekučná amnestia do praxe. Čo sa nám zatiaľ podarilo, a to treba naozaj pripomenúť, je uznesenie vlády, ktorým sa zmení pomer pri vymáhaní pohľadávok, to znamená, že sme vyšli v ústrety ľuďom, ktorým ostáva podstatne viac peňazí ako doteraz, pokiaľ sú exekuovaní. Ale toto nie je spomínaná exekučná amnestia.

Naším cieľom je pomôcť približne 1,2 miliónu ľuďom na Slovensku, aby títo ľudia konečne pocítili nejakú pomoc zo strany štátu. Pre naše hnutie Sme rodina je priorita presadzovať to, na čom sme sa dohodli pri skladaní tejto vlády, na čom sme sa dohodli v PVV a čo je základným pilierom nášho predvolebného programu. Po dvoch rokoch rokovaní o exekučnej amnestii mám oprávnený pocit, že niektorí naši koaliční partneri len umelo naťahujú čas a odkladajú jej riešenie do budúcna. Ja, ako člen koaličnej rady a podpredseda hnutia Sme rodina, budem tvrdo žiadať, aby sme napĺňali programové vyhlásenie vlády. Ako som spomínal, my túto tému tlačíme už 6 rokov, čo je možné si overiť jednoduchým spôsobom, a to vo výstupoch v NR SR, tlačových konferenciách a na základe tlaku a debát, ktoré prebiehali s bývalou ministerkou spravodlivosti pani Luciou Žitňanskou. Po týchto rokovaniach prišla bývalá koalícia s osobným bankrotom či čiastočnou úpravou exekučného poriadku vrátane môjho pozmeňujúceho návrhu, ktorým sa znížila odmena exekútora.

Takže pani ministerka spravodlivosti si je vedomá, že táto téma je tu už dlho a má dokonca niekoľko návrhov. My nehovoríme o plošnom odpúšťaní dlhov, my hovoríme o tom, že istina musí byť zaplatená. Bavíme sa tu však o tých úžerníckych úrokoch, poplatkoch a trovách, ktoré sú ľuďom účtované. Nie je normálne, aby za dlh 50 eur exekútor vymáhal 1000 eur. Štát má dosah na približne 50 percent exekučných konaní na Slovensku. Sme pripravení rokovať aj s telekomunikačnými operátormi, bankami, poisťovňami, pretože to je ďalší veľký balík. Nevieme vyriešiť, keď majú medzi sebou dlh dve fyzické osoby, ale bavíme sa tu o riešení dlhov s firmami a štátnymi organizáciami, na ktoré máme nejaký dosah ako štát. Dokonca aj Slovenská komora exekútorov si vie predstaviť debatu o exekučnej amnestii, privítali naše riešenia, vďaka ktorým by mali vyššiu efektivitu výberu peňazí. Preto verím, že pani ministerka konečne prestane svojimi vyjadreniami zavádzať a začne sa venovať téme exekučnej amnestie, ktorá reálne pomôže ľuďom.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články