Nesúhlas s útokom na Ukrajinu vyjadrili v Bratislave, v Prievidzi i v Košiciach

Svieèkový pochod za mier na Ukrajine Sviečkový pochod za mier na Ukrajine v Bratislave. Foto: Jakub Kotian

Stovky ľudí sa vo štvrtok v Bratislave zúčastnili tzv. tichého pochodu na protest proti útoku ruskej armády na Ukrajinu. Podporu Ukrajine prostredníctvom zhromaždenia vyjadrili aj v Prievidzi či v Košiciach.

„Diane na Ukrajine sa nás bytostne dotýka. Sme s Ukrajinou, prežívame jej bolesť a strach. Naša podpora je hlboká a nespochybniteľná,“ uviedli organizátori bratislavského pochodu.

Pochod začal o 18.00 h na Hodžovom námestí a pokračoval až k ukrajinskému veľvyslanectvu. Zorganizovali ho občianski aktivisti z rôznych častí Slovenska, ktorých iniciatíva s názvom Mier Ukrajine vznikla v reakcii na aktuálnu situáciu na Ukrajine. Bol oficiálne ohlásený a organizovaný so súčinnosťou mestskej časti Bratislava – Staré Mesto. Na jeho bezpečný priebeh dohliadali bratislavskí krajskí policajti.

Prezidentský palác vysvietený farbami Ukrajiny počas sviečkového pochodu za mier na Ukrajine.

K tichému protestu proti vojnovému konfliktu na Ukrajine sa vo štvrtok podvečer pripojila i verejnosť na Námestí slobody v Prievidzi. Zhromaždenie organizovalo občianske združenie Berkat. Podľa jeho zástupcov chcú, aby Ukrajinci vedeli, že na Slovensku je množstvo ľudí, ktorí na nich myslia a sú im ochotní pomôcť.

„Nedovolíme, aby politici, politické strany a konšpiračné teórie postavili múr medzi nami, medzi obyvateľmi Slovenska a Ukrajiny,“ adresovali občanom susednej republiky.

Podporu Ukrajine vyjadrili aj ľudia v Košiciach, kde na protest proti ruskej agresii zorganizovali zhromaždenie s názvom Stojíme za Ukrajinou.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.

https://standard.sk/172861/prezidentka-sme-chraneni-spojencami-nato-nad-vychodna-hranica-by-sa-mala-vojensky-posilnit/

(tasr)


Ďalšie články