Putin prikázal uviesť jadrové sily do stavu bojovej pohotovosti. Ukrajina súhlasí s rokovaniami v Bielorusku

Vladimir Putin Na snímke ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok 21. februára 2022 prihovára k národu v Kremli v Rusku. Foto: TSR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin prikázal uviesť jadrové strategické sily do stavu bojovej pohotovosti. Informuje o tom ruská agentúra Ria Novosti. Putin to odôvodnil tým, že krajiny Západu nielen zavádzajú proti Rusku ekonomické sankcie, ale zároveň NATO podniká agresívne kroky.

„Nariaďujem ministrovi obrany a náčelníkovi generálneho štábu ruských ozbrojených síl uviesť odstrašujúce sily ruskej armády do zvláštneho režimu bojovej služby,“ povedal Putin v televíznom vystúpení.

Šéf Kremľa na stretnutí s ministrom obrany Sergejom Šojguom a náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom obvinil vedúce krajiny NATO z „agresívnych vyhlásení“ s tým, že Západ uvalil prísne finančné sankcie na Rusko vrátane samotného prezidenta.

Jeho nariadenie zvyšuje hrozbu, že napätie okolo ruskej invázie na Ukrajinu by mohlo viesť k použitiu nukleárnych zbraní. Pripomína, že ruský líder tento týždeň pohrozil tvrdou odvetou proti každej krajine, ktorá priamo zasiahne do konfliktu na Ukrajine.

https://standard.sk/174996/analytik-nariadenie-putina-ulahci-odpalenie-jadrovych-zbrani-ide-vsak-o-varovanie-vie-ze-nato-by-rusko-znicilo/

13:30 Ukrajina tvrdí, že odrazila ruský útok na Charkov

Ruská jednotka, ktorá prenikla do druhého najväčšieho mesta na Ukrajine údajne nebola početná. Ukrajinská strana tvrdí, že mesto má pod kontrolou.

13:53 Rusko: Ukrajina súhlasila s rokovaniami v Bielorusku

Ukrajina súhlasila s rokovaniami s ruskou stranou v bieloruskom meste Homeľ. Oznámil to poradca ruského prezidentka Vladimir Medinskij, ktorého cituje agentúra Ria Novosti. Ako informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, súhlasu Ukrajincov údajne predchádzal rozhovor bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka s ukrajinským prezidentom Volodymirom Zelenským.

Kancelária ukrajinského prezidenta vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram uviedla, že ukrajinská a ruská delegácia sa stretnú „bez predbežných podmienok“ neďaleko rieky Pripiať na ukrajinsko-bieloruskej hranici.

13:52: Premiér: Ponúkli sme Bratislavu ako miesto na mierové rokovania

Slovensko ponúklo ukrajinskej a ruskej strane mesto Bratislava ako miesto na mierové rokovania. Pred nedeľným rokovaním vlády to vyhlásil premiér SR Eduard Heger (OĽANO). „Ukrajina nebojuje za seba, ale aj za nás. Muži v odvahe bojujú za naše hodnoty. Za hodnoty slobody, demokracie, za právo rozhodnúť sa o svojej budúcnosti,“ povedal Heger s tým, že pre Ukrajinu chcú mier, a to je dôvod, prečo Bratislavu ponúkol ako miesto mierového rokovania.

13:25 Bielorusko sa plánuje pripojiť k ruskej invázii, tvrdí ukrajinský exminister obrany

Je veľmi pravdepodobné, že Bielorusko sa pripojí k invázii Ruska na Ukrajinu. Z Bieloruska prichádzajú správy, že jednotky bieloruských parašutistov nastupujú na lietadlá, ktoré by ich mali dopraviť na ukrajinské územie. Vyhlásil to bývalý ukrajinský minister obrany Andrii Zagorodniuk, ktorého cituje britský denník Guardian.

13:23 Prezidentka: Nastal čas poskytnúť Ukrajine perspektívu členstva v EÚ

Prezidentka SR Zuzana Čaputová je za to, aby Európska únia poskytla perspektívu členstva Ukrajine. Vyplýva to z jej vyjadrenia na sociálnej sieti.

„Slováci potvrdili svoju európsku voľbu v dlhom a náročnom prístupovom procese s Európskou úniou. Ukrajinci si už dávno zvolili svoj európsky kurz a my musíme konečne reagovať: nastal čas udeliť Ukrajine perspektívu členstva v EÚ,“ napísala Čaputová.

https://standard.sk/174897/nad-ruski-technici-ktori-sa-staraju-o-stihacky-mig-29-na-sliaci-su-pod-kontrolou/

12:56 Scholz: Svet po ruskej invázii na Ukrajinu vstúpil do „novej éry“

Svet po ruskej invázii na Ukrajinu vstúpil do „novej éry“, uviedol v nedeľu nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. Otázka, ktorej západní spojenci čelili, bola tá, či dokážu zhromaždiť dostatok sily na to, aby stanovili hranice pre „vojnových štváčov“ ako je ruský prezident Vladimir Putin, poznamenal Scholz na osobitnom zasadaní spolkového parlamentu. „V podstate ide o to, či moc dokáže zlomiť právo,“ dodal.

Ťažké sankcie uvalené západnými spojencami na Rusko v dôsledku jeho invázie na Ukrajinu však už prejavujú svoj účinok, uviedol ďalej Scholz. Zároveň upozornil, že môžu prísť aj ďalšie blokády v prípade, že Moskva nebude schopná zmeniť kurz. „Už za uplynulý týždeň sa ruské akciové trhy prepadli o viac než 30 percent. To ukazuje: naše sankcie fungujú,“ povedal Scholz. „A vyhradzujeme si právo uvaliť ďalšie,“ upozornil.

Príslušníci civilnej obrany pripravujú Molotovov koktail. Foto: TASR/AP

12:31 Ukrajina podala na Medzinárodnom súdnom dvore žalobu proti Rusku

Ukrajina podala na Rusko žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore v holandskom Haagu, oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev hlavný súdny orgán OSN žiada, aby Rusku nariadil okamžite zastaviť vojenské aktivity.

VIDEO Zničené ukrajinské lietadlá po leteckom útoku Ruska v Ivano-Frankivsku

11:40 UNHCR: Z Ukrajiny ušlo pred vojnou už najmenej 200 000 ľudí

Viac než 200 000 ľudí prešlo doposiaľ z Ukrajiny do jej susedných krajín v dôsledku prebiehajúceho vojenského konfliktu s Ruskom, uviedol v nedeľu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

VIDEO: Zničené ruské vozidlá GAZ Tigr v Charkove

11:27 Lukašenko vyzval Ukrajinu, aby prijala ponuku Ruska na rozhovory

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko vyzval v nedeľu Ukrajinu, aby prijala ponuku Ruska na rozhovory a „neprišla o svoju štátnosť“.

Rusko predtým oznámilo, že jeho delegácia prišla do bieloruského mesta Homeľ, kde „čaká na Ukrajincov“. Kyjev však opätovne odmietol Bielorusko ako miesto mierových rokovaní s tým, že napomáha ruskej invázii a nemožno ho tak považovať za neutrálneho sprostredkovateľa.

VIDEO: Opustená ruská vojenská technika neďaleko mesta Sumy.

VIDEO: Obyvatelia obce Ičnya na severe Ukrajiny zablokovali prejazd ruských tankov

11:17 Trussová: Vojna na Ukrajine môže trvať roky

Rusko-ukrajinský konflikt by mohol trvať roky a svet musí byť pripravený na to, že sa Moskva „bude snažiť používať ešte horšie zbrane“. Uviedla to v nedeľu britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

„Obávam sa, že to bude dlhé, mohlo by to byť viacero rokov. Rusko má silné vojenské sily a my vieme, že Ukrajinci sú statoční, sú odhodlaní brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť a sú odhodlaní bojovať,“ povedala Trussová pre televíziu Sky News.

Trussová zdôraznila, že nedôveruje „takzvaným snahám“ Ruska o rokovaní s Kyjevom. „Vieme, že Rusi počas celých diplomatických rozhovorov, ktoré sme viedli, klamali. Ak to Rusi myslia s rokovaniami vážne, musia stiahnuť svojich vojakov z Ukrajiny,“ povedala ministerka. „Nemôžu rokovať so zbraňou namierenou na hlavu Ukrajincov.“

ZOSTRELENÉ UKRAJINSKÉ LIETADLO SU-25UB

11:17 Ruský bankový systém je stabilný aj po nových sankciách, tvrdí centrálna banka

Ruský bankový systém zostal stabilný po množstve nových sankcií zameraných na finančné inštitúcie v krajine. Uviedla to v nedeľu ruská centrálna banka. Banka informovala tiež, že pri repo aukciách, ktoré plánuje uskutočniť v pondelok (28. 2.), nebude existovať žiadny limit. Podstatne tiež zvýši rozsah cenných papierov, ktoré možno použiť ako kolaterál na získanie úverov od centrálnej banky. Dodala, že bankové karty fungujú normálne a klienti sa môžu kedykoľvek dostať k svojim finančným prostriedkom.

11:16 Putin už nie je čestným prezidentom Medzinárodnej džudistickej federácie

Ruský prezident Vladimir Putin už nie je čestným prezidentom Medzinárodnej džudistickej federácie (IJF). Z tejto funkcie bol suspendovaný v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, oznámila v nedeľu federácia.

VIDEO: Ruskí vojaci dávajú dole ukrajinskú vlajku, údajne v meste Pavlopiľ

https://twitter.com/200_zoka/status/1497872793316347911

10:40 Kremeľ: Vojenské operácie budú pokračovať napriek možným rokovaniam s Ukrajinou

Rusko bude pokračovať vo svojej vojne proti Ukrajine napriek možným rokovaniam s touto susednou krajinou, uviedol v nedeľu Kremeľ.  „Ukrajinskú stranu sme upozornili, že vojenská operácia tentokrát nebude pozastavená, ako sa stalo včera,“ povedal podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS v nedeľu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.  

Podľa jeho vyjadrení už ruská delegácia odcestovala na rokovania s predstaviteľmi Ukrajiny do bieloruského mesta Gomel. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však rokovania v Bielorusku odmietol s tým, že táto krajina nie je neutrálna. Rusko a Ukrajina už v piatok skúmali možnosť rokovaní o ukončení vojny. V tomto čase ruský prezident Vladimir Putin postup ruských jednotiek na Ukrajine podľa vyjadrení Kremľa dočasne pozastavil, píše DPA.

Ukrajinskí vojaci neďaleko Charkova. Foto: TASR/AP

10:06 Zelenskyj: Rusko útočí na obytné oblasti na Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Moskva bombarduje  obytné oblasti na Ukrajine, keď sa jej vojenské sily snažia preniknúť hlbšie na územie krajiny. Informovali o tom agentúra AFP a stanica Sky News.

„Uplynulá noc na Ukrajine bola brutálna, znova streľba, bombardovanie obytných oblastí, civilnej infraštruktúry,“ uviedol Zelenskyj vo videoodkaze zverejnenom na internete. Podľa jeho slov ruské sily útočia aj na oblasti, kde nie je žiadna vojenská infraštruktúra, a útočia na „všetko“ vrátane sanitiek.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Moskva bombarduje obytné oblasti na Ukrajine. Foto: TASR/AP

10:05 Ukrajina zakladá medzinárodnú légiu, Putin hovorí o hrdinstve ruských jednotiek

Zelenskyj prostredníctvom sociálnych médií vyzval „všetkých, ktorí sa chcú pridať k obrane Ukrajiny, Európy a sveta“, aby prišli bojovať po boku Ukrajincov. Vo vyhlásení sa uvádza, že cudzinci môžu podľa ukrajinskej legislatívy vstúpiť do jednotiek územnej obrany ukrajinskej armády, pričom vzniká samostatná divízia nazvaná „medzinárodná légia na územnú obranu Ukrajiny“.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým vystúpil v krátkom televíznom príhovore. Vo svojom prvom vystúpení na verejnosti od piatka znova označil vpád na Ukrajinu za „špeciálnu operáciu na poskytnutie pomoci ľudovým republikám Donbasu“ a vyzdvihol „hrdinstvo“ ruských špeciálnych jednotiek bojujúcich na Ukrajine, informoval denník Guardian.

09:25 Ukrajina odmietla Bielorusko ako miesto rozhovorov s Ruskom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Kyjev je na mierové rozhovory s Ruskom pripravený, nie však v Bielorusku, ktoré umožnilo ruským jednotkám vstúpiť na Ukrajinu cez svoje územie.

Zelenskyj vo videopríhovore spomenul ako alternatívne miesta rozhovorov konkrétne Varšavu, Bratislavu, Istanbul, Budapešť a Baku, informuje AP. Možné sú podľa neho aj iné lokality.

08:41 Ruská diplomatická delegácia dorazila do Bieloruska, čaká na Ukrajincov

Ruská delegácia pozostávajúca zo zástupcov rôznych ministerstiev Ruskej federácie dorazila do bieloruského mesta Gomel. Ako informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, Rusi čakajú na príchod zástupcov ukrajinskej strany.

https://standard.sk/174717/varovne-rusko-cinske-medove-tyzdne/

07:43 Sirény varujúce pred náletmi sa rozozvučali nad mestami Rivne a Luck

Sirény varujúce pred možným náletom sa v nedeľu okolo 06.00 h rozozvučali aj v meste Rivne na západe Ukrajiny a v Luck na severozápade krajiny. Situácia v Kyjeve je pokojná, hlavné mesto je plne pod kontrolou ukrajinskej armády a jednotiek územnej obrany, ubezpečil v nedeľu podľa denníka Guardian prvý viceprimátor mesta Kyjev Mykola Povoroznyk. V noci na nedeľu Kyjev čelil leteckým i raketovým útokom ruských síl.

07:44 Ruská armáda obkľúčila Cherson a Berďansk

Ruská armáda obkľúčila mestá Cherson a Berďansk nachádzajúce sa na juhu Ukrajiny, informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Uviedlo, že ruské sily zničili 975 vojenských objektov, 223 tankov a 28 lietadiel.

Snímka z prehliadky príslušníkov bezpečnostných síl a vojenskej techniky v Groznom 25. februára 2022.. Foto: TASR/AP

07:29 Ruské jednotky vstúpili do Charkova,

Ruským jednotkám sa v nedeľu ráno podarilo vstúpiť do Charkova, druhého najväčšieho mesta Ukrajiny. Šéf charkovskej regionálnej správy Oleh Sinehubov uviedol, že ľahké vojenské vozidlá „vtrhli do mesta“ a zdá sa, že ruskí vojaci sú už v jeho centre.

 Obyvateľov mesta Sinehubov vyzval, aby nevychádzali z bytov a domov. „Neopúšťajte úkryty! Ozbrojené sily Ukrajiny likvidujú nepriateľa. Žiadame civilistov, aby nevychádzali do ulíc.“

06:24 Na protivojnových protestoch v Rusku sa opäť zatýkalo

Pouličné protesty proti vojne na Ukrajine sa v Moskve, Petrohrade a ďalších ruských mestách obnovili aj v sobotu, pričom ľudia vyšli do ulíc i napriek masovému zatýkaniu vo štvrtok a piatok. Podľa OVD-Info, skupiny pre ľudské práva, ktorá sleduje politické zatýkanie, bolo v sobotu v 34 ruských mestách na protivojnových protestoch zadržaných najmenej 460 ľudí vrátane viac ako 200 v Moskve.

Medzi zadržanými v meste Belgorod na západe Ruska pri hraniciach s Ukrajinou boli aj dvaja novinári rozhlasovej stanice Rádio Sloboda (RFE/RL). Po niekoľkých hodinách ich polícia prepustila na slobodu.  

06:04 Ukrajinské úrady zriadili informačnú linku pre príbuzných ruských vojakov

Telefonická linka určená pre rodiny ruských vojakov, ktorú zriadili ukrajinské úrady, je doslova zaplavená hovormi. Informovala o tom v noci na nedeľu spravodajská stanica BBC, ktorá sa odvolala na v angličtine písaný web Kyiv Independent. Linka sa volá „Vráť sa živý z Ukrajiny“ a v sobotu ju spustilo ukrajinské ministerstvo obrany.

„Na tejto telefónnej linke môžete zistiť, či sú vaši príbuzní stále nažive, či sú zajatí, zranení, a môžete sa dohodnúť, kedy a ako si prevezmete telo svojho zosnulého príbuzného,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ. Ministerstvo obrany uviedlo, že v záujme „zastavenia vrahov z Kremľa“ je potrebné, aby sa o stratách v radoch vojakov a dôstojníkov ruskej armády dozvedelo čo najviac ľudí.

Rusko medzičasom prvýkrát priznalo smrť svojho vojaka padlého v bojoch na Ukrajine. Je ním dôstojník ruskej armády Nurmagomed Gadžimagomedov. Sústrasť rodine vyjadril najvyšší predstaviteľ Dagestanu Sergej Melikov, informoval v noci na nedeľu web Nexta.

05:05 Boje v Kyjeve si vyžiadali život šesťročného chlapca; obeť hlásia aj z Charkova

Boje, ktoré sa odohrávajú v ukrajinskej metropole Kyjev, si v sobotu večer vyžiadali život šesťročného chlapca a niekoľko zranených ukrajinských civilistov. V nedeľu o tom informovala televízia CNN, ktorá sa odvolala na miestne lekárske zdroje.

Chlapec zahynul pri streľbe, ku ktorej došlo na západe Kyjeva. Lekár miestnej nemocnice uviedol, že medzi zranenými sú dvaja tínedžeri a traja dospelí.

Ďalšiu obeť hlásia z mesta Charkov, kde delostrelecká paľba v sobotu večer zasiahla deväťposchodový bytový dom, pričom prišla o život jedna žena. Záchranná služba podľa CNN uviedla, že budova bola značne poškodená. Do bezpečia sa podarilo evakuovať asi 80 ľudí, z ktorých väčšina sa ukrývala v suteréne budovy.

Medzičasom Organizácia Spojených národov oznámila, že zdokumentovala 240 civilných obetí invázie ruských jednotiek na Ukrajinu, pričom je 64 spomedzi nich sú obete na životoch. OSN priznala, že počty padlých sú v skutočnosti zrejme „podstatne vyššie“, pretože stále zostáva veľa správ o obetiach, ktorých úmrtie ešte len musí byť potvrdené, informovala v nedeľu agentúra AP.

Na snímke ukrajinský vojak kráča okolo horiaceho vojenského vozidla. Foto: TASR/AP

04:48 Ukrajinská vláda vytvára „IT armádu“ a chce bojovať na „kybernetickom fronte“

 Ukrajinský minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov v sobotu na sociálnej sieti Twitter informoval, že vláda v Kyjeve „vytvára IT armádu“, aby „pokračovala v boji na kybernetickom fronte“.

Ako v noci na nedeľu uviedla spravodajská televízia CNN, Fedorov zverejnil toto oznámenie aj v aplikácii na odosielanie správ Telegram, pričom nabádal hackerov na kybernetické útoky na kľúčové ruské energetické firmy a finančné firmy.

04:09 Ukrajinskí obrancovia Hadieho ostrova sú možno nažive

 Obrancovia ukrajinského Hadieho ostrova v Čiernom mori sú možno stále nažive. Ak je to tak, potom sú zrejme vojnovými zajatcami ruskej armády. Podľa spravodajskej televízie CNN to v sobotu uviedla Štátna pohraničná stráž Ukrajiny (DPSU).

„Sme pevne presvedčení, že všetci ukrajinskí obrancovia Hadieho ostrova môžu byť nažive,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj DPSU v piatok uviedli, že všetci ukrajinskí vojaci padli v boji o  malý ostrov.

https://standard.sk/174738/ukrajinski-obrancovia-hadieho-ostrova-su-mozno-nazive-v-ruskom-zajati/

02:28 Zásah dostali sklad ropných látok pri Kyjeve a plynovod pri Charkove

Z periférií ukrajinskej metropoly Kyjev hlásili v nedeľu skoro ráno dve veľké explózie, informovala spravodajská televízia CNN s tým, že zásah dostal veľký sklad ropy v meste Vasyľkiv, kde sa nachádza aj letisko.

Táto oblasť bola podľa ukrajinských predstaviteľov dejiskom ťažkých bojov už v piatok večer. Miestne médiá informovali, že zásah ropného skladu vo Vasyľkive potvrdila aj primátorka mesta Natalija Balasynovičová i poradca ukrajinskej vlády Anton Heraščenko. Na mieste ich overil aj štáb CNN.

Médiá dodali, že zásah ropného skladu môže vyvolať rozsiahlu technologickú a environmentálnu katastrofu.

V meste Charkov ruské jednotky vyhodili do vzduchu plynovod, na svojom konte na sociálnej sieti Twitter o tom informovala Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny. Tento úrad súčasne zdôraznil, že „nejde o jadrový útok, hoci výbuch tak vizuálne vyzerá“. Vo videu, ktoré sprevádza text, totiž vyzerá oblak dymu ako typický jadrový „hríb“.

https://standard.sk/173698/ruskej-armade-nariadili-rozsirit-ofenzivu-na-ukrajine-nemecko-napokon-doda-kyjevu-aj-zbrane/

 tasr, ste


Ďalšie články