Lekárske ošetrenia pre transrodových dospievajúcich by mali byť klasifikované ako týranie detí, vyhlásil texaský guvernér

Greg Abbott Republikánsky guvernér amerického štátu Texas Greg Abbott. Foto: TASR/AP

Guvernér amerického štátu Texas sa v liste adresovanom štátnemu ministerstvu rodiny vyjadril k podávaniu liečby pre dospievajúce transrodové osoby. Podnet prichádzajúci krátko pred voľbami sa nestretol s pochopením u niektorých prokurátorov či odborníkov.

Texaský guvernér Greg Abbott adresoval miestnemu Ministerstvu pre rodinu a ochranné služby list, v ktorom uviedol, že lekárske ošetrenia dospievajúcich transrodových osôb, akými je podávanie hormónov a potláčanie puberty, by mali byť považované za týranie detí. Príslušníkov zdravotníckeho sektoru vyzýva na ohlásenie každého prípadu.

Nariadenie sa týka “všetkých licencovaných odborníkov, ktorí majú priamy kontakt s deťmi, ktoré môžu byť vystavené takémuto zneužívaniu, vrátane lekárov, zdravotných sestier a učiteľov”. Za neohlásenie zisteného prípadu hrozia podľa vyjadrení guvernéra sankcie, píše denník The New York Times.

Reakciou na Abbottov list je aj odpor niekoľkých okresných či krajských prokurátorov Texasu, ktorí odmietajú takéto zákroky prešetriť. „Toto je úplné skreslenie definície zneužívania v rodinnom zákonníku,“ povedal v rozhovore Christian Menefee, právnik okresu Harris na margo označenia liečby ako “týrania detí”. Proti sa postavili odborníci, aj keď závery štúdií o dopade ošetrení na transrodových adolescentov sa líšia, od zvýšeného rizika samovraždy až po zlepšenie mentálneho zdravia.

Nariadenie guvernéra prichádza krátko po vyjadrení generálneho prokurátora Texasu Kena Paxtona, ktorý navrhol vo svojom stanovisku rovnaké označenie pre spomínané zákroky. Paxton aj Abbott pritom krátko pred voľbami 1. marca čelia kritike za to, že vo svojom úrade neboli ako republikáni dostatočne konzervatívni. Paxton má na krku aj obvinenie z podvodov s cennými papiermi, pripomína The New York Times.

Zákony namierené proti lekárskym ošetreniam adolescentov sa snaží v súčastnosti nastaviť 21 štátov v USA. V Arkansase bol tento zákon po schválení zmrazený federálnym sudcom. V Texase sa dosiaľ žiadny podobný zákon schváliť nepodarilo.


Ďalšie články