Nenechajme Hnusobu vyhrať!

gr-stocks-Iq9SaJezkOE-unsplash Foto: unsplash

Zasadla s nami k štedrovečernému stolu. Nepozvaná, nevítaná. Ani si nie sme istí, ktorými dverami vošla. A možno oknom.

Pozvala sa sama, ako píše v jednom článku psychologička Denisa Zlevská. Hnusoba, ako ju zvykne nazývať premiér Igor Matovič. A iné meno si ani nezaslúži. 

Dnes sme chorí všetci. Každý má trochu iné príznaky, ale príčina je jasná. Hnusoba sa usadila v našom dome. 

Najskôr sme sa ešte so sestrou smiali, že máme príznaky, ktoré ešte nikto s Hnusobou nespájal – ako napríklad hluchotu či nadmernú chuť do jedla. Smiech nás prešiel, keď sme jedného dňa niekoľko hodín nevládali vstať z postele a bolel nás celý človek. Chuť do jedla tiež postupne slabne, ale tak nejaké tie zásoby telesnej hmotnosti ešte stále máme.

Ako som dnes ležala a rozmýšľala popri tom o tejto našej návšteve, napadlo mi, že by som sa mohla podeliť o pár zistení, ku ktorým som za čas jej pobytu dospela. Ak Hnusoba prišla aj k tebe domov, nenechaj ju vyhrať!

01 Nepanikár! 

Nestresuj, hlavne pokoj! Panika ešte nikomu nepomohla. Zhlboka sa nadýchni a vydýchni. Na boj s Hnusobou treba mať chladnú hlavu. Nie si prvý a zrejme ani posledný, kto sa ocitol v tejto situácii. Dá sa to zvládnuť. Bude dobre. Hnusoba nie je večná. Každým dňom sa blíži jej koniec. 

02 Naozaj oddychuj!

Svet sa neprestane krútiť len preto, že chvíľku nebudeš aktívny/a. Spasiteľský syndróm musí ísť bokom. Lež, pi tekutiny, nesnaž sa využiť PN na dobehnutie všetkých upratovacích plánov či odsunutých projektov. Je povolené, a priam žiadúce nerozmýšľať nad prácou a povinnosťami. Na boj s Hnusobou sa treba aj vyspať. 

Chápem, keď si zodpovedný typ a tvoji kolegovia makajú ako fretky, je ťažké len tak vylihovať. Hovorím aj o sebe. Upokoj sa. Vzhľadom na to, že o zákernosti Hnusoby sa všeobecne vie, predpokladám, že tvoji nadriadení sú dostatočne príčetní a nebudú ti vyčítať dočasný výpadok pracovného zápalu. 

03 Daj si paralen

Mne fakt pomohol. Dokázala som sa po niekoľkých hodinách znovu postaviť na nohy. Okrem toho odporúčam vitamíny – C, D, prípadne si nájdi odporúčania fundovanejších ako som ja. Na boj s Hnusobou treba zohnať posily. Spíš si zoznam a šup do online lekárne. Všetko ti doručia domov a môžeš sa kurírovať. 

04 Kamky to pochopia

Toto je špeciálny bod pre ženy. Keď ti je zle, nemusíš reagovať na každé pípnutie telefónu. Tvoje kamky majú o teba záujem, chcú vedieť, ako sa cítiš. To je super. Ale tiež som takto chvíľu písala s kamoškami (mala som zo seba zlý pocit, že ich zanedbávam), no a namiesto toho, aby som šla potom obedovať, som len odpadla do postele. Ledva som im dokázala napísať, že už musím končiť. Odpisuj vtedy, keď sa cítiš lepšie. Ak sú to naozaj kamky, pochopia to. Ich priateľstvo ťa podrží v boji s Hnosobou.

05 Nehraj sa na hrdinu a požiadaj o pomoc, keď treba

Dopraj druhým nazbierať nejaké zásluhy pre večnosť a prijmi ich pomoc. Oslov suseda či priateľa, keď potrebuješ niečo kúpiť. Zavolaj svojmu obvoďákovi, keď sa ti horší stav či príznaky. Ak ste doma viacerí chorí a vidíš, že občas je lepšie tomu, inokedy tamtomu, striedajte sa v tom, čo treba spraviť. Nech ti spraví čaj niekto, kto napríklad vládze vstať z postele. Ak máš partiu či spoločenstvo, modlitebnú skupinku, neváhaj im napísať a poprosiť o modlitbu či praktickú pomoc. (Moje spoločenstvo sa už modlí – ďakujem!). Nebuď na boj s Hnusobou sám.

06 Ticho lieči 

Nemusí ti stále bežať telka či seriál na Netflixe, nemusíš stále počúvať pípanie správ. Aj ticho lieči. Odporúčam ti občas všetko vypnúť. A nehovorím len o zvukoch. Myslím tým aj všetok informačný hluk, neustály prúd nových správ o Hnusobe, o dianí v politike, samovraždách, vraždách, neverách, podvodoch… Svet nie je také škaredé miesto, ako ho niekedy opisujú naše médiá. Keď ich na chvíľu vypneš, možno si to skôr všimneš.

Keď chceš niekde načerpať, radšej si pusti nejakú príjemnú a pozitívnu hudbu (osobne odporúčam napríklad nový album Piar Music), vytiahni obľúbenú knižku alebo si pusti audioknihu, ktorej príbeh ťa niečím obohatí. Hnusoba má vlastnú verziu pozitivity, nenechaj si vziať svoju vieru v dobro a dobré konce.

07 To, že vieš o niekom, koho Hnusoba skolila, neznamená, že skolí aj teba

Radšej si to znovu prečítaj, aby si si to zapamätal. Ak na teba chodia takéto strachy, treba ich rovno odpáliť preč. Veľa ľudí už nad Hnusobou zvíťazilo a ty môžeš byť ďalší hrdina. Keď ti je ťažko, ozvi sa niekomu, kto ťa povzbudí. Žiadne vzájomné vylievanie depky. Hľadaj povzbudenie.

Ak si veriaci, modli sa, čítaj si Bibliu – odporúčam Žalm 118 – ideálne celý. Tu je jeden jeho verš: “Ja nezomriem, budem žiť a vyrozprávam skutky Pánove.” (Ž 118:17) Opri sa o mocného Boha, v ktorého veríš. Ak nie si veriaci, aj tak si môžeš prečítať spomínaný žalm. Možno toto je čas a príležitosť svoju vieru-nevieru znovu zvážiť. Nedá mi, musím priložiť aj jednu pieseň, ktorú som zložila a v týchto dňoch sa k nej opäť vraciam:

Týmto mojím zdieľaním nechcem zľahčiť boj s Hnusobou. Modlím sa, aby celá pandémia skončila. Modlím sa za uzdravenie pre chorých, silu a ochranu pre zdravotníkov a múdrosť pre tých, ktorí vedú našu krajinu. Úprimne a hlboko súcitím s každým, kto kvôli Hnusobe prišiel o niekoho blízkeho. No ak sa poddáme strachu a smútku, tak Hnusoba vyhrá. Nedovoľme to! Ja aj s mojou rodinou pokračujeme v boji a nevzdávame sa. Pridáš sa k nám? Verím, že spoločne zvíťazíme.

„1 Oslavujte Pána, lebo je dobrý, lebo jeho milosrdenstvo trvá naveky. 2 Teraz nech hovorí Izrael, že Pán je dobrý, že jeho milosrdenstvo trvá naveky. 3 Teraz nech hovorí dom Áronov: jeho milosrdenstvo trvá naveky. 4 Teraz nech hovoria všetci bohabojní: jeho milosrdenstvo trvá naveky. 5 V súžení som vzýval Pána a Pán ma vypočul a vyslobodil. 6 Pán je so mnou, nuž nebojím sa; čože mi môže urobiť človek? 7 Pán je so mnou a pomáha mi; nemusím si všímať svojich nepriateľov. 8 Lepšie je utiekať sa k Pánovi, ako sa spoliehať na človeka. 9 Lepšie je utiekať sa k Pánovi, ako sa spoliehať na mocnárov. 10 Obkľúčili ma všetci pohania, ale v mene Pánovom som ich porazil. 11 Obkľúčili ma zovšadiaľ, ale v mene Pánovom som ich porazil. 12 Obkľúčili ma ako roj včiel a vzbĺkli ako plameň z raždia, ale v mene Pánovom som ich porazil. 13 Prudko dorážali na mňa, aby som sa zrútil, no Pán mi pomohol. 14 Moja sila a chvála je Pán, on sa mi stal záchrancom. 15 Hlas plesania nad záchranou znie v stánkoch spravodlivých: 16 „Pánova pravica mocne zasiahla, Pánova pravica ma zdvihla; Pánova pravica mocne zasiahla.“ 17 Ja nezomriem, budem žiť a vyrozprávam skutky Pánove. 18 Prísne ma Pán potrestal, no nevydal ma smrti napospas. 19 Otvorte mi brány spravodlivosti, vojdem nimi a poďakujem sa Pánovi. 20 Toto je brána Pánova; len spravodliví ňou vchádzajú. 21 Ďakujem ti, že si ma vyslyšal a že si ma zachránil. 22 Kameň, čo stavitelia zavrhli, stal sa kameňom uholným. 23 To sa stalo na pokyn Pána; vec v našich očiach obdivuhodná. 24 Toto je deň, ktorý učinil Pán, plesajme a radujme sa z neho. 25 Pane, spas ma; Pane, daj mi úspech. 26 Požehnaný, ktorý prichádza v mene Pánovom. Požehnávame vás z domu Pánovho. 27 Boh, Pán, je naším svetlom. Vystrojte sprievod s ozdobnými vetvami až k rohom oltára. 28 Ty si môj Boh, vďaky ti vzdávam; ty si môj Boh, velebím ťa. 29 Oslavujte Pána, lebo je dobrý, lebo jeho milosrdenstvo trvá naveky.

Žalm 118:1-29

Tak a idem skontrolovať mamku a spraviť jej ďalší čaj.


Ďalšie články