Od soboty sa masívne rušia mnohé protipandemické opatrenia. Čoho sa zmeny týkajú?

Skonèil sa zákaz noèného vychádzania, reštaurácie môžu by otvorené dlhšie Ilustračné foto. TASR/František Iván

Od soboty sa pre covid bezpríznakových ľudí uvoľňujú opatrenia v školách. Výrazne sa menia aj opatrenia pri hromadných podujatiach, v reštauráciách, hoteloch, na kúpaliskách, wellness zariadeniach, ako aj v obchodných domoch.

Bezpríznakoví žiaci, pedagogickí a odborní zamestnanci nemusia ísť do izolácie, ak prišli v škole do úzkeho kontaktu s covid pozitívnym. Od soboty (26. februára) sa zruší povinná karanténa. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

„Povinná karanténa po úzkom kontakte s pozitívnym sa od 26. februára 2022 nebude vzťahovať na žiakov základných a stredných škôl, deti v materskej škole alebo v obdobnom zariadení a na pedagogických a odborných zamestnancov,“ priblížila hovorkyňa.

Podľa doteraz platných pravidiel museli ísť všetci nezaočkovaní a neprekonavší učitelia aj žiaci do karantény. Ich zaočkovaní/prekonavší kolegovia a žiaci ostávali učiť ďalej. Nemuseli sa dokonca ani testovať, len nosiť týždeň respirátor FFP2.

Stačí si prekryť horné dýchacie cesty

Osoby, ktoré dovŕšili šesť rokov života, musia mať po kontakte s pozitívnou osobou následne na verejnosti desať dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom. Deti a žiaci ho môžu v škole a školskom zariadení nahradiť rúškom. „Úzke kontakty musia ďalej dodržiavať hygienu rúk a počas desiatich dní obmedziť sociálny kontakt na príslušný kolektív triedy,“ zdôraznila.

U detí, ktoré mali pozitívny test, naďalej platí minimálne päťdňová domáca izolácia (v závislosti od intenzity klinických príznakov). „Rovnako platí povinnosť, že u osôb od šiesteho roka života je následne nutné nosiť na verejnosti ďalších päť dní respirátor, ktorý môžu deti a žiaci v škole a školskom zariadení nahradiť rúškom,“ doplnila.

Na snímke deti zo základnej školy s materskou školou v Ružindole. Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Hromadné podujatia fungujú v režime základ

Hromadné podujatia budú od soboty fungovať v režime základ. Dostupné budú pre všetkých ľudí bez ohľadu na ich imunitný či očkovací status. Režimy OTP, OP a OP+ sa zrušili.

Po novom sa hromadné podujatia delia na dve kategórie, a to na nízko a vysoko rizikové. Podujatia, pri ktorých bude fixné sedenie alebo státie a účastníci budú mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, sú považované za nízkorizikové podujatia. Maximálna povolená účasť je 500 osôb, prípadne 50 percent kapacity priestoru. Patria sem napríklad divadelné predstavenia, bohoslužby, kino či účasť divákov na športových podujatiach.

Ostatné podujatia, ktoré nespĺňajú vyššie uvedené podmienky, sú považované za vysokorizikové. Ide napríklad o svadby, kary, oslavy, večierky, plesy či diskotéky a zúčastniť sa na nich môže maximálne 50 osôb.

Ilustračné foto z festivalu Pohoda 2019. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Netýka sa to všetkého

Delenie na nízko a vysoko rizikové podujatia sa nevzťahuje na obrady sobášu, krstu či pohrebu. Netýka sa ani volieb, profesionálnych športových súťaží a podujatí nevyhnutných na výkon činnosti športových reprezentácií SR so súhlasom ministerstva školstva. Pre tieto podujatia neplatia kapacitné obmedzenia.

Toto delenie sa nevzťahuje ani na hromadné podujatia osôb do 18 rokov veku, a to v kapacite maximálne 100 osôb. Taktiež delenie neplatí pre hromadné podujatia športového charakteru, ako sú súťaže či tréningy osôb starších ako 18 rokov. Rovnako však platí kapacitné obmedzenie do 100 osôb.

Rušia sa kapacitné obmedzenia vo väčšine prevádzok

Od soboty sa rušia kapacitné obmedzenia vo väčšine prevádzok. Obchody obmedzené otváracie hodiny nemajú, prevádzkam služieb sa zase predĺžili od 5.00 h do polnoci.

Prevádzky smú naďalej umožniť vstup do vnútorných i vonkajších priestorov len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami. Musia zabezpečiť dezinfekciu, zachovávanie minimálne dvojmetrových odstupov a časté vetranie či dezinfekciu dotykových plôch.

Služby môžu pre klientov byť otvorené od 5.00 h do polnoci, vyhláška však stanovuje výnimky. Medzi nimi sú čiastočne aj prevádzky verejného stravovania, stánky či ambulantný predaj pokrmov a nápojov – podmienkou je, aby po polnoci predávali len pokrmy a nápoje zabalené so sebou, alebo prostredníctvom donáškovej služby.

Obmedzené prevádzkové hodiny sa nevzťahujú na kúpele na základe lekárskeho predpisu, veterinárne ambulancie, odťahové služby, práčovne, čerpacie stanice, pohrebné služby alebo služby technickej a emisnej kontroly. Výnimku majú aj advokáti, notári, súdni exekútori, mediátori, dražobníci, rozhodcovia, znalci či tlmočníci. Neobmedzene môžu fungovať aj zberné dvory, ubytovacie služby a školské, nemocničné, závodné či podobné kuchyne a jedálne.

Pri taxislužbách takisto neexistuje časové obmedzenie a po novom sa ruší aj doterajšia limitácia počtu prepravovaných osôb. Obmedzené hodiny neplatia ani pre prevádzky lanových dráh a vlekov.

Aké ďalšie pravidlá sa uvoľňujú v reštauráciách či obchodných domoch

Pravidlá sa od soboty uvoľnili aj pre reštaurácie, rušia sa podmienky ako povinná minimálne dvojmetrová vzdialenosť medzi stolmi či kapacitné obmedzenie s maximálnym počtom štyroch osôb pri jednom stole. K uvoľneniu opatrení došlo aj pri obchodných domoch, kde sa zrušila povinnosť uzatvorenia sedacích sekcií.

V reštauráciách naďalej platí, že konzumácia je povolená výlučne posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup osôb.

Obchodné domy zase musia mať vybavené hygienické zariadenia mydlom, vykonávať dezinfekciu a zakázaná je aj konzumácia jedla či nápojov mimo foodcourtov a zariadení spoločného stravovania. Fungovať môžu bez kapacitných obmedzení.

Limit počtu zákazníkov nie je stanovený ani v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo. Podľa vyhlášky by si však mali upraviť časový harmonogram tak, aby stihli upratať a vydezinfikovať pracovný priestor.

Na dezinfekciu musia dbať aj autoškoly. Ďalším pravidlom v ich prípade je, aby mal každý účastník výcviku zameranom na vedenie motoriek vlastnú prilbu a príslušné ochranné pomôcky. Pri výučbe teórie a skúškach treba zabezpečiť dvojmetrové odstupy.

Čo sa týka fitness centier, pre ne maximálna kapacita stanovená je, v prevádzke môže byť maximálne 50 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 štvorcových metrov. Aj tu platí zvýšená frekvencia upratovania a dezinfekcie.

Ilustračná snímka z reštaurácie v Trnave. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Lanovky, hotely aj umelé kúpaliská už nemajú kapacitné obmedzenia

Lanovky, vleky aj hotely môžu od soboty fungovať bez kapacitných obmedzení. Maximálna kapacita však ostáva zachovaná pri wellness zariadeniach, akvaparkoch a kúpeľoch (okrem liečebných na predpis lekára). Môže v nich byť maximálne 50 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 štvorcových metrov.

Lanovky a vleky môžu fungovať neobmedzený čas a bez limitovania počtu ľudí, musia však zvýšiť frekvenciu čistenia a dezinfekcie dotykových plôch a v hygienických zariadeniach nesmie chýbať mydlo a papierové utierky.

Čo sa týka ubytovacích služieb, ich reštaurácie môžu fungovať podľa pravidiel, ktoré sa týkajú všeobecne stravovacích zariadení. Taktiež platia hygienické opatrenia, kapacitné obmedzenia však už nebudú.

Umelé kúpaliská môžu fungovať bez kapacitných obmedzení. Nesmú však prevádzkovať pitné fontánky, a tiež musia dbať na upratovanie a dezinfekciu.  

(tasr, est, im)


Ďalšie články