Útek z miest, rady pri bankomatoch, vyprázdnený vzdušný priestor. Aj tak dnes vyzerá Ukrajina

Vodièi èakajú pred èerpacou stanicou v Kjeve Vodiči čakajú v radoch pred čerpacou stanicou v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Rozsiahle rady pred bankomatmi, kolaps na hlavných dopravných tepnách, vyprázdnený vzdušný priestor či stanice metra ako dočasné útočiská pre obyvateľstvo – aj to sú scenérie zo súčasného života radového obyvateľstva po vpáde ruských ozbrojených síl na Ukrajinu.

Rusko dnes v skorých ranných hodinách odštartovalo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Podľa interpretácie ruského prezidenta Vladimíra Putina je cieľom demilitarizovať ju. Ruská strana tvrdí, že z tohto titulu útočí výlučne na vojenské objekty a nechce našich východných susedov okupovať.

Putinov ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj v reakcii na kroky Kremľa avizoval budovanie rozsiahlej protiputinovskej koalície. Vojenskú akciu okrem neho odsúdili desiatky svetových lídrov vrátane slovenských ústavných činiteľov a členov ministerského kabinetu.

Najvážnejší vojenský stret v Európe od konca druhej svetovej vojny má ďalekorozsiahly priamy dopad aj na civilné obyvateľstvo a jeho každodenný život. Z Kyjeva, Charkova a Odesy a mnohých ďalších väčších miest prichádzajú zábery donedávna charakteristické skôr pre strieborné filmové plátno.

https://standard.sk/172901/takto-vyzera-odchod-tisicov-ludi-z-kyjeva/

Fotografie, ktoré sa komentujú samé

V metropole Kyjev sa vo štvrtok ráno rozozvučali sirény a obyvatelia masovo opúšťajú svoje domovy a pracoviská. Videá a fotografie dostupné na sociálnych sieťach a v médiách ukazujú obrovské dopravné zápchy a faktický kolaps dopravy na hlavných bulvároch.

Na snímke dopravné zápchy, keď ľudia opúšťajú ukrajinskú metropolu Kyjev vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters informuje, že ľudia sa v ukrajinskom hlavnom meste snažia od rána vyberať peniaze z bankomatov, pred ktorými sa teraz tvoria dlhé rady. V niektorých prístrojoch už došli peniaze a ľudia sa tak musia presúvať inam. Ukrajinská centrálna banka obmedzila výber hotovosti na 100-tisíc hrivien, teda niečo vyše 3-tisíc eur.

Ľudia čakajú pred bankomatom, aby si vybrali peniaze v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Stanice metra v Kyjeve a v Charkove sa dočasne premenili na útočiská a kryty v prípade uskutočnenia leteckého útoku. Mestá v nich odstavili turnikety a umožňujú vstup všetkým ľuďom.

Ľudia, ktorí opúšťajú Kyjev, kráčajú v metre v ukrajinskej metropole vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Niektoré ťahy sú kontrolované policajtmi, podľa oficiálneho twitterového účtu mesta Alčevsk, ktoré zdieľajú informácie a zábery z celej krajiny, na niektorých cestách policajti zastavujú každé auto.

Zábery agentúry AP tiež ukazujú, ako vodiči čakajú v radoch pred čerpacou stanicou v meste Sjevjerodoneck, tretím najväčším mestom Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022. Svedkom takýchto situácií však možno byť prakticky po celej krajine.

Vodiči čakajú v radoch pred čerpacou stanicou v meste Sjevjerodoneck, tretím najväčším mestom Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinci odchádzajúci z vlasti na dodávke na hraničnom priechode Ubľa redaktorovi Štandardu povedali, že veľký nápor kupujúcich zažívajú aj obchody s potravinami a že množstvo paliva, ktoré možno nakúpiť, im obmedzili na 20 litrov.

Okrem kolapsu pozemnej dopravy na Ukrajine došlo aj k totálnemu zastaveniu tej leteckej. Veľavravný je v tomto smere záber na letový radar zo štvrtkového rána. Priame a pravidelné letecké spojenie s veľkými ukrajinskými mestami má aj Slovensko.

Snímka z internetovej stránky Flightradar24 zobrazuje uzatvorenie vzdušného priestoru nad územím Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Ďalšie články