Celebrity, novinári z Russia Today či ľudia v uliciach. Proti vojne protestujú aj v Rusku

Na protestoch proti vojne na Ukrajine zadržali v Rusku takmer 400 ¾udí Ruská demonštrantka zadržaná na proteste v Moskve. Foto: TASR/AP

Šok a nesúhlas vyvolala vojna proti Ukrajine aj v Rusku. Proti vojne sa v prvý deň vyjadrilo viacero predstaviteľov verejného života, populárnych hviezd, poslancov miestnych samospráv a dokonca aj provládnych novinárov. Protesty sa začínajú presúvať aj do ulíc. Ľudia vychádzajú protestovať do ulíc viacerých ruských miest.

Viacerí významní a populárni predstavitelia ruskej kultúry a inteligencie sa odhodlali už v prvý deň ruskej invázie na Ukrajinu tento krok Kremľa odsúdiť. Niektorí sa vyjadrili opatrne a všeobecne pacifisticky, viacerí si však trúfli ruskú vládu otvorene a ostro skritizovať.

Viac aj menej nahnevané hviezdy

„Dnes sa stalo to, čo sa nemalo nikdy stať. História jedného dňa ukáže, ako všetko bolo. No dnes vás chcem požiadať, ja vás prosím, ukončite boje a sadnite si za rokovací stôl. Ľudia musia byť schopní sa dohodnúť. Na to máme jazyky a iné schopnosti. Ľudia nesmú umierať. Toto treba ukončiť,“ povedal vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach v Rusku veľmi populárny estrádny spevák Valerij Meladze.

V podobnom duchu sa vyjadril aj známy ruský humorista a manžel Ally Pugačevovej, Maxim Galkin, ktorý je podľa svojich slov od skorého rána v kontakte s rodinou a priateľmi na Ukrajine. „Ako je toto všetko možné! Vojna je neospravedlniteľná! Každá vojna!“ uviedol.

Omnoho ostrejšie sa vyjadril známy ruský spisovateľ a autor románu Metro 2033 Dmitrij Gluchovskij. „Ide o typický príklad dravej dobyvačnej vojny, ktorú možno nepochybne porovnať s nacistickými ťaženiami, zabratím Sudet, operáciou na rozdelenie Poľska. Zdalo sa, že sa v tejto realite nikdy neocitneme, že patrí do dávno zabudnutej minulosti. Ale napriek tomu je tu táto realita. Vojna je bratovražedná, zámienky sú falošné. Veľmi ma to bolí a hanbím sa za to, čo sa deje. Chcel by som sa ospravedlniť Ukrajine a jej ľudu za to, čo im robíme. Neviem, čo by sme mali všetci robiť. Kto to tu vie? Svoj postoj som uviedol na všetkých sociálnych sieťach, ktoré mám k dispozícii, a pokúsim sa komunikovať so svojím publikom, aby som vyjadril svoj postoj,“ napísal.

Podobné slová zazneli aj od ruského rapera Vladi, ktorý napísal, že Ukrajincov vníma ako bratský národ a vojnu s nimi považoval za nemožnú. „Prajem všetkým, aby sa dožili času, keď Rusko oficiálne vymenuje zločiny súčasnej vlády a uzná ich,“ uviedol.

Nespokojnosť aj v štátnych médiách

Ako prvé sa negatívne k útoku na Ukrajinu vyjadrili opozičné portály Meduza.io a Novaja Gazeta. Redakcia Meduzy vo svojom vyhlásení „Nie vojne“ zdôraznila, že jedinou opodstatnenou vojnou je vojna obranná, na ktorú sa pri zahájení bojovej operácie odvolal aj Putin. „Problém je v tom, že nemáme jediný presvedčivý dôkaz o tom, že sa niekto chystá zaútočiť na Rusko. A zodpovednosť za humanitárnu katastrofu v Donbase leží do značnej miery na samotných ruských úradoch,“ uviedla redakcia.

Vo večerných hodinách sa na sociálnej sieti Telegram objavil otvorený list odsudzujúci vojnu, ktorý podpísalo viac ako 170 ruských novinárov vrátane zamestnancov provládnej stanice RT a štátnej tlačovej agentúry TASS.

Protest proti vojne na Ukrajine v ruskej metropole Moskva. Zdroj: Twitter

Ruský národný regulačný orgán pre médiá Roskomnadzor už stihol upozorniť miestne médiá na možnú zodpovednosť za zverejnenie nepravdivých informácií pri pokrývaní ruskej vojenskej operácie proti Ukrajine. Agentúra ruských novinárov vyzvala, aby používali len informácie „získané iba z oficiálnych ruských zdrojov“.

„V posledných hodinách výrazne narástol počet prípadov šírenia neoverených a nespoľahlivých informácií médiami a inými informačnými zdrojmi pôsobiacimi na internete. Roskomnadzor oznamuje médiám a informačným zdrojom, že pri príprave svojich materiálov a publikácií týkajúcich sa vedenia špeciálnej operácie v súvislosti so situáciou v Luhanskej ľudovej republike a Doneckej ľudovej republike sú povinné použiť informácie a údaje, ktoré dostanú len od oficiálnych ruských zdrojov,“ napísala agentúra. Zároveň médiám pripomenula, že ruský zákon stanovuje za šírenie nepravdivých informácií administratívnu zodpovednosť vo forme pokuty až do výšky päť miliónov rubľov (približne 51 521 eur), ako aj okamžité blokovanie nepravdivých článkov a postov.

Neposlušní miestni poslanci a hlúčiky demonštrantov

Viac ako 100 komunálnych poslancov z rôznych miest Ruska podpísalo vo štvrtok otvorený list občanom Ruskej federácie, v ktorom odsúdili „špeciálnu vojenskú operáciu“ proti Ukrajine.

„My, poslanci zvolení ľudom, bezvýhradne odsudzujeme útok ruskej armády na Ukrajinu,“ tvrdia poslanci. „Toto je bezprecedentné zverstvo, ktoré má a nemôže byť ospravedlnené.“ Mestskí poslanci sa domnievajú, že vojna s Ukrajinou povedie ku katastrofálnym následkom: tisíce ľudí zomrú alebo budú zranení, Rusko bude izolované a ceny stúpnu. Poslanci v závere výzvy vyzývajú obyvateľov Ruska, aby sa na agresii nezúčastňovali, neschvaľovali ju a nemlčali.

Na sociálnych sieťach sa podvečer začali objavovať zábery, na ktorých je vidieť zatiaľ nie veľmi organizované skupinky demonštrantov. Polícia v Jekaterinburgu tak napríklad zadržala päť ľudí, ktorí išli na samostatné demonštrácie proti vojne medzi Ruskom a Ukrajinou. Rusi podľa dostupných záberov vyšli na námestia už aj vo väčších mestách vrátane Moskvy a Petrohradu.

Boj s časom

Hoci sú prejavy nespokojnosti s vojnou na Ukrajine v Rusku zatiaľ sporadické a neorganizované, prejavili sa veľmi rýchlo a na viacerých úrovniach – od elít cez politikov a novinárov až po bežných obyvateľov ruských miest. Táto skutočnosť je dôkazom toho, že ruská spoločnosť aj napriek trendom posledných rokov nie je totalitná. Dianie z dnešného popoludnia a večera z Moskvy, Petrohradu a ďalších veľkých miest ukazuje, že Putin útokom na Ukrajinu zatriasol aj pomermi a stavom verejnej mienky doma v Rusku.


Ďalšie články