Ako možno pomôcť Ukrajincom? Cirkevné organizácie vyhlásili zbierky

Situácia v Kyjeve Žena drží svoje dieťa v autobuse počas evakuácie vo štvrtok 24. februára 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Pomoc ponúkajú susednej Ukrajine aj cirkevné organizácie. Nadácia ACN, Slovenská katolícka charita a Evanjelická cirkev augsburského vyznania vyhlásili zbierky.

Straty na ľudských životoch, obrovské materiálne škody a ďalšie tragédie vojny sa pre obyvateľov Ukrajiny stali realitou. Priamo v týchto chvíľach opúšťajú desaťtisíce z nich svoje mestá a domovy. Hlásia civilné obete na životoch. Výbuchy ohlasujú z celého územia štátu.

Organizácia ACN Slovensko – Pomoc trpiacej Cirkvi prisľúbila jeden milión eur na podporu miestnej Cirkvi. Tá už týždne pripravovala svoje ľudské a materiálne kapacity na pomoc obetiam vojny.

„Nadácia ACN v minulosti podporovala Cirkev na Ukrajine a neopustí ju ani v tomto veľmi kritickom a ťažkom čase,“ povedal Thomas Heine-Geldern, výkonný prezident ACN.

Ako sa využijú vyzbierané prostriedky:

  • Pápežská nadácia ACN roky spolupracuje s overenými partnermi priamo na Ukrajine. Teraz ich ukrajinská strana prosí o pomoc, aby mohla poskytovať jedlo, vodu, zdravotnú starostlivosť aj úkryt obetiam vojny a obrovskému množstvu ľudí, ktorí sa dali na útek.
  • Okamžitá pomoc pre obyvateľov diecéz v núdzi v regiónoch Charkova, Donecku, Odesy a na Kryme.
  • Pomoc pre 4 789 kňazov a 1 350 rehoľných sestier po celej Ukrajine, aby mohli naďalej pomáhať núdznym v ich farnostiach.

„Sme pripravení prijať ľudí v kostoloch, poskytnúť im jedlo a vodu. Zorganizovali sme kurzy prvej pomoci pre kňazov, rehoľníkov a laikov, aby sa v prípade potreby mohli postarať o zranených,“ povedal metropolita Mieczyslaw Mokrzycki, arcibiskup Ľvova.

Už začiatkom týždňa uviedol, že Cirkev si prenajala prázdne domy, aby slúžili ako ubytovanie pre vysídlencov.

Mnoho ľudí žije na Ukrajine pod hranicou chudoby

Finančná situácia v krajine sa od začiatku vojny pred ôsmimi rokmi zhoršila, no od začiatku krízy v januári sa národná mena hrivna neustále znehodnocovala. Po tom, čo Rusko uznalo dva odtrhnuté regióny na čele s proruskými separatistami, tento pokles pokračoval.

„Situácia sa každým dňom zhoršuje. Žijeme teraz z hodiny na hodinu. Ceny rastú najmä pri základných tovaroch,“ povedal ešte v januári Mons. Pavlo Hončaruk, biskup z oblasti Charkov-Záporožie.

„Najmä teraz musí ACN zabezpečiť prítomnosť kňazov a rehoľných sestier a bratov so svojimi ľuďmi, vo farnostiach, s utečencami, v sirotincoch a domovoch pre slobodné matky a pre seniorov, ktorí budú čeliť výzve prežiť stupňujúce sa náklady v dôsledku vojny,“ povedal Heine-Geldern.

ACN preto úctivo prosí o praktický prejav solidarity s trpiacimi na Ukrajine.

Zbierku vyhlásila aj Slovenská katolícka charita

Aj Slovenská katolícka charita (SKCH) vyhlásila vo štvrtok celoslovenskú zbierku na pomoc a záchranu obyvateľov Ukrajiny.

„Vo svete utrpenia, ktoré vojna prináša, je našou odpoveďou solidarita a zmierenie. Mlčanie nie je na mieste, najmä ak ide o nášho suseda, ktorému po osemročnom konflikte dochádzajú sily,“ povedal generálny sekretár SKCH Erich Hulman. SKCH pôsobí na Ukrajine už od vypuknutia konfliktu v roku 2014, keď poskytla materiálnu pomoc a rozšírila tam projekt Adopcia na diaľku. Od roku 2020 pomáha SKCH rodinám, ktoré utiekli z oblasti konfliktu, poukážkami na potraviny, liekmi a psychologickou pomocou.

Slovenská katolícka charita v súvislosti s pomocou Ukrajine evidovala v piatok o 14:00 h viac ako 85-tisíc eur a vyše 1 300 individuálnych darcov. Pre agentúru SITA to uviedla manažérka oddelenia komunikácie, PR a fundraisingu Slovenskej katolíckej charity Monika Molnárová. Zbierku na pomoc ľuďom Ukrajine vyhlásila charita vo štvrtok o 10:00 h.

Výnos z aktuálnej zbierky poputuje podľa nej priamo na Ukrajinu. Dodala, že ich pracovníci v Dnepre ich informovali, že v obchodoch už prakticky nie je žiadny tovar ani lieky a situácia sa neustále mení. V súčasnosti sa ľudia z charity nachádzajú na hranici s Ukrajinou, kde pomáhajú. Charita naďalej monitoruje ubytovacie kapacity a pripravuje charitný dom v Dolnom Smokovci na príchod prvých Ukrajincov.

„Z predchádzajúcich skúsenosti pri tornáde na Morave vieme, že solidarita Slovákov je obrovská, ak ide o niekoho z našich susedov. Potvrdilo sa nám to aj pri ozbrojenom konflikte na Ukrajine,“ podotkla Molnárová. Doplnila, že sa im ozývajú aj rôzne spoločnosti, ktoré by chceli poskytnúť materiálnu pomoc vo forme trvanlivých potravín, drogérie, diek, spacákov či oblečenia.

Pomoc je viac než potrebná.

Prispieť do zbierky na pomoc ľuďom na Ukrajine môže verejnosť online na https://charita.darujme.sk/ukrajina/ alebo prevodom na číslo účtu verejnej zbierky Človek v núdzi SK93 1100 0000 0029 4546 3097, VS: 380. Výnos zo zbierky sa použije na akútnu pomoc ľuďom v oblasti konfliktu, stravu, ubytovanie a zabezpečenie základných potrieb v spolupráci s ukrajinskou charitou a lokálnou Caritas Donetsk.

Pomoc príde aj od evanjelickej cirkvi

Číslo účtu je: SK 42 0200 0011 6900 0044 3012, variabilný symbol: VS 663 300, účel platby: Zbierka pre Ukrajinu. Vyzbieraná pomoc bude predovšetkým zaslaná Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Ukrajine (biskup Pawlo Schwarz, Odesa) na veľmi adresné použitie všetkým potrebným a v druhom rade bude určená na potreby riešenia utečeneckej krízy na Slovensku. O plnení účtu a použití prostriedkov budú pravidelne informovať.


Ďalšie články