Čína odmieta nazvať ruský vpád inváziou, volá po zdržanlivosti

Rusko Èína prezident návšteva Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Peking sa pre ruský vpád na Ukrajinu dostal politicky do úzkych. Krajina na jednej strane podporuje svoje strategické spojenectvo s Ruskom, na druhej strane má na pamäti, že musí odmietať separatistické tendencie v rámci svojich vlastných hraníc.

Krátko po ruskom vpáde na Ukrajinu vyzval Peking obe strany vojny na zdržanlivosť. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing na pravidelnej tlačovej besede zároveň podotkla, že by sa ruská vojenská operácia nemala označovať za inváziu.

„Čína dôsledne sleduje najnovší vývoj a vyzýva obe strany, aby udržiavali zdržanlivosť, aby sa situácia nevymkla spod kontroly,“ uviedla hovorkyňa. Zároveň však podotkla, že slovo invázia je plné predsudkov a nemalo by byť v tomto kontexte používané.

Krajina ešte nedávno v zásade vyhlásila podporu ukrajinskej územnej celistvosti. Priamemu priradeniu k jednej či druhej strane sa však zatiaľ Peking vyhýba. Miesto toho apeluje na mierové riešenie konfliktu. Skritizoval tiež USA a NATO, že celé týždne prilievali olej do ohňa sporu.

„Čína verí, že ešte neboli zatvorené dvere na mierové riešenie problémov na Ukrajine, a ani by sa zatvárať nemali… V súčasnosti, aby sa nezvyšovalo napätie, bude Čína pokračovať vo svojom presadzovaní mieru,“ uviedol čínsky veľvyslanec pri Organizácii spojených národov (OSN) Čang Ťun.

Pre Peking ide teraz o ťažké udržiavanie rovnováhy medzi strategickým partnerstvom s Ruskom a vlastnými záujmami (Taiwan, Sin-ťiang či Hong Kong). Ako podotýka napríklad portál Politico, v hre je aj snaha o odvrátenie či zmiernenie ekonomického chaosu, ktorý môže vzísť z vojny na Ukrajine.

Nie je to tak dávno, čo čínske ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo svoje nároky na Taiwan, ktorý Peking považuje za nedeliteľnú súčasť Číny. Či sa rovnako pozerajú aj na Donbas v rámci Ukrajiny, presne neuviedli.

Tamojší hovorca Wang Wen-pin však zdôraznil, že „čínska pozícia ohľadom ukrajinského konfliktu je konzistentná. Legitímne bezpečnostné obavy hocijakej krajiny musia byť rešpektované, rovnako musia byť dodržané princípy Charty OSN“.


Ďalšie články