Prezidentke Čaputovej sa na sociálnych sieťach pre konflikt na Ukrajine vyhrážali smrťou. Polícia koná

Prezidentka podporuje obrannú dohodu s USA, rozpor s ústavou nevidí Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Martin Baumann

SLOVENSKO A VOJNA NA UKRAJINE. SLEDUJEME ONLINE

21:02 Prvé hotspoty budú zriadené v nedeľu v štyroch obciach na východe Slovenska

Prvé tzv. hotspoty budú zriadené v priebehu nedele (27. 2.) v štyroch obciach na východe Slovenska, a to v Uliči, Ubli, Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach. Pre vojnových utečencov z Ukrajiny zabezpečia prvú pomoc. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Rezort upozorňuje, že hotspoty nebudú slúžiť ako ďalšie hraničné priechody. Fungovať by mali nepretržite 24 hodín, sedem dní v týždni. „O počte zriadených hotspotov bude operatívne rozhodovať Koordinačný štáb MV SR, ktorý vychádza z aktuálnych potrieb na základe monitorovania situácie,“ uviedli z ministerstva.

V Sobranciach bol pod gesciou ministerstva vnútra zriadený operačný štáb. Ten koordinuje a riadi všetky zainteresované rezortné a mimorezortné zložky pôsobiace na hraničných priechodoch s Ukrajinou, ako aj zariadeniach vytvorených v súvislosti s poskytovaním pomoci prichádzajúcim. Štáb rieši aj otázku vytvorenia hotspotov.

„Vzhľadom k nárastu počtu osôb prichádzajúcich na územie SR z vojnou postihnutej Ukrajiny budú slúžiť na urýchlenie administratívneho procesu pod záštitou Policajného zboru a Migračného úradu MV SR, ktorý je potrebné absolvovať pre každú osobu prichádzajúcu z územia Ukrajiny,“ priblížil rezort. Doplnil, že podľa potreby budú v týchto stanoch poskytovať služby aj humanitárne organizácie pod gesciou ministerstva zdravotníctva.

Ministerstvo poukázalo, že v areáli Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Humennom vyrástol dočasný núdzový tábor s poľnými lôžkami, karimatkami a spacími vakmi. Má zabezpečené vykurovanie a osvetlenie. Jeho kapacita je do 500 osôb. Do 19.00 h bolo v tábore ubytovaných 118 osôb.

V hotspotoch budú v rámci dobrovoľníckej činnosti pracovať vždy dvaja zdravotnícki pracovníci (nelekári). Do tzv. hotspotov pri hraniciach s Ukrajinou sa podľa rezortu zdravotníctva prihlásilo viac ako 70 dobrovoľníkov.

https://standard.sk/174593/prieskum-zodpovednost-za-vojnu-na-ukrajine-pripisuje-rusku-62-percent-slovakov/

20:43 V nedeľu vypravia evakuačný vlak z ukrajinského Čopu

Z ukrajinského Čopu v nedeľu (27. 2.) skoro ráno vypraví česká Arriva s podporou Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) evakuačný vlak. ZSSK o tom informuje na sociálnej sieti.

Nástup do vlaku by mal byť o 5.00 h, vypravený bude zhruba do 9.00 h. „Vstup do vlaku je voľný pre občanov Ukrajiny,“ upozornil dopravca. Cestujúci musia mať pri sebe identifikačný doklad s fotografiou.

„Treba počítať s tým, že vlak možno prvý raz zastaví až v popoludňajších hodinách v Českej republike. Vlak bude vedený do Prahy a ďalej do Plzne, kde je zabezpečené ubytovanie,“ uvádza ZSSK.

V prípade zmeny bezpečnostných podmienok na východnej hranici pôjde vlak možno len z Čiernej nad Tisou. O takejto zmene budú dopravcovia informovať.

19:43 Platná legislatíva neumožňuje okamžitý zákaz šírenia ruských staníc

Na Slovensku platná legislatíva neumožňuje okamžitý zákaz šírenia ruských televíznych staníc. Upozorňuje na to Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR), ktorá však rozhodnutie o ich vyradení z programovej ponuky podporuje a operátorom ponúka konzultácie. Všetky limity by podľa nej však stratili opodstatnenie vo chvíli, ak by štát označil obsah dotknutých programových služieb za bezpečnostnú hrozbu.

Pre aktuálnu situáciu na Ukrajine a hrozbu šírenia dezinformácií sa viaceré európske krajiny rozhodli zamedziť šírenie niektorých ruských televíznych staníc na ich území. Proaktívne kroky uskutočnili aj viacerí slovenskí operátori, iní svoj postoj ešte zvažujú.

„Problémom sa intenzívne zaoberá aj slovenská RVR, ktorá dôsledne zvážila možnosti postupu u nás. Ten je limitovaný aktuálne platnou legislatívou. Návrh zákona o mediálnych službách predložený do parlamentu by mal v takýchto prípadoch umožniť regulátorovi reagovať pružnejšie,“ informovala hovorkyňa rady Lucia Michelčíková.

V rámci konzultácií RVR operátorom poskytne dôkazy o škodlivosti a nezákonnosti obsahu vysielaného spornými televíznymi stanicami vyplývajúce z monitoringu ich vysielania inými európskymi regulátormi. Rada s nimi v týchto dňoch intenzívne komunikuje.

19:19 Hranice sú pripravené zvládať nápor ľudí utekajúcich pred vojnou, hovorí Heger

Slovenské hranice sú pripravené zvládať nápor ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred vojnou. Na sociálnej sieti to uviedol premiér SR Eduard Heger. Pripomenul, že vládny kabinet v sobotu pre situáciu na Ukrajine a očakávaný prílev ľudí vyhlásil na Slovensku mimoriadnu situáciu.

Predseda vlády sa v sobotu zúčastnil online na rokovaní koordinačného štábu, ktorý vedie policajný viceprezident Damián Imre priamo v blízkosti ukrajinsko-slovenskej hranice. Z koordinačného štábu podľa slov premiéra vyplynulo, že Slovensko je pripravené zvládnuť očakávaný prílev ľudí.

„Prijímame opatrenia, aby sme im už na hraničných priechodoch poskytli účinnú pomoc. Štát bude spolu s partnermi zabezpečovať transport osôb z hranice. Prichádzajúci budú dostávať informačné materiály a v prípade potreby bude zabezpečená zdravotná pomoc Ministerstvom zdravotníctva SR a Slovenským červeným krížom,“ skonštatoval Heger. Zároveň informoval, že Spojené štáty americké ponúkli Slovensku širokú materiálno-technickú pomoc na zvládnutie humanitárnej krízy.

Pre Ukrajincov prichádzajúcich na Slovensko už spustili webovú stránku ua.gov.sk v ukrajinčine i slovenčine. Na jednom mieste tak majú nájsť užitočné informácie a formuláre, ktoré potrebujú.

19:07 Hotelieri ponúkajú utečencom z Ukrajiny ubytovanie, jedlo i pomoc s prepravou

Slovenskí hotelieri združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) sa pridali k iniciatíve Kto pomôže Ukrajine? a utečencom ponúkajú pomoc vo forme ubytovania, prepravy či teplého jedla. TASR o tom informovali z AHRS.

„Veľkí slovenskí hotelieri, ale aj majitelia malých rodinných penziónov prejavujú v týchto chvíľach obrovskú vlnu solidarity prichádzajúcim ukrajinským obyvateľom a chcú im pomôcť v maximálnej možnej miere. Aby bola naša pomoc čo možno najrýchlejšia a najefektívnejšia, spojili sme sa s organizátormi iniciatívy Kto pomôže Ukrajine? a sme pripravení poskytnúť im plnú súčinnosť,“ uviedol prezident AHRS Marek Harbuľák.

18:29 Matovič: Ukrajinskí utečenci získajú na hranici status dočasného útočiska

Vojnoví utečenci z Ukrajiny budú môcť od budúceho týždňa priamo na slovenskej hranici na počkanie získať status dočasného útočiska. Získajú tak plné zdravotné poistenie a nárok na dávky v hmotnej núdzi, ako aj možnosť zamestnať sa na Slovensku. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké o tom v sobotu informoval minister financií Igor Matovič.

Zároveň oznámil, že štát poskytne finančný príspevok komukoľvek, kto ubytuje ukrajinských utečencov. Navrhuje pritom, aby to bolo mesačne vo výške 100 eur na dieťa a 200 eur na dospelého.

Cieľom je podľa Matoviča ponúknuť utečencom maximálnu pomoc v núdzi. Poukázal pritom aj na to, že v súčasnosti sú medzi utečencami hlavne matky s deťmi. O dočasné útočisko s právom na tolerovaný pobyt budú môcť požiadať záujemcovia priamo po hraničnej kontrole. „Je to taký, povedal by som, zjednodušený status azylanta, kde nebudú musieť čakať mesiace, kým ho získajú. Pevne verím, že maximálne do jednej hodiny budeme schopní priamo na hranici poskytnúť tento status dočasného útočiska s pracovným povolením, zdravotným poistením a nárokom na dávky v hmotnej núdzi,“ povedal minister.

Druhý pilier pomoci je poskytnutie finančného príspevku komukoľvek na Slovensku za ubytovanie Ukrajincov, ktorí utekajú pred vojnou. „Ktokoľvek znamená či už fyzickú, súkromnú osobu alebo majiteľa penziónu, hotela alebo samosprávu, charitu, cirkev. Ktokoľvek, kto sa rozhodne ubytovať utečenca z Ukrajiny. V pondelok (28. 2.) do nariadenia vlády navrhnem, aby bol príspevok 100 eur mesačne na dieťa a 200 na dospelú osobu. Znamená to, že pre tých, ktorí ubytujú matku s dvomi deťmi, to vychádza na 400 eur mesačne,“ konštatoval.

Evidovať týchto ľudí a preplácať prostriedky budú podľa neho samosprávy, čiže obce a mestá. „Samozrejme, že kompletné náklady s tým spojené im preplatíme z ministerstva financií,“ dodal Matovič. Prostriedky by sa nemali zdaňovať.

Ide podľa neho o dve kľúčové zmeny pri pomoci utečencom, došlo pritom aj k zhode s koaličnými partnermi. Slovensko aj takto podľa neho ukáže, „že má srdce a chce pomáhať ľuďom v núdzi“. V prípade, že by sa ukrajinskí utečenci nemohli domov vrátiť a ostali na Slovensku, videl by to ako pozitívum pre ekonomiku i demografiu krajiny.

17:02 Prezidentke Čaputovej sa vyhrážal smrťou, polícia po páchateľovi pátra

Prezidentke SR Zuzane Čaputovej sa v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine niekto prostredníctvom videa na sociálnej sieti vyhrážal smrťou. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) začal v tejto veci trestné stíhanie a zároveň obvinil osobu P. K. za prečin nebezpečného vyhrážania. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„Obvinený prostredníctvom sociálnej siete zverejnil svoje video, na ktorom sa verejne a vulgárne vyhrážal prezidentke SR tým, že ju osobne popraví, a to v súvislosti s momentálnou zahraničnopolitickou situáciou, čím u nej vzbudil dôvodnú obavu o život,“ priblížil Slivka. V sobotu príslušníci NAKA vykonali u obvineného domovú prehliadku. Vyhlásili zároveň po ňom pátranie.

Polícia v súvislosti s vojnou na Ukrajine upozorňuje občanov, že za propagáciu vojny hrozí 10 – 25 rokov až doživotie. Národná kriminálna agentúra (NAKA) Prezídia Policajného zboru sa bude primerane zaoberať vyhľadávaním takejto trestnej činnosti na internete. TASR o tom informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

„Kto za krízovej situácie v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje či inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na desať až 25 rokov či trestom odňatia slobody na doživotie,“ poukazuje polícia na príslušný paragraf Trestného zákona.

Zároveň upozorňuje, že ak takéto konanie zistí, nekompromisne a rázne voči takýmto osobám zakročí. „A to aj za použitia špeciálnych jednotiek,“ podotkol Slivka.

16:41 Exprezident Kiska: Sankcie voči Putinovi musia byť výrazne tvrdšie

Sankcie voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi musia byť podľa bývalého prezidenta SR Andreja Kisku výrazne tvrdšie, aby to pocítili aj jeho oligarchovia. „Oni jediní asi majú vplyv na to, aby ho presvedčili na ukončenie zbytočného krviprelievania,“ uviedol na sociálnej sieti.

Rusi a Ukrajinci si podľa Kisku rozumejú ako Slováci a Česi. „Oba veľké národy žili vedľa seba dlhé roky v mieri. Je neuveriteľné, že jeden šialenec dokáže vydať rozkaz na zabíjanie vlastných ‚bratov a sestier‘,“ vyhlásil Kiska. Ako podotkol, Putin si „sadol do lavice“ s ľuďmi ako Adolf Hitler, zabíjajúcich nevinných ľudí pre vlastnú pýchu a túžbu po moci.

Bývalá hlava štátu sa hanbí za „ruských trolov“ v slovenskom parlamente a varuje slovenských demokratických lídrov, aby nepodcenili ochranu demokracie a bezpečnosť na Slovensku.

Kiska vyzval verejnosť na pomoc Ukrajine. Sám deklaruje ochotu poskytnúť svoju chatu pre ukrajinské matky s deťmi, ktoré utekajú pred vojnou.

Andrej Kiska. Foto: TASR/František Iván.

15:36 Podľa polície môžu ruské tajné služby môžu online útočiť na Slovensko

Ruské tajné služby môžu online útočiť na Slovensko, napríklad na individuálne účty, ale aj účty rôznych štátnych inštitúcií, médií či iných organizácií. Varuje pred tým slovenská polícia a vysvetľuje, že pre vojnu na Ukrajine prebieha naďalej i dezinformačná vojna. Prostredníctvom nej sa podľa polície pokúša Rusko ovplyvniť vnímanie reality u Slovákov.

Polícia v prvom rade odporúča preveriť si, od koho mail či správa prišla, či má odosielateľova adresa autentickú podobu. Varuje, aby ľudia neklikali na webové odkazy od neznámych odosielateľov.  

„Ak vás aj váš priateľ nabáda a tlačí na to, aby ste klikli na odkaz, ktorý vám poslal, buďte obozretní – hekeri možno napadli jeho konto a zavírovaný odkaz posielajú v priateľovom mene,“ tvrdia policajti.

Všade tam, kde je to možné, radí polícia ľuďom používať dvojfaktorové overenie pri prihlasovaní. To znamená, že po zadaní e-mailovej adresy a hesla budú aplikáciou vyzvaní na zadanie kódu, ktorý im príde na ich telefónne číslo, vysvetľuje.

V prípade spravovania stránok na Facebooku treba administrátorské práva udeľovať čo najmenšiemu počtu ľudí. Všetci z nich by mali mať zapnutú dvojfaktorovú autentifikáciu, hovoria policajti.

„Ak ste zamestnancom firmy/inštitúcie s právom posielať finančné prostriedky, opakovane si overte pravosť faktúry a pravosť odosielateľa,“ poukazuje polícia.

15:03 Armáda nasadila 580 vojakov na pomoc Policajnému zboru, colnej a finančnej správe

Ozbrojené sily SR na základe rozhodnutia vlády nasadili 580 vojakov na pomoc Policajnému zboru, colnej a finančnej správe v štyroch sektoroch našej východnej hranice. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

„Priamo na deviatich vytypovaných miestach na hranici a na existujúcich hraničných priechodoch plnia vojaci úlohy podľa potreby Policajného zboru,“ priblížil Zemanovič. Doplnil, že na mieste držia zásahové tímy pre prípad potreby zvýšenia počtov na konkrétnom úseku štátnej hranice.

Súčasťou nasadených síl je podľa Zemanoviča aj päť taktických tímov civilno-vojenskej spolupráce. Ich špecialisti vytvárajú „komunikačný most“ medzi vojenskými a civilnými zložkami.

14:50 Rezort zahraničia: Slováci by nemali cestovať do určitých oblastí Bieloruska

Rezort zahraničia odporúča necestovať slovenským občanom do určitých oblastí Bieloruska. Informuje o tom na svojom webe.

„Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu na Ukrajine odporúča občanom SR necestovať do Gomelskej a Brestskej pohraničnej oblasti a obmedziť cestovanie na územie Bieloruska len na nevyhnutné cesty,“ priblížilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Upozorňuje, že bezpečnostná situácia v prihraničných oblastiach Bieloruska s Ukrajinou je nepredvídateľná a môže sa veľmi rýchlo meniť. Slovákom nachádzajúcim sa v Bielorusku preto odporúča nezúčastňovať sa na protestných akciách a nezdržiavať sa na miestach, kde sa zhromažďuje veľký počet ľudí.

14:27 Zmeko: Boje na Ukrajine zjavne nepostupujú podľa plánov Ruska

Prebiehajúce boje na Ukrajine podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR, generála Daniela Zmeka, zjavne nepostupujú podľa plánov Ruskej federácie. Ukrajinci podľa neho kladú tvrdý odpor na hlavných smeroch postupu ruských vojsk a spôsobujú protivníkovi citeľné straty.

„Naši ukrajinskí kolegovia, ktorým velí hlavný veliteľ ozbrojených síl, generálplukovník Valerij Zalužnyj, veľmi premyslene manévrujú s cieľom spomaliť a zastaviť prvé sledy na hlavných smeroch,“ vyhlásil Zmeko s tým, že sa to evidentne darí vďaka bezprecedentnej odvahe ukrajinských vojakov.

Daniel Zmeko. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ruský vojenský útok na Ukrajine je podľa OS SR zameraný na opätovné zaradenie Ukrajiny do ruskej sféry vplyvu. „Vojenský postup agresora na všetkých smeroch zatiaľ nedosahuje vytýčené operačno-taktické ciele. Ozbrojené sily Ukrajiny, ako aj ďalšie bezpečnostné zložky, preukázali vysokú mieru profesionality a pripravenosti brániť svoju vlasť,“ skonštatoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

K ozbrojenému odporu sa podľa OS SR pridávajú aj obyčajní občania, ktorí bojujú v radoch jednotiek teritoriálnej obrany. Vo viacerých mestách (Černigov, Charkov, Sumy, predmestia Kyjeva) prebieha boj aj v zastavaných aglomeráciách, čo anuluje prevahu protivníka v ťažkej technike a vo vzduchu. „Bohužiaľ, takýto boj vytvára aj straty medzi civilným obyvateľstvom, keďže ostreľované sú aj ciele v husto osídlených častiach miest či v ich blízkosti,“ priblížil Zemanovič.

Dôraz ruských vojenských operácií je podľa jeho slov položený na elimináciu ukrajinskej vládnej moci v hlavnom meste Kyjev, ktoré má byť obkľúčené a obsadené. „Očakávame vznik pouličných bojov s množstvom obetí civilného obyvateľstva. Ďalšie operácie sa pravdepodobne budú rozvíjať na odeskom, záporožskom, mariupoľskom a kramatorskom smere,“ poznamenal Zemanovič.

OS SR avizujú, že pre šírenie rôznych informácií budú v pravidelných intervaloch zverejňovať informácie o aktuálnej vojenskej situácii na Ukrajine.

14:06 Premiér: O vyhostení ruských diplomatov komunikujeme, musíme to správne načasovať

Slovensko sa zaoberá otázkou vyhostenia ruských diplomatov. Po sobotnom rokovaní vlády to potvrdil premiér SR Eduard Heger s tým, že na európskej úrovni koordinujú, aby sa takýto krok správne načasoval.

„Nebudeme váhať. Je to len o zladení, aby sa vyslal jasný a silný signál na zastavenie tejto agresie,“ vyhlásil. Premiér deklaruje, že bude verejnosť informovať.

13:22 Heger: O odpojení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT sa rokuje

O odpojení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT sa rokuje. Potvrdil to premiér Eduard Heger. Robí sa to podľa neho preto, aby Rusko zastavilo svoju agresiu na Ukrajine.

Heger tvrdí, že odpojenie Ruska od SWIFT-u je „viac áno ako nie“. No zároveň podotýka, že kým nie je úplný súhlas, tak je to jedno. „Sme krajina, ktorú to bude bolieť menej. Sú krajiny, ktoré to bude bolieť výrazne viac, pretože majú väčšiu obchodnú aj platobnú bilanciu s Ruskou federáciou,“ podotkol predseda vlády.

Vylúčenie Ruska zo SWIFT-u sa zatiaľ v novom rámcovom balíčku sankcií EÚ nenachádza. Výzvu na vylúčenie Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT adresoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.  

Eduard Heger. Foto: TASR/Pavol Zachar

12:57 Slovensko rokuje o ukončení prevádzky ruských stíhačiek Mig-29

Slovensko rokuje o ukončení prevádzky ruských stíhačiek Mig-29 na Sliači a poslaní ruských technikov späť do vlasti. Vyhlásil to v sobotu minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní vlády s tým, že vzdušný priestor SR by mohol byť chránený geograficky blízkym spojencom.

„Prebiehajú konkrétne rokovania, aby sme veľmi rýchlo ukončili prevádzku migov na Sliači, a technikov, ktorí tam sú, poslali naspäť do Ruska,“ povedal minister s tým, že debaty sú vo finálnej fáze. Definitívna dohoda podľa jeho slov ešte nie je, ale vzdušný priestor SR by mal byť po ukončení prevádzky stíhačiek Mig-29 chránený „geograficky blízkym spojencom“.

S kým Slovensko rokuje, nechcel Naď bližšie špecifikovať. „Uvedomujeme si však, že prítomnosť ruských technikov a závislosť SR od ruskej vojenskej techniky sú neprijateľné. Musíme realizovať rýchle opatrenia,“ vyhlásil.

https://standard.sk/174431/obranu-slovenska-maju-posilnit-nemecki-a-holandski-vojaci-ako-aj-system-protivzdusnej-obrany-patriot/

12:38 Slovensko poskytne Ukrajine palivo a muníciu za vyše 10 miliónov eur

Slovensko poskytne Ukrajine pomoc za vyše desať miliónov eur. Ide konkrétne o desať miliónov litrov nafty, 2,4 milióna litrov leteckého benzínu a 12-tisíc kusov 120-milimetrovej munície. Po sobotňajšom rokovaní vlády o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď.

„My presne vieme, čo Ukrajina potrebuje a robíme také opatrenia, ktoré jej pomôžu,“ povedal Naď. Priblížil, že vojenským materiálom pomáha Ukrajine 27 krajín NATO z 30. Slovensko svojím darom podľa ministra ďaleko prekračuje to, čo by sa očakávalo od našej veľkosti.

Vojenský materiál by zo Slovenska mal na Ukrajinu odísť v najbližšej dobe. Rezort obrany momentálne rieši finálne veci, presný dátum Naď konkretizovať nechcel. „Uvedomujeme si naliehavosť celých procesov,“ poznamenal.

Vláda v sobotu schválila darovanie vojenského materiálu, o ktorý požiadala Ukrajina.

11:10 Na Slovensku nastane od soboty 12:00 h mimoriadna situácia

Na Slovensku nastane od soboty 12.00 h mimoriadna situácia. Vyhlásenie mimoriadnej situácie súvisí s hromadným prílevom cudzincov na územie SR pred vojnou na Ukrajine. Rozhodla o tom vláda na sobotnom rokovaní.

„Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky,“ uvádza vládny kabinet v materiáli.

Členovia vlády a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy by mali prijímať opatrenia civilnej ochrany obyvateľstva. Majú tiež vykonávať opatrenia na riešenie krízovej situácie tak, aby zamedzili ohrozeniu života, zdravia a majetku.

Vláda zároveň splnomocnila premiéra Eduarda Hegera a ako zástupcu ministra vnútra a predsedu Ústredného krízového štábu SR Romana Mikulca. Majú riadiť záchranné práce, vydávať príkazy na záchranné práce a vykonávať opatrenia na riešenie krízových situácií.

Rodina na slovensko-ukrajinskej hranici. Foto: Michal Čop

10:55 Vláda: Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur

Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur. Schválila to v sobotu vláda.

O darovanie materiálu požiadala Ukrajina. Ministerstvo obrany SR preto navrhlo darovať vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur a taktiež materiál vo vlastníctve Štátnych hmotných rezerv SR v hodnote 8,4 milióna eur.

09:01 Naď: Evakuačná kolóna slovenského zastupiteľského úradu je už v Rumunsku

Evakuačná kolóna slovenského zastupiteľského úradu z Kyjeva pred niekoľkými minútami bezpečne prekročila hranice do Rumunska. Oznámil to na sociálnej sieti minister obrany SR Jaroslav Naď.

K evakuačnej kolóne sa podľa ministra pridali aj „kolegovia zo slovinského veľvyslanectva v Kyjeve“.

08:30 Prezidentka podpísala zákon, ktorý reaguje na situáciu na Ukrajine

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok (25.2.) schválila Národná rada SR. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Zákon reaguje na aktuálny vývoj na Ukrajine, ktorý môže vyústiť do masovej migrácie cudzincov na Slovensko. Mimoriadnu situáciu tak bude možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov, čo umožní realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie, najmä s ohľadom na potrebu zabezpečenia ubytovania cudzincov, organizáciu dopravného zabezpečenia alebo organizáciu zdravotníckeho zabezpečenia, prípadne s tým súvisiace uloženie pracovnej povinnosti.

Materiál novelizuje aj zákony o kybernetickej bezpečnosti, civilnej ochrane i azyle. V súvislosti s kyberbezpečnosťou sa zavádza nový inštitút „blokovania“, ktorým sa má zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete. Inštitút „blokovania“ má platiť do konca júna 2022, rozhodovať o ňom má Národný bezpečnostný úrad.

„Škodlivým obsahom sa rozumie programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb,“ uvádza sa v zákone.

Novelizovaný zákon o azyle zase umožňuje vláde vyhlásiť poskytovanie dočasného útočiska aj bez rozhodnutia Rady Európskej únie. Cudzinec žiadajúci o poskytnutie dočasného útočiska, ktorý má zabezpečené ubytovanie, sa nebude musieť dostaviť do záchytného tábora. Pre potrebu urýchlenia konania sa bude nebezpečnosť cudzinca pre bezpečnosť SR skúmať až následne. Poslanci tiež v návrhu schválili možnosť financovať poskytnutie ubytovania odídencom, ktorým sa poskytlo dočasné útočisko v SR v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Príspevok sa má poskytovať zo štátneho rozpočtu cez obce, na území ktorých sa bude poskytovať ubytovanie.

Zákonom sa má tiež zriadiť fond na pomoc ľuďom nepriaznivo ovplyvneným negatívnymi následkami vojenskej invázie Ruska na Ukrajine.

06:40 Prezidentka: Samit NATO bol silným odkazom jednoty a zhody

Samit Severoatlantickej aliancie (NATO) bol silným odkazom jednoty a zhody medzi 30 krajinami, ktorých je Slovensko súčasťou. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

„Vladimír Putin dúfal, že nás rozdelí, dnes sme však jednotnejší, ako kedykoľvek predtým. A sme odhodlaní brániť naše krajiny, našu suverenitu a našich občanov. Lebo útok na Ukrajinu je aj útokom na demokratické hodnoty našich krajín,“ povedala hlava štátu.  

Prezidentka v piatok (25.2.) prostredníctvom online rokovania zastupovala Slovensko na mimoriadnom samite lídrov NATO. K online rokovaniu sa pripojila z Varšavy spolu s ďalšími lídrami štátov východného krídla NATO, tzv. Bukureštskej deviatky (B9). Jej členmi sú okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

„Aj ich občania majú obavy. Ale spoločnú energiu a odhodlanie, ktoré sme cítili na konci samitu, si nesiem aj na Slovensko. Stojíme pri Ukrajine, budeme jej pomáhať a brániť ju účinnými sankciami voči Rusku, posilníme obranyschopnosť celej východnej hranice Aliancie a hlavne, nevzdáme sa,“ zhrnula prezidentka Čaputová.

Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Martin Baumann

Lídri členských krajín NATO na piatkovom samite vyhlásili, že Moskva o svojich zámeroch v spojitosti s Ukrajinou klamala. V spoločnom vyhlásení informovali, že Severoatlantická aliancia zvýši – v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine – počet svojich vojakov nasadených vo východnej Európe.  

PIATOK

23:36 Ministerstvo obrany zatiaľ informácie o vojenskom posilnení hraníc s Ukrajinou nekomentovalo

Ministerstvo obrany (MO) SR zatiaľ nekomentovalo informácie o vojenskom posilnení hraníc členských krajín NATO s Ukrajinou. Vyplýva to z reakcie hovorkyne rezortu obrany SR Martiny Kovaľ Kakaščíkovej pre TASR na medializované informácie aj o údajnom premiestnení mobilných protilietadlových raketových systémov Patriot na územie Slovenska.

Nemecko podľa agentúry DPA poskytne na ochranu členských krajín NATO vo východnej Európe ďalších vojakov a zbraňové systémy. Na Slovensko plánuje podľa informácií agentúry premiestniť mobilné protilietadlové raketové systémy Patriot.

23:17  Mimoriadnu situáciu bude možné na Slovensku vyhlásiť aj pri hromadnom príleve cudzincov

Mimoriadnu situáciu bude možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Vyplýva to zo zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok schválil parlament. O návrhu rokovali poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Materiál obsahuje novelizácie zákona o civilnej ochrane, zákona o azyle i kybernetickej bezpečnosti. Zo 121 prítomných poslancov zákon podporilo 82, proti bolo 11, zdržalo sa 27, jeden nehlasoval. Hlasovaním poslanci ukončili piatkovú mimoriadnu schôdzu.

Zákon reaguje na aktuálny nepriaznivý vývoj na Ukrajine, ktorý môže vyústiť do masovej migrácie cudzincov na Slovensko. Ako vysvetľuje predkladateľ, po vyhlásení mimoriadnej situácie sa budú môcť realizovať príslušné opatrenia hospodárskej mobilizácie, najmä s ohľadom na potrebu zabezpečenia ubytovania cudzincov, organizáciu dopravného zabezpečenia alebo organizáciu zdravotníckeho zabezpečenia, prípadne s tým súvisiace uloženie pracovnej povinnosti.

Novelizovaný zákon o azyle umožňuje vláde vyhlásiť poskytovanie dočasného útočiska aj bez rozhodnutia Rady Európskej únie. V zákone sa zároveň precizujú ustanovenia, ktoré upravujú poskytnutie dočasného útočiska, ako sú podrobnosti začatia konania vrátane rozhodovacích lehôt vzhľadom na očakávaný nápor na kapacity migračného úradu.

Cudzinec žiadajúci o poskytnutie dočasného útočiska, ktorý má zabezpečené ubytovanie, sa podľa zákona nebude musieť dostaviť sa do záchytného tábora. Pre potrebu urýchlenia konania o poskytnutie dočasného útočiska sa bude nebezpečnosť cudzinca pre bezpečnosť SR skúmať následne. „V prípade skutočností odôvodňujúcich takýto záver sa bude postupovať podľa súčasne platnej právnej úpravy zákona o azyle a dočasné útočisko sa takejto osobe zruší,“ uvádza sa v materiáli zo spoločnej správy parlamentných výborov.

Nová legislatíva zároveň zavádza nový inštitút „blokovania“,  ktorým sa má zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete.

https://standard.sk/173975/stat-ma-mat-moznost-blokovat-skodlive-weby-vlada-zmenu-schvalila-v-tieni-vojny-na-ukrajine/

Poslanci tiež v návrhu schválili možnosť financovať poskytnutie ubytovania odídencom, ktorým sa poskytlo dočasné útočisko v SR v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Príspevok sa má poskytovať zo štátneho rozpočtu cez obce, na území ktorých sa bude poskytovať ubytovanie. „Príspevok sa poskytne prenajímateľovi, pričom výšku príspevkov určí vláda nariadením v závislosti od reálnych potrieb a možností štátneho rozpočtu,“ skonštatovali v spoločnej správe výborov.

Zákonom sa má tiež zriadiť fond na pomoc ľuďom nepriaznivo ovplyvneným negatívnymi následkami vojenskej invázie Ruska na Ukrajine.

21:59 Nemecko chce na Slovensko presunúť raketové systémy Patriot

Nemecko poskytne na ochranu členských krajín NATO vo východnej Európe ďalších vojakov a zbraňové systémy. Na Slovensko plánuje podľa informácií agentúry DPA premiestniť mobilné protilietadlové raketové systémy Patriot.

DPA ďalej uviedla, že aj Slovensko by chcelo mať na svojom území bojovú skupinu NATO pod vedením Nemecka, aká už pôsobí v Litve. Nemecko však chce v tejto fáze plánovania poskytnúť vojakov a vybavenie len pre skupinu, ktorú avizovalo Francúzsko a ktorá má pôsobiť v Rumunsku.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v tejto súvislosti vo vysielaní televízie ZDF povedala, že nemecká armáda pošle na Slovensko v krátkom čase jednu rotu, ktorá sa postupne pretransformuje na bojovú skupinu (Battlegroup). „Zapojíme sa aj do protivzdušnej obrany,“ uviedla Lambrechtová.

Cieľom týchto krokov je podľa nej vyslať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi jasný signál, aby zastavil vojenské ťaženie na Ukrajine.

„V NATO s veľkým znepokojením sledujeme, že vo svojom včerajšom vyhlásení vojny sa tiež zastrene vyhrážal použitím jadrových zbraní. Odstrašovaním, jednotou a jasným postojom však dávame najavo, že sa nedáme zastrašiť,“ povedala Lambrechtová pre DPA. „Útok na spojenca by bol útokom na nás všetkých s hroznými následkami pre Rusko. A Putin to vie,“ dodala.

Ministerstvo obrany (MO) SR zatiaľ nekomentovalo informácie o vojenskom posilnení hraníc členských krajín NATO s Ukrajinou. Vyplýva to z reakcie hovorkyne rezortu obrany SR Martiny Kovaľ Kakaščíkovej pre TASR na medializované informácie aj o údajnom premiestnení mobilných protilietadlových raketových systémov Patriot na územie Slovenska.

20:07 Heger: Slovensko je pripravené podporiť odstrihnutie Ruska od SWIFT-u

Slovensko je pripravené podporiť odstrihnutie Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger.

O odstrihnutie Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT požiadal vo štvrtok (24. 2.) medzinárodné spoločenstvo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Eduard Heger. Foto: TASR/Pavel Neubauer

19:15 Zhromaždenie na podporu Ukrajiny pred ruskou ambasádou je pokojné

Piatkové verejné zhromaždenie na podporu Ukrajiny pred ruskou ambasádou v Bratislave je pokojné. Informovala o tom bratislavská krajská polícia.

Godrova ulica, ktorá sa nachádza pred ruským veľvyslanectvom, bola od piatkového neskorého popoludnia podľa polície neprejazdná.

„V súčasnosti sú všetky ostatné ulice v okolí miesta zhromaždenia prejazdné a nedochádza k žiadnemu inému obmedzeniu v cestnej premávke,“ priblížili policajti.

18:51 Zdravotnícki pracovníci sa môžu hlásiť do prípadných hotspotov

Rezortu zdravotníctva sa môžu hlásiť zdravotnícki pracovníci, ktorí by chceli pôsobiť v tzv. hotspotoch pri hraniciach s Ukrajinou. Tie budú uvádzať do prevádzky až vo chvíli, keď hraničné priechody nebudú zvládať nápor utečencov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová po rokovaní krízového štábu.

„V prípade zriadenia hotspotov na hraničných priechodoch Ubľa, Ulič, Veľké Slemence a Vyšné Nemecké a ich uvedenia do prevádzky bude pre vojnových utečencov zabezpečená prvá pomoc. Túto budú v rámci dobrovoľníckej činnosti vykonávať vždy dvaja zdravotnícki pracovníci (nelekári),“ priblížila. Do zoznamu dobrovoľníkov sa môžu prihlásiť prostredníctvom e-mailovej adresy [email protected].

Vojnovým utečencom bude poskytovaná zdravotná starostlivosť na základe ich statusu. V prípade, že bude pre nich Slovensko len tranzitujúcou krajinou, zdravotnú starostlivosť si budú musieť hradiť v plnom rozsahu. „V súčasnosti však rezort zdravotníctva hľadá spôsoby, ako im v prípade zhoršenia zdravotného stavu počas tranzitu cez SR poskytnúť potrebnú starostlivosť,“ doplnila.

17:39 Heger hovoril na hraniciach s Ukrajinou o vzájomnej solidarite

Premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) vyzdvihol počas návštevy slovensko-ukrajinskej hranice vo Vyšnom Nemeckom vzájomnú solidaritu. Zdôraznil pripravenosť Slovenska podať Ukrajincom utekajúcim pred vojnou pomocnú ruku aj v podobe občerstvenia či ubytovania.

„Je tu zima, chceme, aby ľudia zbytočne vonku nemrzli. Aby mali čo najlepšie zabezpečenie, občerstvenie a plynulý odvoz, či už k ich rodinám a známym, alebo im budeme hľadať miesto, kde ich dočasne ubytujeme,“ podotkol šéf vládneho kabinetu. Priblížil, že situácia na hraničnom priechode je pokojná a čakacie lehoty minimálne.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) informoval, že štát má desaťtisíce možností na ubytovanie. Ďalšie ponúkajú jednotlivci a mnohé organizácie. „Kreuje sa operačný štáb, ktorý to bude dávať dokopy, aby sme vedeli čo najefektívnejšie tie kapacity využiť,“ doplnil. Zopakoval, že rezort vnútra plánuje zriadiť takzvané hotspoty pre prípad zvýšeného nárastu ľudí z Ukrajiny.

Heger v tejto súvislosti hovoril aj o solidarite zo strany ďalších štátov EÚ. „Ak to bude potrebné a kapacity by boli vyčerpané, siahneme po ich podanej ruke,“ povedal.

17:03 Od stredajšieho popoludnia prekročilo hranicu SR s Ukrajinou 7 490 Ukrajincov

Od stredy (23. 2.) od 16.00 h do piatkového poludnia prekročilo slovensko-ukrajinské hranice približne 7 490 občanov Ukrajiny. Pred vypuknutím konfliktu bol zvyčajný počet vstupov na SR z Ukrajiny priemerne 1 400 ľudí za deň. O medzinárodnoprávnu ochranu v SR požiadalo k piatku k 14.00 h zatiaľ 14 Ukrajincov. Nachádzajú sa v záchytnom tábore v Humennom. Väčšina prichádzajúcich po vybavení cestuje ďalej na Slovensko alebo do iných krajín Európskej únie. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

„Osobám, ktoré utekajú pred vojnovým konfliktom, umožňujeme krátkodobý pobyt do 90 dní. Tieto osoby však majú možnosť pri vstupe na územie SR alebo aj neskôr požiadať o medzinárodnú ochranu a po schválení zmeny zákona o azyle a rozhodnutia vlády SR budú môcť požiadať tiež o dočasné útočisko,“ vysvetlil rezort. V prípade udelenia medzinárodnej ochrany, teda azylu alebo doplnkovej ochrany, prípadne dočasného útočiska, sa ich status zmení a obmedzenie 90 dní nebude platiť.

Väčšina prichádzajúcich z Ukrajiny má platné doklady. Slovenská republika má s Ukrajinou bezvízový režim – držitelia ukrajinských biometrických pasov vízovej povinnosti nepodliehajú. Vstup na územie Slovenskej republiky je umožnený po individuálnom posúdení aj osobám, ktoré nemajú platný cestovný doklad (biometrický pas).

Ministerstvo vnútra plánuje zriadiť takzvané hotspoty pre prípad zvýšeného nárastu ľudí z Ukrajiny. „Zriadia sa podľa potreby počas víkendu v Uliči, Ubli, Vyšnom Nemeckom, Veľkých Slemenciach a Čiernej nad Tisou. V hotspotoch budú registrovaní ľudia, ktorí by prichádzali bez dokladov,“ avizoval tlačový odbor. Príslušníkom Policajného zboru budú asistovať pri registrácii aj vojaci.

V prípade príchodu utečencov z Ukrajiny budú podľa ministerstva využívať najskôr kapacity azylových zariadení Ministerstva vnútra SR v Humennom, Opatovskej Novej Vsi a Rohovciach. „V prípade potreby ich vieme rozšíriť o dočasné ubytovanie. V ďalšom kroku by boli využívané ubytovacie zariadenia MV SR a ďalších rezortov. Ak by si to vyžiadala situácia, nasledovali by kapacity ďalších ubytovacích zariadení, ktoré sekcia krízového riadenia MV SR identifikovala v spolupráci s kolegami z okresných úradov,“ objasnilo ministerstvo. Kroky vo vyšších krízových štádiách by mal koordinovať ústredný krízový štáb zvolaný ministrom vnútra SR.    

16:50 Sulík: Dodávky ropy a plynu do SR sú relatívne stabilné

Dodávky ropy a plynu do SR sú relatívne stabilné. Dodávky ropy prichádzajú v štandardnom množstve a štandardnom tlaku. Uviedol to po rokovaní krízového štábu na tlačovej besede minister hospodárstva Richard Sulík, za účasti štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Karola Galeka (obaja SaS). Dodávky plynu sú podľa Galeka neprerušené, dokonca sú mierne zvýšené.

„Momentálne sme (pri dodávkach ropy) nezaznamenali žiaden pokles, ani množstva ropy, ani tlaku, ktorým je ropa potrubím prepravovaná. Dodávka je relatívne stabilná a hýbe sa medzi 1500 až 2000 m3 za hodinu,“ priblížil Sulík s tým, že SR má okrem dodávok aj strategické zásoby ropy na vyše 100 dní, pričom zo zákona musia byť na úrovni minimálne 90 dní.

Ďalšie zásoby ropy má podľa jeho slov rafinéria Slovnaft a Transpetrol. „Ak by malo dôjsť k nečakanej situácii, ak by zo dňa na deň prestala tiecť ropa ropovodom, tak Správa štátnych hmotných rezerv by navrhla vláde vyskladnenie núdzových zásob ropy. Toto sa zatiaľ nebude diať. Situáciu budeme ďalej monitorovať. Ak by ropa netiekla dlhšiu dobu, máme prísľub od spoločnosti Slovnaft, že bude dovážať potrebnú ropu cez ropovod Adria,“ dodal Sulík.

Richard Sulík. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Podľa Galeka je tok plynu na Slovensko neprerušený.  „Prepravné objemy boli dokonca v porovnaní s minulým týždňom navýšené. Zmluvné záväzky si druhá strana nateraz plní voči všetkým odberateľom na Slovensku. Nemáme žiadne signály o tom, že by sa táto situácia mala zmeniť,“ priblížil štátny tajomník

Prepravné trasy plynu sú podľa jeho slov po roku 2009 dostatočne diverzifikované. „Reverzný tok funguje prakticky na všetkých prestupoch, ktoré na Slovensko idú. Diverzifikované budú nielen trasy, ale aj zdroje plynu,“ spresnil Galek.

Prvá loď so skvapalneným plynom pre Slovensko by podľa neho mala doraziť v marci. „To nám umožní pokryť spotrebu plynu na Slovensku počas celej vykurovacej sezóny, bez akýchkoľvek obmedzení priemyslu alebo domácností,“ doplnil. V zásobníkoch je podľa Galeka vzhľadom na končiacu sa vykurovaciu sezónu dostatočné množstvo plynu.

16:36 Pre vojnu na Ukrajine sa zvýšilo vonkajšie riziko jadrových zariadení SR

Pre vojenský konflikt na Ukrajine sa zvýšilo vonkajšie riziko jadrových zariadení Slovenskej republiky. Boli preto prijaté adekvátne opatrenia na zaistenie ich fyzickej bezpečnosti. Pre TASR to uviedli z Úradu jadrového dozoru SR.

„Dôsledne monitorujeme situáciu spôsobenú vojenským konfliktom na Ukrajine,“ uviedla pre TASR riaditeľka kancelárie úradu Miriam Vachová.

15:35 Biskupi Slovenska obetujú omše za mier a pokoj na Ukrajine

Za pokoj a mier na Ukrajine obetujú slovenskí biskupi modlitby a sväté omše, ktoré slávia vo svojich diecézach, informoval výkonný tajomník Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Ivan Ružička. Informuje o tom Tlačová kancelária KBS na svojom webe.

Slovenskí biskupi pozvali veriacich k modlitbám a pôstu za Ukrajinu. „Vojna na Ukrajine spôsobí utrpenie mnohých ľudí. Naše srdcia nech sú otvorené pre tých, ktorí budú potrebovať pomoc. Nebojme sa podeliť, prejavme lásku. Bude to náročný čas, skúška pre všetkých,“ uviedli biskupi Slovenska.

„Modlime sa každý deň za skončenie vojny. Vkladajme túto prosbu do svätých omší a eucharistických adorácií, obetujme na tento úmysel pravidelne svätý ruženec,“ dodali biskupi Slovenska. Vyzvali na postenie počas piatka za ukončenie konfliktu. Počas blížiacej sa Popolcovej stredy nech je prísny pôst podľa biskupov vyjadrením zjednotenia s modlitbou Svätého Otca za obnovenie mieru na Ukrajine.

13:20 Vláda diskutuje o vyhostení ruských diplomatov

Vláda SR diskutuje o vyhostení ruských diplomatov, debaty sú aj na úrovni európskych lídrov. Po piatkovom rokovaní vládneho kabinetu to povedal premiér SR Eduard Heger s tým, že ak dospejú k záveru, budú verejnosť informovať.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková tému vyhostenia ruských diplomatov zo Slovenska považuje za „veľmi aktuálnu“. „Treba sa v prvom rade rozprávať s ministrom zahraničných vecí. Má moju maximálnu dôveru. Viem, že s návrhmi príde v pravý čas,“ uviedla.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa zatiaľ odmietol vyjadriť k tomu, či Slovensko vyhostí ruských diplomatov a veľvyslanca Ruskej federácie Igora Bratčikova. Minister to povedal v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo.

Ivan Korčok. Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Nebudem to komunikovať cez médiá. V tejto vypätej situácii zvažujem každé slovo a každý krok. Musí tu byť širšia koordinácia,“ povedal minister. Dodal, že počas samitu lídrov Európskej únie (EÚ) vo štvrtok 24. februára sa už urobil jeden spoločný krok kolektívnej odozvy EÚ. „To je vo vízovej politike zrušenie bezvízového styku pre držiteľov diplomatických a služobných pasov,“ povedal. Dodal, že vždy má väčšiu hodnotu to, keď o podobnom kroku rozhodne 27 členských štátov EÚ než jednotlivé krajiny samostatne.

12:40 Mikulec: Hranice na našej strane sú pokojné, nie je na nich žiaden zvýšený nápor

Hranice na našej strane sú pokojné, nie je na nich žiaden zvýšený nápor. Ľudia prichádzajú v malých skupinách, po jednotlivcoch, zatiaľ nie je potreba zvyšovať kapacity. Po piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).  

Šéf rezortu vnútra poznamenal, že sú zmonitorované a pripravené ubytovacie kapacity v rámci zariadení migračného úradu či ministerstva vnútra. „Ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny, nežiadajú o nič. Oni len chcú prísť, majú zväčša príbuzných na Slovensku alebo niekde v iných krajinách,“ vysvetlil.

Na východnej hranici sú podľa slov Mikulca momentálne Ozbrojené sily SR, ktoré riešia v spolupráci s príslušníkmi Policajného zboru hotspoty, ktoré budú využité v prípade zvýšeného náporu prichádzajúcich ľudí na hranice. „Spolupracujeme s mnohými dobrovoľníckymi organizáciami. Budeme tam mať pripravené aj stany či ďalší materiál,“ dodal.  

Na snímke uprostred predseda vlády SR Eduard Heger, vpravo minister obrany SR Jaroslav Naď vľavo minister vnútra SR Roman Mikulec na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Foto: TASR/Milan Kapusta

12:28 Heger: EÚ je jednotná ako nikdy predtým, balík sankcií voči Rusku je bezprecedentný

Európski lídri sú jednotní v tom, že Ukrajina potrebuje výraznú morálnu i humanitárnu pomoc. Po piatkovom rokovaní vlády to v súvislosti so štvrtkovým (24. 2.) rokovaním lídrov Európskej únie (EÚ) povedal predseda vlády SR Eduard Heger.

Balík sankcií, ktorého rámec sa dohodol na štvrtkovom mimoriadnom samite, má podľa Hegera zasiahnuť politické vedenie, ale aj oligarchov a tých, ktorí participujú na štátnom režime Ruska. Opätovne ho onačil za bezprecedentný. „Jeho výsledná podoba sa však ešte stále formuje,“ upozornil Heger v súvislosti s vyhláseniami, či sankcie nemali byť tvrdšie. „V priebehu pár hodín by mali byť známe všetky detaily, malo by ísť o skutočne rázne opatrenia,“ uviedol aj s odkazom na neustále sa meniacu situáciu. Avizoval tiež, že sankcie by sa mali týkať aj Bieloruska, ktoré pomohlo k vpádu Ruska na Ukrajinu.

Priznal, že nie je možné jednoznačne povedať, že sankcie zastavia terajšiu agresiu Kremľa. Verí však, že v horizonte týždňov a mesiacov budú mať efekt. Vyzdvihol zároveň výraznú jednotu EÚ v súčasnom postoji voči Rusku. „Sme stmelení ako nikdy predtým,“ uviedol. Jednota EÚ sa podľa Hegera prejavuje aj v snahe koordinovať opatrenia v prípade zvládania migračnej vlny. Zdôraznil zároveň, že súčasná situácia potvrdila nevyhnutnosť posilňovať obranyschopnosť jednotlivých krajín.

Spoluobčanov premiér vyzval, aby zvýšili obozretnosť voči dezinformáciám, očakáva, že hybridná vojna v kyberpriestore sa ešte zintenzívni.

12:27 Prezidentka: Čelíme novej bezpečnostnej situácii, musíme na ňu reagovať

V Európe i vo svete čelíme podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej novej bezpečnostnej situácii, na ktorú je potrebné reagovať jasným signálom obrany a ochrany občanov i suverénnych krajín pred prípadnou agresiou. Hlava štátu to vyhlásila pred odletom na mimoriadny samit lídrov Severoatlantickej aliancie.

Čaputová zároveň uviedla, že nové sankcie proti Rusku nie sú dostatočné a je potrebné pokračovať v dialógu, aby vojenské útoky prestali, a pokiaľ je to možné, aby sa pri rokovacom stole dosiahol mier.

„Za posledné hodiny vidíme, že situácia na Ukrajine sa zhoršuje. Dochádza k útokom na civilistov. Objektom vojenských útokov sa stal aj Kyjev. V médiách čítame o zásahoch proti deťom, na nemocnice a iné civilné objekty. Vyplýva z toho, že ruský prezident Vladimir Putin je nekompromisný, nič ho nezastaví,“ skonštatovala prezidentka.

Ako podotkla, dochádza k bezprecedentnému útoku, aký sme v novodobých dejinách v Európe po druhej svetovej vojne nezažili. Na mimoriadnom samite lídrov NATO sa preto podľa jej slov budú zaoberať novou bezpečnostnou situáciou. „Situácia je novou pre všetkých, Putin útočí a my sa chceme efektívne brániť,“ uviedla.

12:06 Cez hraničné priechody prechádzajú hlavne ženy s deťmi

Cez hraničné priechody z Ukrajiny na Slovensko prechádzajú hlavne ženy a deti. Ako TASR informovala Kancelária ministra vnútra SR, ukrajinská strana vo Vyšnom Nemeckom púšťa k vybaveniu len ženy, deti a starších občanov, a to v malých skupinkách priebežne.

„Na slovenskej strane po vybavení osôb za hraničným priechodom nevznikajú žiadne kritické situácie spojené so zhromažďovaním týchto osôb. Na slovenskej strane momentálne čaká na vybavenie iba šesť, sedem áut a ďalší jeden autobus s cestujúcimi pred závorou,“ uviedla.

Na hraničnom priechode Ubľa prebieha vybavovací proces plynule, priebežne s čakajúcimi dobami. „Z dôvodu colnej kontroly na strane Ukrajiny je vybavovací proces spomalený, cestujúci uvádzajú čakaciu dobu štyri až šesť hodín,“ uvádza s tým, že od 10.00 h až doposiaľ zaznamenávajú intenzívny prechod peších cestujúcich na vstupe, hlavne detí s rodičmi a mladých ľudí.

Čo sa týka hraničného priechodu Veľké Slemence, na ukrajinskej strane čaká v rade na vybavenie okolo 80 ľudí.

12:00 Mimoriadnu situáciu bude možné vyhlásiť i pri hromadnom príleve cudzincov

Mimoriadnu situáciu bude možno vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorú v piatok schválila vláda na mimoriadnom rokovaní. Legislatívny návrh obsahuje v tejto súvislosti novelizácie zákona o civilnej ochrane, zákona o azyle i kybernetickej bezpečnosti.

Návrh zákona, ktorý sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní, vychádza z reakcie na vojnový konflikt, odohrávajúci sa na území Ukrajiny a možného ďalšieho vývoja, ktorý môže vyústiť do masovej migrácie cudzincov na územie Slovenska. „V dôsledku toho bude potrebné realizovať opatrenia hospodárskej mobilizácie, a to najmä vecné plnenia s ohľadom na potrebu zabezpečenia ubytovania cudzincov, organizáciu dopravného zabezpečenia, organizáciu zdravotníckeho zabezpečenia a prípadne s tým súvisiace uloženie pracovnej povinnosti. Realizácii týchto opatrení musí predchádzať vyhlásenie príslušnej krízovej situácie,“ zdôvodnili predkladatelia z Ministerstva vnútra (MV) SR.

Návrh novelizovaného zákona o azyle umožní vláde vyhlásiť poskytovanie dočasného útočiska aj bez rozhodnutia Rady Európskej únie. V zákone sa zároveň precizujú ustanovenia, ktoré upravujú poskytnutie dočasného útočiska.

Úpravou zákona o kybernetickej bezpečnosti sa sleduje cieľ zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete prostredníctvom nového inštitútu „blokovania“.

11:57 Veľké Slemence: Cez hranicu v piatok prešlo už vyše tisíc ľudí, tvrdí starosta

Na ukrajinskej strane pred hraničným priechodom v obci Veľké Slemence v okrese Michalovce aktuálne čaká 500 až 600 ľudí, ktorí unikajú pred ruskou agresiou na Ukrajine. Pre TASR to v piatok uviedol starosta obce Ľudovít Tóth.

Ľudia čakajúci na svojich príbuzných a známych z Ukrajiny na slovenskej strane hraničného priechodu pre peších v obci Veľké Slemence. Foto: TASR/Jana Ďurašková

„Cez hraničný priechod v piatok prešlo možno tisíc alebo 2-tisíc ľudí,“ odhadol starosta. Situáciu označil za vážnu, no podľa jeho slov ľudia prechádzajúci slovensko-ukrajinskou hranicou zatiaľ nepotrebujú pomoc samosprávy. Na prichádzajúcich čakajú v obci príbuzní a známi z rôznych krajín, podľa Tótha napríklad z Poľska, Maďarska či Anglicka.

Hraničný priechod Veľké Slemence je určený len pre peších. Od piatka až do odvolania je v prevádzke nonstop.

11:41 Ruský útok je zločinom proti mieru, vojna nie je riešením, tvrdí SZPB

 Ruský útok je zločinom proti mieru, vojna nie je riešením. Je potrebné využiť Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a OSN. Malo by sa vrátiť k opatreniam na budovanie vzájomnej dôvery vrátane realizácie dohôd o zabezpečení moderných menšinových práv pre Rusov na Ukrajine a skutočných zmlúv o obmedzení zbrojenia a odzbrojení. Vo svojom vyhlásení to uviedol Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB).

„Slovenský zväz protifašistických bojovníkov vyjadruje ľútosť a zásadný nesúhlas s napadnutím Ukrajiny. Ani oprávnené obavy z rozširovania NATO, definujúceho Rusko ako hrozbu, nepovažujeme za akceptovateľné zdôvodnenie invázie na územie Ukrajiny,“ povedali protifašistickí bojovníci. Pripájajú sa k výzve, aby Rusko zastavilo vojenské akcie a stiahlo svoju armádu z Ukrajiny.

Zväz tvrdí, že bude vždy uchovávať a pripomínať hrdinstvá ruských, ukrajinských či bieloruských vojakov, našich osloboditeľov od fašizmu v roku 1945. „O to viac pociťujeme, že agresia Ruskej federácie proti bratskému slovanskému národu je v rozpore s naším záväzkom chrániť ich pamiatku a historickú pravdu o oslobodení Slovenska,“ uvádza SZPB.  

11:14 Vláda schválila 13 miliónov eur na opatrenia pre možný prílev ľudí z Ukrajiny

Vláda schválila na svojom piatkovom rokovaní 13 miliónov eur na opatrenia v prípade prílevu veľkého množstva ľudí z vojnou zasiahnutej Ukrajiny. Ministerstvo vnútra SR ich použije na posilnenie IT infraštruktúry na hranici s Ukrajinou i na dobudovanie a posilnenie infraštruktúry azylových zariadení.

Vyčlenené peniaze na jednotlivé opatrenia majú zabezpečiť pripravenosť rezortu vnútra na možný enormný nápor na azylový systém Slovenska v súvislosti s vývojom situácie na Ukrajine. „Taktiež zabezpečiť infraštruktúru Policajného zboru, rozšírenie kapacít azylových zariadení Migračného úradu Ministerstva vnútra SR či zvýšiť kapacity núdzového ubytovania,“ píše sa v materiáli, o ktorom rokoval vládny kabinet.

Medzi opatrenia, na ktoré vláda vyčlenila peniaze, patrí napríklad projekt obnovy systému zabezpečenia vonkajšej hranice s Ukrajinou (technické zabezpečenie) vo výške 3,6 milióna eur. Taktiež odstránenie poruchy s lustráciou v Interpole či vybudovanie infraštruktúry na pripojenie mobilných zariadení na hraničnom priechode Vyšné Nemecké v sume 100-tisíc eur.

Na rekonštrukciu budov azylových zariadení, rozšírenie ubytovacích kapacít a kapacít hygieny má ísť 1,2 milióna eur. Štát taktiež chce doplniť materiálno-technického zabezpečenie a v prípade dobudovania a posilnenia infraštruktúry azylových zariadení avizuje prijať aj desať nových zamestnancov. Zakúpiť chce aj vybavenie pre stanové mestečko pre 500 osôb.

Vláda schválila príspevok vo výške 1 milióna eur na pomoc Ukrajine

Slovensko poskytne Ukrajine na urýchlenú humanitárnu pomoc jeden milión eur. Rozhodla o tom vláda SR na piatkovom mimoriadnom rokovaní.

Finančná pomoc súvisiaca so situáciou na Ukrajine a dôsledkami ruskej vojenskej agresie má prispieť k stabilizácii bezpečnostnej a humanitárnej situácie a zároveň k minimalizácii dôsledkov ozbrojeného konfliktu na civilné obyvateľstvo Ukrajiny.

Príspevok bude distribuovaný prostredníctvom príspevkov do medzinárodných organizácií a nástrojov rozvojovej spolupráce.

10:48 Tomanová: Utečenecké rodiny s deťmi sa nesmú rozdeľovať

Komisárka pre deti Viera Tomanová vyzýva kompetentné rezorty, aby zabezpečili potrebné životné podmienky pre utečenecké rodiny s deťmi, najmä ubytovanie, stravu, zdravotnú starostlivosť a vzdelávanie detí. Zároveň pripomína, že sa nesmú rozdeľovať. TASR o tom v piatok informovali z Úradu komisára pre deti.

„V záujme zachovania ucelených rodín je teda nevyhnutné, aby sa príslušné orgány SR postarali aj o tie deti, ktoré sú utečencami s rodičmi alebo s inými dospelými osobami. V žiadnom prípade nie je možné v rámci humanitárnej pomoci oddeľovať maloleté deti od rodičov ani rozdeľovať súrodencov,“ zdôraznila Tomanová.  

10:27 Na migračný úrad sa obracajú Ukrajinci, ktorí chcú prísť na Slovensko

Pracovníci Migračného informačného centra Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v SR v súčasnosti prijímajú vo zvýšenej miere žiadosť o konzultáciu zo strany občanov Ukrajiny. TASR to potvrdila vedúca úradu IOM v Bratislave Zuzana Vatráľová.

„Žiadosti prichádzajú jednak od Ukrajincov, ktorí žijú a pôsobia na Slovensku, tí sa pýtajú, akým spôsobom môžu dostať na Slovensko svojich blízkych,“ informovala. „Migračné informačné centrum však kontaktujú aj priamo ľudia z Ukrajiny, ktorí chcú vedieť, za akých podmienok môžu prísť a zostať na Slovensku,“ dodala.

IOM a jej informačné centrum poskytujú poradenstvo a služby migrantom na území SR pri integrácii na území krajiny, adaptácii na nové prostredie i hľadaní zamestnania.

Podľa štatistík Úradu cudzineckej a hraničnej polície pôsobilo na Slovensku k 31. decembru 2021 celkovo 56 480 štátnych príslušníkov Ukrajiny, 49 131 malo prechodný, 7 346 trvalý a traja tolerovaný pobyt. Je to približne polovica všetkých cudzích štátnych príslušníkov z tzv. tretích krajín s legálnym pobytom na Slovensku.

09:22 Situácia na východnej hranici s Ukrajinou je momentálne pokojná

Situácia na východnej hranici s Ukrajinou je momentálne pokojná. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

„Na ukrajinskej strane nie sú žiadne rozsiahle kolóny,“ uviedli policajti. Pripomínajú, že pre mobilizáciu, ktorú Ukrajina vyhlásila, sa na hranice nedostávajú muži vo veku od 18 do 60 rokov.

Hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická pre TASR potvrdila, že hraničný priechod Vyšné Nemecké otvorili aj pre peších, Veľké Slemence po novom fungujú nepretržite. Na hraničnom priechode Ubľa boli ráno niekoľkohodinové čakacie doby.

Slovensko očakáva na východných hraniciach možný nápor ľudí pre vojenský konflikt na Ukrajine.

08:27 Zástupcovia cirkvi sa stretli s predstaviteľmi SR z dôvodu pomoci obetiam vojny

Zástupcovia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) sa vo štvrtok (24.2.) na Úrade vlády SR v Bratislave stretli s premiérom Eudardom Hegerom, ministrom vnútra Romanom Mikulcom (obaja OĽaNO) a vedúcim Migračného úradu Jánom Orlovským. V spoločnom rozhovore, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia Slovenskej katolíckej charity a Maltézskej pomoci, hľadali možnosti koordinovanej pomoci ľuďom zasiahnutým dôsledkami vojny na Ukrajine. Informuje o tom na svojom webe Tlačová kancelária KBS,

Bratislavský pomocný arcibiskup Jozef Haľko ako predseda Rady KBS pre migrantov a utečencov vyjadril ochotu katolíckej cirkvi pomôcť v rámci svojich možností a kapacít pri zabezpečovaní nevyhnutnej starostlivosti o tých, ktorí utekajú pred vojnou, ktorá sa začala na Ukrajine.

Slovenská katolícka charita vyhlásila zbierku na pomoc Ukrajine, na ktorú je možné prispieť prostredníctvom transparentného účtu. Maltézska pomoc sa angažuje v postihnutej oblasti prostredníctvom svojich medzinárodných štruktúr.

Cirkev sa v najbližšom čase komunikáciou so svojimi farnosťami, rehoľami a spoločenstvami pokúsi zmapovať kapacity a následne bude koordinovať svoje úsilie o humanitárnu pomoc s inštitúciami štátu.

07:07  Michalovce sú pripravené poskytnúť súčinnosť pri riešení pomoci utečencom

Mesto Michalovce je pripravené poskytnúť orgánom civilnej obrany plnú súčinnosť pri riešení pomoci utečencom a splní všetky úlohy z toho plynúce. Ako pripomenulo, riešenie utečeneckých vĺn je prioritnou úlohou štátu. Za radnicu to pre TASR uviedla Marcela Andréová.

V najbližších hodinách a dňoch pripravuje mesto možnosti predovšetkým na humanitárnu pomoc. „Podrobnejšie informácie o jej rozsahu poskytneme po sumarizácii spolu s organizáciami v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a zasadnutí krízových orgánov mesta,“ povedala.

ŠTVRTOK

20:48 Premiér: Posilnenie obranných kapacít je v záujme našej i európskej bezpečnosti

Slovensko patrí do východného krídla Severoatlantickej aliancie a je v záujme našej i európskej bezpečnosti, aby sme posilnili naše obranné kapacity. Je to však možné iba v súčinnosti s našimi oveľa lepšie vyzbrojenými spojencami. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to uviedol vo štvrtkovom mimoriadnom príhovore v RTVS v súvislosti s útokom Ruska na Ukrajinu. Občanov požiadal, aby prijali ľudí utekajúcich pred vojnou.

„Chcem zopakovať, našou absolútnou prioritou je obnoviť mier. Diplomacia však vinou ruského vedenia zlyhala. Je potrebné prijať rázne opatrenia, ktoré budú mať ťažký dosah na ruskú ekonomiku, ale najmä vyšlú jasný signál ruskej verejnosti, že prezident Putin zatiahol ich krajinu do nezmyselnej vojny,“ vyhlásil Heger.

Útok Ruska na Ukrajinu označil Heger za neospravedlniteľné barbarstvo. Upozornil na prvé obete na oboch stranách. Vyzdvihol, že Ukrajinci hrdinsky bránia svoju vlasť a podarilo sa im postup ruskej armády na mnohých miestach zastaviť. Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa Hegera inváziou dopustil zločinu a bude so svojou vládou za to niesť mimoriadne vážne následky.

„Dlhé mesiace Rusko klamalo celý svet, keď jeho predstavitelia tvrdili, že vojenský útok na Ukrajinu nemajú v pláne. A dnes ruský imperializmus ukázal svoju pravú tvár. Je to tvár, ktorá nepatrí do civilizovaného, mierumilovného sveta,“ zhodnotil predseda vlády.

Všetci mierumilovní ľudia na svete sú podľa premiéra s Ukrajincami. „Všetci sa cítime touto inváziou pobúrení a zúfalí. Vyjadrujeme silnú podporu ukrajinskému ľudu v zápase o svoju slobodu a nezávislosť. Solidarizujeme s nimi a budeme im zo všetkých síl spolu s našimi partnermi v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii pomáhať,“ deklaroval.

Ako zdôraznil, Európa sa musí vzoprieť poriadku, ktorý jej vnucuje prezident Putin. „Železná opona, ktorú spustil po druhej svetovej vojne Sovietsky zväz a ktorá rozdelila Európu, musí zostať navždy vecou histórie. Ruský diktát je neprijateľný. Snahám o jeho obnovenie sa musíme brániť všetkými prostriedkami,“ dodal s tým, že Ukrajinci dnes bojujú aj za našu slobodu a zvrchovanosť.

Premiér upozornil, že ruské rakety dopadali aj na ciele v západnej Ukrajine, teda v relatívnej blízkosti slovenských hraníc. Hovorí o najväčšej kríze v Európe od druhej svetovej vojny.

„Žijeme ťažkú dobu. V takýchto chvíľach sa musia ľudia zjednotiť okolo hodnôt, ktoré ich robia štátotvorným národom. Našimi hodnotami sú zvrchovanosť, sloboda i ľudskosť,“ uviedol Heger. Povzbudil ľudí, aby za týmito hodnotami pevne stáli a nedali sa zviesť dezinformáciami či ľuďmi, ktorí obhajujú záujmy Ruska a zrádzajú tým našu slobodnú štátnosť.

Premiér pripomenul, že v čase vysielania prejavu rokuje s lídrami Európskej únie v Bruseli. Presadzuje jasný postoj – podporiť tvrdú odpoveď voči Rusku a zmobilizovať všetky potrebné kapacity na pomoc Ukrajine.

20:36 Prezidentka varovala pred ruskou propagandou, ocenila zjednotenie väčšiny sveta

Situácia na Ukrajine sa týka aj nás, upozornila prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtkovom mimoriadnom vystúpení v RTVS v súvislosti so začiatkom vojenskej invázie Ruska voči Ukrajine. Ocenila, že na odsúdení ruskej agresie sa zhodla väčšina štátov sveta, ale aj slovenskej politickej reprezentácie. Zároveň upozornila na silnú ruskú propagandu, pôsobiacu aj na Slovensku

 „Ak Rusko ovládne Ukrajinu, budeme mať za hranicami nášho štátu nového suseda, ktorý celému svetu práve ukazuje, že sa nezastaví pred ničím, ani pred napadnutím inej krajiny. V tejto chvíli nás viac ako kedykoľvek predtým chráni fakt, že sme súčasťou spoločenstva, kde napadnutie jedného štátu by bolo napadnutím všetkých našich spojencov,“ vyhlásila prezidentka s tým, že to nás robí silnými.

Silný benefit aktuálnej situácie vidí prezidentka v zjednotení väčšiny sveta. „Nateraz neexistuje vyjadrenie žiadneho štátu sveta, ktorý by schvaľoval ruský útok voči Ukrajine. Žiadneho štátu sveta. Ruské politické vedenie ostáva celkom zaslúžene osamotené. Zjednotili sme sa vo svete na odsúdení ruskej agresie a na solidarite s Ukrajinou. A Slovensko je toho súčasťou,“ skonštatovala.      

Silná ruská propaganda podľa prezidentky pôsobí nielen na Ukrajine, ale aj na Slovensku a v ďalších štátoch. Informovala, že bezpečnostné služby podrobne monitorujú kroky jednotlivých jej aktérov. „Budete najmä na sociálnych sieťach dezinformovaní rôznymi falošnými informáciami. Je treba byť pozorný k zdrojom, z ktorých informácie čerpáte, lebo šírenie klamstiev už nie je len nevinná hra alebo omyl. Je to cielený a intenzívny pokus destabilizovať našu krajinu. Lebo čím rozdelenejší sme vo vnútri, tým slabší budeme aj navonok,“ varovala.

Hlava štátu opätovne uistila, že územná celistvosť a bezpečnosť Slovenska nie je bezprostredne ohrozená. „Ostaňme preto pokojní, i keď ostražití a pripravení. Buďme ľudskejšími jednak medzi sebou, ale aj voči ľuďom z Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnou. Sú to ľudia ako my, ktorí chceli žiť svoje bežné životy, kým ich nevyhnala vojna,“ vyzvala.

Ruská vojenská agresia voči Ukrajine je podľa prezidentky nepredstaviteľným zásahom do doterajšieho fungovania sveta, kde sa riešenia hľadali v prvom rade diplomaticky a s rešpektom k suverenite a územnej celistvosti iných štátov. „Dnes už musí byť každému jasné, kto sa bráni a kto útočí. Dnes je jasné, že aj krajiny, ako je Slovensko, sa musia na svoju obranu pozerať v kontexte tejto novej a veľmi konkrétnej hrozby. Útok Ruska totiž prepisuje novodobú históriu,“ zhodnotila.

Situáciu na Ukrajine prirovnala prezidentka k dianiu v roku 1968 na Slovensku, keď sovietske tanky prišli na Slovensko, aby poskytli ochranu pred neexistujúcou kontrarevolúciou. „Niečo podobné sa deje na Ukrajine teraz, dokonca oveľa horšie,“ podotkla.

Prezidentka pripomenula tiež svoj štvrtkový telefonát s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. „Jeho prvé slová boli: ‚Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov.‘ Prosí nás o podporu v podobe sankcií voči Rusku, o materiálnu a humanitárnu pomoc. A opakovane ďakoval Slovensku a Slovákom,“ priblížila.

19:00 Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa čaká osem hodín, v Ubli šesť

Čakacie lehoty na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sú aktuálne osem hodín a na hraničnom priechode Ubľa šesť hodín. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti. Nevylučuje, že sa doba čakania na týchto hraničných priechodoch s Ukrajinou predĺži.

https://standard.sk/173579/nesuhlas-s-utokom-na-ukrajinu-vyjadrili-v-bratislave-v-prievidzi-i-v-kosiciach/

18:19 Mestá sú pripravené byť v maximálnej miere nápomocné Ukrajine

Slovenské mestá sú pripravené byť maximálne nápomocné a podať pomocnú ruku a podporu Ukrajine. Zhodli sa na tom zástupcovia samospráv združených v Únii miest Slovenska. V rámci tímu pod vedením Ministerstva vnútra SR spolupracuje so zástupcami štátu i samosprávy pri tvorbe koncepčných riešení potenciálnej utečeneckej krízy. Únia tiež vyzýva na vzájomnú pomoc a súdržnosť.

18:02 Operátori evidujú viac hovorov na Ukrajinu, reagujú aj cenami

Mobilní operátori na Slovensku evidujú zvýšenie počtu hovorov smerujúcich na Ukrajinu. Reagujú aj cenami, niektorí ju znižujú, iní poskytnú možnosť volať alebo posielať SMS správy na Ukrajinu bezplatne.

17:40 MV: Prípadných utečencov z Ukrajiny ubytujú najprv v azylových zariadeniach

V prípade príchodu utečencov z Ukrajiny chce rezort vnútra využívať najprv kapacity svojich azylových zariadení, kapacity samospráv majú prísť na rad ako posledné. Uviedol to tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

17:31 Ukrajinskí lekári žijúci na Slovensku zvažujú návrat domov, aby pomohli

Viacerí ukrajinskí lekári a zdravotníci, ktorí žijú a pracujú na Slovensku, zvažujú návrat na Ukrajinu, aby pomohli pri zachraňovaní v zasiahnutých oblastiach. Informovala o tom Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku.

16:42 Pred konzulátom Ruskej federácie v Banskej Bystrici sa konal pokojný protest

Pred ruským konzulátom sa v poobedných hodinách zhromaždili ľudia, ktorí prišli vyjadriť nesúhlas s inváziou Ukrajiny. Polícia uzatvorila ulicu vedúcu popri budove konzulátu. Podľa odhadov sa protestu zúčastnilo niekoľko stovák ľudí.

Budova, v ktorej sídli konzulát Ruskej federácie, zostala posiata desiatkami symbolov a nápisov vyjadrujúcich solidaritu s Kyjevom a odpor voči Kremľu, ktorého vojsko nadránom prekročilo hranice s Ukrajinou.

16:05 Vyše 30 slovenských mimovládnych organizácií iniciovalo výzvu #KtoPomozeUkrajine

Ide primárne o humanitárnu pomoc na Ukrajine po ruskej vojenskej invázii, v prípade potreby aj tým obyvateľom Ukrajiny, ktorí budú hľadať bezpečie na území Slovenska. Organizácie zároveň vyjadrili solidaritu ukrajinskému ľudu a pripomínajú, že stoja za Ukrajinou ako suverénnym štátom.
     
Vyzbierané financie pomôžu zabezpečiť napríklad potravinové balíčky s múkou, olejom, soľou a cukrom alebo hygienické balíčky s plienkami či mydlom, alebo lieky a iné zdravotnícke potreby. Zabezpečí sa tiež pitná voda i drevo na kúrenie. V prípade potreby pôjdu financie aj na podporu ľudí, ktorí zo strachu o svoj život opustia Ukrajinu a prídu na Slovensko.

15:16 Svetové združenie Slovákov v zahraničí vyzýva na pomoc Slovákom na Ukrajine

Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) vyzvalo vládu SR a príslušné ministerstvá na zvýšený monitoring situácie slovenskej národnostnej menšiny na Ukrajine v súvislosti s prebiehajúcim vojnovým konfliktom na území susedného štátu.

Predseda SZSZ Vladimír Skalský pripomína, že pre osobitnú kategóriu žiadateľov s postavením Slováka žijúceho v zahraničí „s prínosom pre komunitu“ možno udeliť občianstvo aj na základe podmienky povoleného pobytu na území SR bez špecifikácie jeho dĺžky, pričom o takejto žiadosti rozhoduje priamo minister vnútra.

Skalský mieni, že ak sa členovia krajanskej komunity z Ukrajiny rozhodnú presťahovať na Slovensko, budú pre štát prínosom. „Sú kultúrne, jazykovo najbližší, Slovensko k nim má istý morálny záväzok a sú dobre kvalifikovaní a tradične pracovití,“ zdôraznil Skalský.

15:01 Predsedníctvo ECAV vyzýva na modlitby za Ukrajinu, vyhlásilo aj zbierku

Predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku vyzvalo na modlitby za ukončenie ruskej vojenskej agresie. Zároveň vyzýva aj na mier na Ukrajine a vyriešenie všetkých politicko-národnostných otázok, ktoré destabilizujú tento región.
     
Zároveň ECAV vyhlásila aj zbierku pre Ukrajinu. Číslo účtu je SK 42 0200 0011 6900 0044 3012, variabilný symbol 663 300. Vyzbieraná pomoc bude zaslaná ECAV na Ukrajine na veľmi adresné použitie všetkým potrebným. Určená bude aj na potreby riešenia utečeneckej krízy na Slovensku.

14:39 Čaputová telefonovala so Zelenským, požiadal Slovensko o podporu

Prezidentka Zuzana Čaputová volala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Slovensko požiadal o podporu Ukrajiny, najmä v podobe tvrdých sankcií voči Rusku a o materiálnu pomoc v krízovej situácii. Informovala o tom na sociálnej sieti.

„Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli: Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov´,“ uviedla hlava štátu.

Čaputová Zelenského uistila, že vedenie Ukrajiny a jej obyvatelia majú v Slovensku suseda, na ktorého sa môžu spoľahnúť nielen v dobrých časoch, ale aj v čase najvyššej núdze. Suseda, ktorý im podľa prezidentky poskytne pomoc, aby zvládli najťažšiu situáciu, v akej sa krajina môže ocitnúť.

„Všetci si želáme mier, a prezident Zelenskyj zo všetkých najviac, napriek tomu sú dnes nútení brániť vlastné životy a suverenitu pred agresorom, ktorý prekročil všetky ľudské hranice a stratil aj posledné zábrany,“ poznamenala.

https://standard.sk/173138/nad-povolavanie-zaloh-zatial-nie-je-v-plane-prijatie-posil-z-nato-ano/

14:35 Korčok: Veľvyslanec SR zostáva v Kyjeve, ambasáda funguje v operačnom režime

Veľvyslanec SR zostáva v Kyjeve. Slovenská ambasáda funguje v operačnom režime. Na mieste okrem veľvyslanca zostáva aj jeho zástupca i zástupca Ozbrojených síl (OS) SR. Oznámil to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok s tým, že pôvodne zvažovali nad odchodom celého zastupiteľského úradu.

„Po koordinácii na mieste v Kyjeve, kde sa s výnimkou ambasád Fínska a Holandska nachádzajú všetky členské štáty Európskej únie, sme evakuáciu zmenili tak, že zostane na mieste veľvyslanec SR a jeho zástupca – konzul a zástupca OS SR. Veľvyslanectvo je v operačnom moduse,“ priblížil minister.

14:31 Bratislavský hrad sa na znak solidarity rozsvieti vo farbách ukrajinskej vlajky

Na znak solidarity s Ukrajinou Bratislavský hrad vo štvrtok večer nasvietia vo farbách ukrajinskej vlajky. Rozsvietenie je naplánované od 19.00 do 23.00 h. TASR o tom informovali z kancelárie Národnej rady SR. 

13:49 MZV odporúča Slovákom opustiť územie Ukrajiny a ani tam necestovať

Občania SR by mali bezodkladne opustiť územie Ukrajiny a vyhnúť sa cestovaniu na Ukrajinu. Odporúča to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe.

https://standard.sk/173106/nasadla-som-do-taxika-a-vyrazila-na-slovensko-co-sme-si-vypoculi-na-slovensko-ukrajinskej-hranici/

13:05 Vláda vyčlenila do 1 500 vojakov denne na zabezpečenie ochrany východnej hranice

Na zabezpečenie kontroly východných hraníc SR posilnia policajné hliadky aj vojaci. Vláda na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní schválila návrh vyčleniť denne do 1 500 vojakov pomáhajúcich kontrolovať a chrániť štátnu hranicu v súvislosti s bezpečnostnou situáciou na Ukrajine.

Opatrenie má platiť do 31. decembra 2022. „Príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky budú podľa potreby a aktuálneho vývoja situácie nasadzovaní do hliadok spoločne s príslušníkmi Policajného zboru na hraničných priechodoch na vonkajšej hranici s Ukrajinou, vykonávať hraničný dozor na tzv. zelenej hranici s Ukrajinou a plniť ďalšie úlohy najmä v súvislosti s možným príchodom veľkého počtu utečencov na územie Slovenska,“ spresnili ministerstvá obrany a vnútra SR v predloženom materiáli.

13:00 Obranu Slovenska by mohli posilniť vojaci NATO

Východné krídlo NATO, vrátane Slovenska, by sa malo vojensky posilniť, ako je to v súčasnosti v Pobaltí. Avizujú to minister zahraničných vecí Ivan Korčok a minister obrany Jaroslav Naď s tým, že ak bude návrh NATO konkretizovaný, predložia ho vláde SR i Národnej rade SR.

Naď zatiaľ nevie presne povedať, aká veľká vojenská jednotka NATO by na Slovensko mohla prísť. Išlo by však o niekoľko stoviek vojakov. „Jednotka by mala byť zložená z krajín geograficky blízkych Slovensku,“ vyhlásil s tým, že vojaci NATO by mali zvýšiť obranyschopnosť Slovenska.

Jaroslav Naď a Ivan Korčok. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Naď spoločne s Korčokom informovali o rannom zasadnutí Severoatlantickej rady NATO, kde sa navrhli opatrenia, ktoré sa momentálne schvaľujú. „Spojenci, vrátane Slovenska, požiadali o aktiváciu článku štyri, to znamená bezpečnostné konzultácie. Na základe tohto rokovania a ďalších krokov urobíme rozhodnutia zodpovedné voči SR, aby sme zabezpečili bezpečnosť, obranu a nedotknuteľnosť krajiny,“ povedal minister obrany.

Šéf slovenskej diplomacie priblížil, že vrchný veliteľ ozbrojených síl NATO v Európe považuje za nevyhnuté posilniť východné krídlo aliancie. „Podobná štruktúra, akú má NATO v Pobaltí by podľa neho mala byť vo všetkých krajinách východného krídla, vrátane Slovenska. Ide o predsunutú obranu,“ priblížil Korčok. O tomto návrhu spolu s ministrom obrany informovali Bezpečnostnú radu SR a slovenskému veľvyslancovi pri NATO dali súhlas, aby sa začali takéto plánovacie kroky.

12:40 Žilinka dôrazne odsudzuje akt agresie Ruska voči Ukrajine

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dôrazne odsudzuje bezprecedentný akt agresie Ruskej federácie voči Ukrajine. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že garantuje pripravenosť poskytnúť všetky ubytovacie kapacity rezortu prokuratúry na humanitárne účely.

Žilinka deklaruje „ľudskú a profesionálnu podporu ukrajinským prokurátorom a ich rodinám.“

12:30 Naď: Považujeme za nepravdepodobné, že by Rusko napadlo SR

Vláda považuje za veľmi nepravdepodobné, že by Rusko vojensky napadlo Slovensko. Predpokladá, že by si Rusko nedovolilo narušiť územie NATO v žiadnej z krajín východnej hranice vrátane SR. Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to uviedol minister obrany Jaroslav Naď s tým, že vláda sa však pripravuje na všetky scenáre.

Členstvo v NATO dalo podľa Naďa Slovensku jasné záruky. Pripomenul jeden článok Washingtonskej zmluvy, ktorý vraví: „Jeden za všetkých, všetci za jedného“. Znamená najsilnejšie spojenectvo, ktoré nedovolí ohrozenie našej územnej celistvosti a našich hraníc. Slovensko má najvyššie záruky, spresnil. „Naozaj je to o tom, že ak budeme mať pocit, že potrebujeme pomoc od našich spojencov, tak tí spojenci prídu. A je to doslova na tom, aby sme si povedali, čo chceme a tak je to správne,“ vysvetlil Naď.

12:30 Heger: NATO pôsobí ako celok

Premiér Eduard Heger povedal po rokovaní Bezpečnostnej rady SR, že si je potrebné uvedomiť silu spojenectva. Podotkol, že sme súčasťou Severoatlantickej aliancie. Tá podľa jeho slov pôsobí ako celok. „Nejde o to, akú silu má Slovensko, ale Severoatlantická aliancia,“ povedal predseda vlády SR. NATO má jeho slov nesmiernu silu a Slovenská republika je v bezpečí, pretože je súčasťou spojeneckých štátov.

https://standard.sk/173138/nad-povolavanie-zaloh-zatial-nie-je-v-plane-prijatie-posil-z-nato-ano/

11:27 Premiér vyzval ľudí, aby nepodliehali dezinformáciám a zachovali pokoj

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) vyzval ľudí, aby nepodliehali dezinformáciám a zachovali pokoj a chladnú hlavu. Uviedol to po štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Povedal, že naše ozbrojené sily a polícia aj v tejto výnimočnej situácii budú zabezpečovať kontrolovaný prechod hraníc a ľudia utekajúci pred vojnou u nás dostanú potrebné zázemie.

https://standard.sk/172542/je-v-zaujme-slovenska-stat-pri-ukrajine-neznamena-to-suhlas-s-usa-alebo-neznasanlivost-k-rusku/

11:23 Korčok: Slovensko tlmočilo Rusku ostrý protest

Slovensko tlmočilo Rusku pre situáciu na Ukrajine ostrý protest. Oznámil to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že si ráno predvolali ruského veľvyslanca, ktorému takéto stanovisko SR oznámili.

11:19 Prezidentka: Slovensko je v napätej situácii chránené spojencami NATO a EÚ

Slovenská sloboda a zvrchovanosť sú v napätej situácii v súvislosti s Ukrajinou chránené spojencami NATO a Európskej únie. Je v záujme Slovenska byť pevnou súčasťou zväzku, v ktorom si členovia bezpečnosť navzájom garantujú. Po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

10:54 Polícia: Situácia na hraničných priechodoch s Ukrajinou je zatiaľ pokojná

Situácia na hraničných priechodoch na východe Slovenska s Ukrajinou je v súčasnosti pokojná. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická.

„Na hraničných priechodoch s Ukrajinou je zatiaľ situácia pokojná, vybavuje sa priebežne. Čo sa týka zvýšeného počtu vozidiel a cestujúcich, to budeme vedieť povedať v piatok, keď budeme mať 24-hodinovú štatistiku a budeme to môcť porovnať s predchádzajúcimi dňami,“ uviedla.

Podľa údajov finančnej správy na hraničnom priechode Vyšné Nemecké bola ráno o 8.30 h čakacia doba na vstup na Slovensko pre osobnú dopravu 120 minút a pre nákladnú dopravu 330 minút, smerom na Ukrajinu čakali kamióny 180 minút.

Na hraničnom priechode Ubľa bola k 10.15 h čakacia doba z Ukrajiny pre osobnú dopravu 240 minút a pre peších 90 minút.

Na priechode Veľké Slemence vybavovali priebežne.

10:42 Bezpečnostná rada rokuje o prijatí opatrení na hranici s Ukrajinou

V súvislosti so situáciou na východnej hranici s Ukrajinou aktuálne zasadá Bezpečnostná rada SR a v týchto chvíľach sa rokuje o prijatí opatrení. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. „Verejnosť budeme o ďalších krokoch informovať,“ doplnila.

Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície Sobrance informovalo, že situácia na hraničných priechodoch na východe Slovenska s Ukrajinou je v súčasnosti pokojná.

Situácia na hraničných priechodoch na východe Slovenska s Ukrajinou je v súčasnosti pokojná. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická.

„Na hraničných priechodoch s Ukrajinou je zatiaľ situácia pokojná, vybavuje sa priebežne. Čo sa týka zvýšeného počtu vozidiel a cestujúcich, to budeme vedieť povedať v piatok, keď budeme mať 24-hodinovú štatistiku a budeme to môcť porovnať s predchádzajúcimi dňami,“ uviedla.

Podľa údajov finančnej správy na hraničnom priechode Vyšné Nemecké bola ráno o 8.30 h čakacia doba na vstup na Slovensko pre osobnú dopravu 120 minút a pre nákladnú dopravu 330 minút, smerom na Ukrajinu čakali kamióny 180 minút.

Na hraničnom priechode Ubľa bola k 10.15 h čakacia doba z Ukrajiny pre osobnú dopravu 240 minút a pre peších 90 minút. Na priechode Veľké Slemence vybavovali priebežne.

09:28 KDH: Útok na Ukrajinu je hrubým porušením medzinárodného práva

Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým a neospravedlniteľným porušením medzinárodného práva. Uviedol to predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský. Hnutie v plnom rozsahu útok odsudzuje a stojí pri ukrajinskom ľude.

„Teraz je kľúčová jednota Európskej únie, transatlantických partnerov a všetkých demokratických spojencov. To, nakoľko jednotne a principiálne zareagujeme, bude definovať, v akom svete budeme žiť,“ povedal Majerský. Rusko si podľa neho namiesto cesty mieru a návratu k rokovaciemu stolu zvolilo „agresívnu barbarskú inváziu“. KDH verí, že aj ruský ľud odmietne „agresívnu politiku vlády prezidenta Vladimira Putina“.

08:43 Hlas jednoznačne odsudzuje útok na Ukrajinu, považuje to za bezprecedentný čin

Mimoparlamentná strana Hlas-SD jednoznačne odsudzuje útok Ruska na Ukrajinu. Považuje to za bezprecedentný čin, ktorý je v rozpore so základnými princípmi medzinárodného práva a Charty OSN. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

„Solidarizujeme s Ukrajinou, ktorá sa do poslednej chvíle snažila situáciu upokojiť,“ uviedol Hlas.

08:18 SaS ostro odsudzuje útok Ruska na Ukrajinu

Strana SaS ostro odsudzuje útok Ruska na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin podľa SaS dokázal, že stojí na strane bezprávia a svojvôle.

„Argumenty o mierovej misii sú absurdné klamstvá. Ostro toto konanie odsudzujeme a stojíme na strane suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podpredseda SaS a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus hovorí, že tento deň je lekciou pre všetkých politikov, ktorí dlhodobo obhajujú agresiu Ruska. Upozornil aj na narastajúcu hrozbu šírenia hoaxov a dezinformácií.

08:14 OĽaNO: Dôrazne odsudzujeme ruskú nevyprovokovanú agresiu voči Ukrajine

Hnutie OĽaNO dôrazne odsudzuje ruskú nevyprovokovanú agresiu voči Ukrajine. Pripája sa k výzve, „aby vojnové besnenie, ktoré môže viesť k obrovskému ľudskému utrpeniu, Kremeľ okamžite zastavil“.

„S obrovským zármutkom sledujeme dianie na Ukrajine. Dôrazne odsudzujeme ruskú nevyprovokovanú agresiu voči Ukrajine a pripájame sa k výzve, aby vojnové besnenie, ktoré môže viesť k obrovskému ľudskému utrpeniu, Kremeľ okamžite zastavil. Nikto nemá právo pod akoukoľvek zámienkou napadnúť suverénnu krajinu, ktorá nechce nič iné, len žiť v slobode, mieri a prosperite,“ uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO. „Vyjadrujeme solidaritu s ukrajinskými občanmi a plne podporujeme úsilie demokratického medzinárodného spoločenstva o okamžité nastolenie mieru,“ doplnilo OĽaNO.

07:43 Kollár rázne odsudzuje vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár rázne odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine ako suverénnemu štátu. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová.

„Tento krok považuje za neprijateľný, neospravedlniteľný a bezprecedentný. Ide o hrubé porušenie medzinárodného práva a narušenie územnej celistvosti nášho suseda,“ uviedla hovorkyňa.

Boris Kollár. Foto: TASR/Jakub Kotian

07:31 Čaputová: To, že sa Rusko uspokojí s Donbasom, bolo ilúziou

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ostro odsúdila protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu, ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu.

„Nádej tých, ktorí si mysleli, že Rusko sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti, sa ukázala byť ilúziou,“ skonštatovala na sociálnej sieti Čaputová. Pripomenula, že pred niekoľkými hodinami Ruská federácia napadla Ukrajinu a začala vojenskú inváziu, pričom ruské ozbrojené sily zasiahli aj zvyšok východnej Ukrajiny.

07:27 Pre situáciu na Ukrajine zasadne mimoriadne Bezpečnostná rada SR

Pre aktuálnu situáciu na Ukrajine zasadne mimoriadne vo štvrtok ráno Bezpečnostná rada SR. TASR o tom informovali z Úradu vlády SR.

07:21 Korčok: Odsudzujeme priamy vojenský útok

Rusko podľa ministra zahraničných vecí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) hrubo porušuje medzinárodné právo, princípy Charty OSN a toto konanie je hrozbou pre európsku bezpečnosť.

„Rozhodne odsudzujem priamy vojenský útok Ruskej federácie na nášho suseda Ukrajinu. Na dnešnom mimoriadnom zasadnutí NATO budeme žiadať Alianciu o konzultáciu podľa článku štyri,“ vyhlásil Korčok s tým, že súčasná situácia si to vyžaduje.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň oznámil, že je v permanentnom kontakte so slovenským veľvyslanectvom v Kyjeve. Všetci sú podľa slov ministra nateraz v bezpečí. „Ich ďalšie zotrvanie je koordinované s ostatnými štátmi Európskej únie,“ podotkol.

07:20 Heger: Vláda odsudzuje konanie Ruska, ide o neospravedlniteľný čin

Vláda SR odsudzuje konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. V súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únii bude pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov. Premiér Eduard Heger o tom informuje na sociálnej sieti.

„Je to zo strany Ruska neospravedlniteľný barbarský čin, hrubé porušenie medzinárodného práva. Znova nám pred očami ožil ruský imperializmus v jeho agresívnej, militantnej podobe,“ uviedol Heger. Slovensko podľa jeho slov stojí pri ukrajinskom ľude.

Nastolenie mieru považuje za absolútnu prioritu. „Dnes však vieme, že je ho možné dosiahnuť len tým, že demokratické štáty budú mať voči diktatúram a despotom vojenskú prevahu a ich odvetné kroky za agresiu budú mať silný moment odstrašenia. Vláda ubezpečuje občanov na Slovensku, že spolu so spojencami v Severoatlantickej aliancii urobí všetky potrebné kroky na odvrátenie vojny, ktorá zasiahla nášho suseda,“ zhrnul Heger.

07:15 Naď: Všetky naše ústavné orgány sú v kontakte

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) potvrdil, že vo štvrtok približne o štvrtej hodine ráno slovenského času sa začala masívna nevyprovokovaná vojenská operácia Ruskej federácie voči Ukrajine. Ako uviedol na sociálnej sieti, útok je realizovaný na mnohých miestach Ukrajiny.

„Všetky naše zodpovedné bezpečnostné zložky a ústavné orgány sú v kontakte. O ďalšom vývoji a prijímaných opatreniach budeme informovať v priebehu dňa,“ avizoval.


Ďalšie články