V Rusku čoraz viac narastá odpor proti vojne

Policajti zatýkajú ženu počas akcie proti ruskému útoku na Ukrajinu, v Omsku. Foto: TASR/AP

Tisíce ruských vedcov a populárnych predstaviteľov zábavného priemyslu sa medzitým podpisujú pod otvorené listy odsudzujúce inváziu ruských vojsk do susedného štátu.

Ako prvý spomedzi vplyvných ruských podnikateľov sa v nedeľu ozval Michail Fridman. Ruský oligarcha, spolumajiteľ Alfa banky a mnohých iných firiem v Rusku, na Ukrajine a v zahraničí, napísal list zamestnancom svojej spoločnosti LetterOne.

„Táto kríza si vyžiada životy a veľmi poškodí dva národy, ktoré boli bratmi stovky rokov. Som úzko spojený ako s ukrajinským, tak aj ruským národom a súčasný konflikt hodnotím ako tragédiu pre oba.“ Fridman zdôraznil, že nejde o politické vyhlásenie, ale „stanovisko podnikateľa zodpovedného za životy tisícok zamestnancov v Rusku, ako aj na Ukrajine“. Oligarcha na záver uviedol, že si „silno želá“ ukončenie vojny na Ukrajine. „Verím, že moji partneri zdieľajú tento názor,“ dodal.

Neskôr sa so svojím protivojnovým stanoviskom pripojil aj Oleg Deripaska, jeden z 200 najbohatších Rusov. Ten na sociálnej sieti Telegram vyzval k ukončeniu bojov na Ukrajine. „Mier je veľmi dôležitý! Rokovania by sa mali začať čo najskôr,“ napísal oligarcha. Deripaska mal v minulosti veľmi blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, no ich vzťah neskôr mierne ochladol.

Proti vojne je aj dcéra Peskova

Na sociálnych sieťach začali už skôr vyjadrovať svoje protivojnové postoje aj viacerí rodinní príslušníci ruských bývalých, ale aj súčasných politikov. Slogan „Nie vojne“ tak na sociálnych sieťach zdieľala napríklad dcéra bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina Taťjana Jumaševová.

Rovnaký slogan však zverejnila aj dcéra hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova Jelizaveta, ako aj jeho bývalá manželka Jekaterina. Hoci Jelizaveta neskôr svoj post zmazala, exmanželka sa jasne vyjadrila, že „ani jeden centimeter pričlenenej zemi nestojí za život ani jedného človeka. Čo ak ten jeden človek bude vaše dieťa? Ste pripravení ho obetovať na oltár svojich ambícií? Ja nie!“ napísala s tým, že bývalého muža bude od útokov chrániť, keďže ten „rozhodnutia neprijíma, len ich interpretuje“.

Taktiež športový bloger Alexej Stoľarov, ktorý je zasnúbený s mladšou dcérou ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, v deň svojich narodenín napísal, že ako dar by si želal „obnovenie mieru“.

Delegátov na klimatickej konferencie OSN medzitým zaskočil Oleg Anisimov, ktorý sa virtuálneho stretnutia zúčastnil ako hlava ruskej delegácie. Prekvapivé vyhlásenie oficiálneho ruského predstaviteľa počas konferencie, ktorá sa konala „za zavretými dverami“, nasledovalo podľa portálu France 24 po tom, ako jeho ukrajinská kolegyňa Svitlana Krakovska prehovorila o situácii na Ukrajine.

„Dovoľte mi sa ospravedlniť menom všetkých Rusov, ktorí nedokázali zabrániť tejto vojne,“ vyhlásil Anisimov v prítomnosti delegátov 195 krajín sveta. „Tí, ktorí vidia, čo sa deje, nedokážu nájsť pre útok na Ukrajinu žiadne ospravedlnenie,“ dodal s tým, že k ukrajinskej delegácii prechováva obrovskú úctu.

„Každý v miestnosti bol skutočne dojatý,“ uviedol pre agentúru AFP jeden z účastníkov konferencie. „Vie, že sa tým vystavil hrozbe. Bolo to veľmi úprimné vyjadrenie,“ dodal ďalší účastník. Na žiadosť AFP o reakciu Anisimov uviedol, že „vyjadril len svoj osobný názor a pohľad“, ktorý „nepredstavuje oficiálne stanovisko Ruskej federácie“.

Vedci, komici aj bežní Rusi v uliciach

Otvorený protest proti vojne sa ozýva naprieč viacerými profesijnými sférami. Už viac ako 3 000 ruských vedcov podpísalo otvorený list odsudzujúci ruskú inváziu na Ukrajinu. „My, ruskí vedci a vedeckí novinári, vyhlasujeme silný protest proti nepriateľským akciám, ktoré začali ozbrojené sily našej krajiny na území Ukrajiny. Tento fatálny krok vedie k obrovským ľudským stratám a podkopáva základy vybudovaného systému medzinárodnej bezpečnosti. Zodpovednosť za rozpútanie novej vojny v Európe leží výlučne na Rusku. Pre túto vojnu neexistuje žiadne racionálne opodstatnenie,“ píše sa okrem iného v liste.

Otvorený list v podobnom znení podpísalo aj viac než 260 ruských komikov. „My, komunita komikov, sa staviame proti vojne, ktorá teraz prebieha na území Ukrajiny. Naše poslanie je doslova zamerané na to, aby sa ľudia pozerali na svoje problémy z iného uhla pohľadu, smiali sa a tešili sa. Sú však veci a javy, ktoré z akéhokoľvek uhla pohľadu vyvolávajú len jedny emócie: strach, hnev, pocit straty a bezmocnosti. A jedným z týchto fenoménov je vojna. Ľudia umierajú, mestá sú ničené, vo vnútri každého, kto nie je schopný ovplyvniť situáciu, sa usadzuje panika a strach. Človek má schopnosť hovoriť, aby sa mohol rozprávať a rokovať. Preto vás vyzývame, aby ste zastavili nepriateľské akcie na území Ukrajiny a vyriešili nezhody prostredníctvom rokovaní.“

V ruských mestách popritom aj napriek zákazu pokračujú masové protesty proti vojne na Ukrajine. Ruské bezpečnostné zložky na nich za tri dni zadržali už viac než 6 000 osôb.


Ďalšie články