Obranu Slovenska majú posilniť nemeckí a holandskí vojaci, ako aj systém protivzdušnej obrany Patriot

Systém protivzdušnej obrany Patriot. Na snímke z Litvy je 10. protivzdušná obrana US Army. Foto: TASR/AP Systém protivzdušnej obrany Patriot. Na snímke z Litvy je 10. protivzdušná obrana US Army. Foto: TASR/AP

Obranu Slovenska by malo posilniť približne 1 200 zahraničných vojakov NATO. Spoločne s 300 príslušníkmi Ozbrojených síl SR by tvorili takzvanú jednotku predsunutej prítomnosti NATO. Po sobotnom rokovaní vlády to oznámil minister obrany SR Jaroslav Naď s tým, že návrh na odsúhlasenie prítomnosti zahraničných vojakov NATO v SR predloží v najbližších týždňoch vláde a následne aj parlamentu.

Minister zároveň vyhlásil, že Nemecko dodá na Slovensko systém Patriot na posilnenie protivzdušnej obrany. „Nemecko bude robustne participovať na jednotke predsunutej prítomnosti, a to dodaním systému Patriot. Spoločne s Holandskom vyšlú aj personál a spoločne budú súčasťou vytvorenej jednotky na území SR,“ povedal Naď.

Slovensko v prípade posilnenia svojej obrany je podľa ministra vo finálnej fáze dohôd aj s inými krajinami, ako Česko, Poľsko či Slovinsko. „Požiadali sme aj Spojené štáty americké (USA), či nám vedia poskytnúť sofistikovaný systém, a to pasívne senzory na ochranu hranice,“ spresnil šéf rezortu obrany. Ak to USA odsúhlasia, prišla by spolu so systémom na Slovensko i 40-členná jednotka, ktorá sa oň bude starať.

Ak sa ministerstvu obrany podarí dosiahnuť všetky dohody, na územie SR by mali od spojencov prísť zadarmo vojenské technológie v hodnote viac ako jednej miliardy eur. Vojaci NATO by podľa Naďa mali pôsobiť na Slovensku vo viacerých lokalitách, primárne vo vojenských výcvikových priestoroch a existujúcich základniach.

Premiér SR Eduard Heger potvrdil, že sa ministrovi obrany podarilo vyrokovať prítomnosť spojeneckých vojakov i zabezpečenie najmodernejšej vojenskej techniky na územie SR. Zároveň slovenskú verejnosť ubezpečuje, že zahraniční vojaci NATO sem neprídu bojovať. „Nepočítame s tým a verím, že takýto stav nenastane. Tieto vojenské jednotky tu budú, aby chránili bezpečnosť obyvateľstva SR, aby nastolili mier, nie aby šli do ďalšieho boja,“ skonštatoval premiér.

Predseda vlády sa na sociálnej sieti poďakoval nemeckej a holandskej vláde za prísľub vojenskej pomoci. Slovensko tak podľa neho môže výrazne zvýšiť ochranu vzdušného priestoru. „Strategické objekty vrátane našich jadrových elektrární a chemických tovární musíme dôkladne chrániť,“ poznamenal s tým, že protiraketový systém Patriot je presne to, čo teraz SR potrebuje. Tento systém podľa premiéra nedopustí žiadnym útočným ani zablúdeným strelám, aby spôsobili na území Slovenska škody a nešťastie.  

Systém Patriot využíva viacero európskych krajín, ale aj Japonsko, Kuvajt a Izrael

Obranný systém Patriot s antiraketami dokáže detekovať, sledovať a ničiť lietadlá vrátane bezpilotných, riadené strely aj taktické balistické strely.

Mobilný raketový systém využívajú strely dlhého doletu typu zem-vzduch s operačným dosahom až 160 kilometrov. Systém vyvinula americká spoločnosť Raytheon začiatkom 60. rokov. Od roku 1984 je vo výzbroji armády USA. Používal sa napríklad v roku 1990 počas prvej vojny v Perzskom zálive. Okrem USA a viacero európskych krajín systém využívajú aj Taiwan, Izrael, Japonsko, Kuvajt a Saudská Arábia.

Ako prvá z krajín strednej, východnej a severnej Európy, vrátane Pobaltia zadovážilo Patriot Poľsko, a to v roku 2018. Dohodu na dodávky dvoch kompletných batérií systému Patriot má mať poľská armáda k dispozícii do konca roku 2022. Protivzdušný systém stredného dosahu Poľsko kúpilo za 4,75 miliardy amerických dolárov.

Za nimi nasledovalo v tom istom roku Švédsko, ktorý americký raketový systém protivzdušnej obrany označilo za spoľahlivý a schopný bojovať proti balistickým robotom. Obe krajiny sa pripojili k vtedajšej skupine 15 krajín, ktoré disponovali systémom Patriot. Z európskych krajín ešte pred Poľskom mali Patriot vo výzbroji Nemecko, Holandsko, Grécko a Španielsko. O nákupe uvažovalo v tom čase aj Rumunsko, ktoré si obranný systém zadovážilo v roku 2020.

Remišová i Pellegrini vítajú posilnenie slovenskej obrany vojakmi NATO

Vzhľadom na členstvo Slovenska v Severoatlantickej aliancii (NATO) máme povinnosť ochraňovať jej hranice. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to vyhlásil líder Hlasu-SD a poslanec parlamentu Peter Pellegrini. Jeho strana súhlasí s pomocou vojsk NATO na našom území. Tento krok víta aj vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Pripomenula, že Slovensko je v bezpečí vďaka členstvu v NATO. Vojaci NATO by podľa nej mali prísť postupne v priebehu najbližších týždňov.

„Tieto jednotky k nám prídu čo najskôr. Najskôr prebehnú všetky procesy tak, ako to vyžaduje legislatíva. Bude to schválené vládou, na najbližšej parlamentnej schôdzi to bude schválené Národnou radou SR a následne v priebehu dní, týždňov postupne budú prichádzať tieto jednotky na Slovensko,“ informovala Remišová. Ubezpečila, že Slovensko je chránené spoločnou ochranou spojeneckých síl.

Slovenská armáda nemá podľa Pellegriniho možnosti na ochranu východnej hranice NATO. Dodal, že Hlas podporí prítomnosť protivzdušnej a protiraketovej obrany.

(tasr)


Ďalšie články