Prieskum: Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje Rusku 62 percent Slovákov

Ruské vojská útoèia na Kyjev Ukrajinskí vojaci prechádzajú okolo trosiek horiaceho vojenského vozidla v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje Rusku viac ako 62 percent Slovákov. Dvadsaťpäť percent ľudí zastáva názor, že za konflikt sú zodpovedné USA.

Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje 8,9 percenta Slovákov medzinárodnej organizácii NATO. Vinníkmi sú aj Ukrajina (7,8 percenta) a Európska únia (päť percent). Respondenti mohli súčasne označiť aj viac odpovedí, vyše 16 percent z nich sa nevedelo alebo nechcelo vyjadriť.

Zodpovednosť za vojnu Rusku pripisuje 79 percent respondentov z Bratislavského kraja. Vysokú mieru zodpovednosti prisudzujú Kremľu aj ľudia z Trnavského (71 percent) a Trenčianskeho kraja (66 percent). Rusko ako vinníka vidia viac v Košickom kraji (66 percent), v Nitrianskom kraji to tak vidí 59 percent ľudí.

Viac ako štvrtina ľudí je presvedčená, že dôsledkom vojny na Ukrajine nebude v blízkej budúcnosti vojna na Slovensku. Takmer polovica respondentov si myslí, že vojna „asi nebude.“ Trinásť percent ľudí uviedlo, že vojna „asi bude“ a len tri percentá ju očakávajú s určitosťou.

Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre Hospodárske noviny. Realizoval sa na vzorke tisíc respondentov v piatok (25. 2.).

(tasr)


Ďalšie články