Obavy leteckých fanúšikov sa naplnili. Rusi zničili najväčšie lietadlo na svete Antonov An-225

An-225 Mrija vzlieta z letiska v Gostomeli Ilustračný záber. Foto: AP/TASR

AKTUALIZOVANÉ Hoci to v súčasnej situácii môže vyznieť ako nepodstatné, leteckí fanúšikovia mali počas ruskej invázie na Ukrajinu obavy aj o najväčšie nákladné lietadlo na svete Antonov An-225, prezývané tiež Mrija. Ešte v sobotu sme vás informovali, že tento obrí stroj, ktorého domovským letiskom je Hostomeľ pre Kyjeve, je v poriadku. V nedeľu to už neplatilo.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu oznámil, že ruskí vojaci pri útočení na Ukrajine zničili najväčšie lietadlo na svete, Antonov An-225. Informovala o tom britská stanica BBC na svojom webe.

Antonov An-225 s názvom Mrija (po ukrajinsky sen) bol zničený počas bojov na letisku Hostomeľ neďaleko hlavného mesta Kyjev.

Kuleba na Twitteri napísal: „Rusi síce zničili našu Mriju. Ale nikdy nezničia náš sen o silnom, slobodnom a demokratickom európskom štáte. Zvíťazíme!“

Čo sa dialo predtým

Hostomeľské letisko je strategickým bodom ležiacim na predmestí Kyjeva. Prevádzkuje ho skupina firiem Antonov. Pre svoju polohu sa stalo miestom tvrdého boja medzi ruskou a ukrajinskou armádou a správy o tom, kto ho ovláda, sa rôznili.

Priebežné mediálne informácie o bojoch na letisku, ako aj videá na sociálnych sieťach poskytovali od začiatku vpádu ruských vojsk na Ukrajinu priestor na obavy o „osud“ stroja s označením UR-82060, ktorý tam naposledy pristál 5. februára 2022.

https://twitter.com/NatashaBertrand/status/1496849053824471041

Strach umocnilo aj vyjadrenie hovorcu, ktorý pre portál Simple Flying nemohol potvrdiť ani vyvrátiť žiadne informácie, keďže personál bol v tom čase evakuovaný. Obavy leteckých nadšencov nakoniec v sobotu utíšil pilot Dmytro Antonov, ktorý údajne potvrdil, že lietadlo zostalo “nedotknuté”. To už, bohužiaľ, v nedeľu neplatilo.

Antonov An-225 bol od dokončenia výroby pred 33 rokmi najväčším lietadlom na svete a zároveň jediným svojho druhu, keďže dokončenie druhého modelu by bolo finančne nemožné, pripomína Simple Flying vyjadrenie výkonného riaditeľa firmy Antonov z leta roku 2020.

Lietadlo držalo 124 svetových rekordov. Súčasťou jeho konštrukcie boli aj tri prúdové motory na každom krídle a bizarne veľký počet kolies. Stroj mal dĺžku 84 metrov, výšku 18 metrov a rozpätie krídel 88 metrov. Podľa BBC bol jeho nákladný priestor taký dlhý, ako bol prvý let bratov Wrightovcov (približne 43 metrov). Pôvodne sa konštruoval na prepravu sovietskeho raketoplánu Buran, no reálne sa neskôr používal na prepravu nadrozmerných materiálov.


Ďalšie články