Aplikácia Nosh pomáha redukovať potravinový odpad vo vašej domácnosti jednoduchým spôsobom

nosh-potraviny-2 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Čím viac potravín sa nachádza v domácnosti, tým ťažšie je ustriehnuť, ktoré z nich ešte sú pred dátumom minimálnej trvanlivosti a ktoré už zostali nedotknuté príliš dlho. Ľahko tak vzniká zbytočný potravinový odpad.

Pre ľudí, ktorým často robí vrásky na čele vyhadzovanie jedla za to, že naň jednoducho zabudli, je tu aplikácia Nosh zameraná na redukovanie odpadu. Dostupná je pre smartfóny s operačným systémom Android a iOS.

Sprievodca aplikáciou na uvítanie

Štandardným postupom vývojárov je zoznámiť nového používateľa s prostredím aplikácie a jej funkciami. Tím stojaci za aplikáciou Nosh zvládol svoju úlohu na jednotku. Hneď po otvorení na vás čaká niekoľko jednoduchých obrázkov ilustrujúcich základné funkcie a možnosti.

Foto: Martin Minka

Prihlásenie či vytvorenie konta nie je nutné, jazyk sa nedá zvoliť iný než angličtina. To však nie je problém, pokiaľ si názvy potravín zadávate v slovenskom jazyku.

Zoznam potravín sleduje dátum spotreby potravín

Celkom stručne povedané sa prostredie Nosh skladá iba zo zoznamov a možností pridať do nich nové položky. Prvý z nich je zoznam potravín, oveľa rozsiahlejší a dôležitejší z dvoch prítomných. Obsahuje totiž všetky potraviny, ktoré do aplikácie zapíšete.

Jeho funkciou je poskytovať vám prehľad o stave potravín vo vašej domácnosti. Delí ich na tri kategórie podľa toho, ako blízko dátumu spotreby sú. Červeným výkričníkom sú potraviny, ktoré sa nachádzajú deň pred spotrebou, žltým potraviny pod tri dni do spotreby a fialový palec majú tie potraviny, ktorým zostávajú aspoň štyri dni do skončenia minimálnej trvanlivosti.

Pridávanie a kategorizácia nakúpených potravín

Čerstvo nakúpené potraviny môžete do zoznamu pridať odfotením pokladničného bloku, čiarového kódu na konkrétnom tovare alebo manuálne. Po manuálnom pridávaní budete musieť siahnuť zakaždým, keď sa aplikácií nepodarí rozpoznať druh tovaru. Každopádne ide o rýchly a jednoduchý proces, ktorý sa hravo môže stať rutinou po nákupe.

Zaujímavosťou je kategorizovanie potravín podľa toho, kde budú uskladnené. Na výber je chladnička, mraznička, komora a lieky, prípadne môže byť dané jedlo označené ako nekategorizované.

Nákupný zoznam a návrhy receptov

Druhú sekciu v Nosh vyhradili vývojári pre nákupný zoznam. Patrí medzi najjednoduchšie dostupné zoznamy, napriek tomu je jeho používanie iné. Vďačí za to hlavne dizajnu, ktorý dotvára pozitívny dojem používateľa. K pridaným položkám je možné zadať aj želaný počet, za vybavenú sa označuje symbolom fajky naľavo.

V prípade, že sa vám náhle v zásobách vyskytne viacero potravín s blížiacim sa dátumom spotreby, môžete si v aplikácii vyhľadať vhodný recept, pri ktorom ich použijete. Aj takýmto inteligentným spôsobom chce Nosh redukovať potravinový odpad.

Nosh: Dobre fungujúce stelesnenie peknej myšlienky

Tematika potravinového odpadu je na osobitný článok, Nosh je však dôkazom toho, že jej prevedenie do praxe môže byť nápadité a príjemné. Svojím vzhľadom a fungovaním dokáže osloviť mnoho nových používateľov, ktorí nakoniec profitujú z efektívnejšieho využívania svojich zásob potravín.


Ďalšie články