Eurokomisár Timmermans: Ruský vpád je len zásterka pred klimatickými problémami

predseda vlády SR Eduard Heger Frans Timmermans Frans Timmermans. Foto: TASR/Pavol Zachar

Aký je hlavný dôvod ruského vpádu na Ukrajinu? Snaha o zakrytie zmien podnebia. Tak to vidí podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans, hlavný ideológ takzvanej Novej európskej zelenej dohody.

Invázia na Ukrajinu je podľa holandského podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa len zásterkou. Ruský prezident Vladimir Putin chce vraj odviezť pozornosť od zmien podnebia vo svete, ktoré majú zásadný vplyv na jeho krajinu.

Vyjadril sa tak v relácii Betrouwbare Bronnen, pričom podľa jeho slov „Putin zaútočil na Ukrajinu preto, aby odviedol pozornosť od riešenia klimatickej krízy“. Inak by sa Ruská federácia musela vysporiadať s lesnými požiarmi či neúrodou.

Riešenie výkyvov v prírode by podľa európskeho komisára zároveň prinieslo pokles dopytu po fosílnych palivách v západných krajinách. To by sa, prirodzene, dotklo Ruska, ktorého značnú časť vývozu tvorí ropa či zemný plyn.

Timmermans je v Európskej únii hlavou takzvanej Novej európskej zelenej dohody (European New Green Deal). Prezývajú ho aj „klimatický pápež“, avšak jeho vyjadrenia zvyknú budiť kontroverziu. Obvinili ho napríklad zo šírenia nevedeckých vyhlásení o jadrovej energii.

Podpredseda EK však nie je jediný s týmto postojom, podobne sa nedávno vyjadril aj bývalý americký minister zahraničných vecí John Kerry. „Kríza na Ukrajine by mohla odvrátiť pozornosť sveta od klimatickej krízy, čo by mohlo mať veľké emisné následky,“ uviedol pre britskú televíziu BBC.


Ďalšie články